Hapukapsad tavatul moel: Prantsuse- ja Ungari-päraselt, vahuveini, äädika, mee ja jõhvikatega

 (5)

Hapukapsad tavatul moel: Prantsuse- ja Ungari-päraselt, vahuveini, äädika, mee ja jõhvikatega
Foto: Shutterstock

Hapukapsas on eestlaste talvisel toidulaual asendamatu lisand seapraele. Hautatud soojad kapsad sobivad iga liiki liha juurde, isegi uluki- või linnuliha kõrvale. Prantsuse-päraselt valmistatud kapsas kõlbab aga süüa iseseisva roana.

Hapukapsas Ungari-päraselt I

  • 1 kg hapukapsast
  • 3 sl võid
  • 2½ dl hakitud sibulat
  • 5 dl riivitud kartuleid
  • 1 tl soola
  • ½ tl jahvatatud musta pipart
  • 1 loorberileht
  • 2 tera nelki
  • 2½ dl hapukoort

Sulatage keedunõu põhjas või ja hautage selles sibul klaasjaks (5 minutit). Tõstke kapsas sibulatele, lisage riivitud ja kuivaks nõrutatud kartulid, sool, pipar, nelk, loorber. Hautage kaane all vahetevahel segades 30 minutit, siis lisage hapukoor. Segage hästi ühtlaselt läbi ning hautage veel kas praeahjus või tasasel tulel tund aega.

Hapukapsas Ungari-päraselt II

  • 400 g hapukapsast
  • 2 sl rasva
  • 2 sibulat
  • 1 sl jahu
  • ½ kl valget veini
  • 1 sl tomatipastat
  • 2 sl hapukoort
  • 1 tl paprikapulbrit
  • suhkrut
  • vajadusel soola

Hakkige sibulad peeneks ning hautage rasvas, lisage jahu, tomatipasta, vein, paprika, hapukapsas. Hautage kapsast aeg-ajalt segades, kuni see on pehme. Lõpuks lisage suhkruga maitsestatud hapukoor.

Foto: Pixabay.com

Hapukapsas Prantsuse-päraselt

  • 300 g hapukapsast
  • 100 g pekki
  • 2 sibulat
  • 1 õun
  • 2–3 sardelli
  • ½ kl lihaleent
  • ½ kl piima
  • 1 tl paprikapulbrit
  • soola
Seotud lood:

Lõigake pekk väikesteks kuubikuteks ja kuumutage ahjupotis, kuni eraldub rasv. Siis tõstke potti hapukapsaga kihiti viilutatud kartulid, õunad ja sibulad. Lisage pooleks lõigatud sardellid ning kuubikust valmistatud lihaleem. Hautage kaane all kuumas praeahjus 20–30 minutit. Enne lauale andmist segage sisse paprikaga maitsestatud piim.

Hapukapsas vahuveinis

  • 1 kg hapukapsast
  • 5 dl aprikoosipüreed või kuivatatud aprikoose
  • 0,75–1 l vahuveini või kuiva valget veini

Peske tünnist võetud hapukapsas, mis sügisel tehtud, jooksva vee all, nõrutage kuivaks. Enne jõule kiirmeetodil hapendatud kapsast pole vaja pesta, pigistage ainult kuivaks. Leotage kuivatatud aprikoose külmas vees, pärast paisumist pange nad vähese veega tasasele tulele keema ning kui puuvili pehme, püreestage.

Loe veel

Tõstke kuivaks pigistatud hapukapsas keedunõusse, lisage püree ja valage juurde vahuvein. Segage puulusikaga kõik ühtlaselt läbi ning keetke kaane all tasasel tulel aeg-ajalt segades kuni 1½ tundi.

Hapukapsad äädika ja meega

  • 500 g hapukapsast
  • 2 sibulat
  • 2–3 sl võid
  • 2 sl veiniäädikat
  • 2 sl mett
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • soola

Ajage äädikas väikeses nõus kuumaks, lisage mesi ja segage hästi läbi, kuni mesi on vedel. Kapsas praadige võis koos hakitud sibulaga pehmeks, lisage mee-äädikasegu. Maitsestage musta jahvatatud pipraga, vajadusel ka soolaga.

Hapukapsahautis

  • 1 kg hapukapsast
  • 1–2 porgandit
  • 400 g küpsetatud praeliha (võib olla pekine)
  • 2 kl lihaleent

Lõigake praejäägid väikesteks tükikesteks, segage köömnetega maitsestatud hapukapsas ja riivitud porgand ning tõstke rasvainega määritud ahjuvormi. Peale valage lihaleem. Küpsetage praeahjus, kuni kõik on pehme.

Foto: Pixabay.com

Minuti kapsas

  • 400 g hapukapsast
  • 2 õuna
  • 2–3 sl rasva
  • jahvatatud köömneid

Riivige õunad jämeda riiviga, segage hapukapsaga ja pange kuumale pannile, kus on sulatatud rasvaine. Jahvatage köömed ning lisage kapsale. Kuumutage panni ägedal tulel 10 minutit kapsast sagedasti segades.

Hapukapsas jõhvikatega

  • 400 g hapukapsast
  • 1 kl jõhvikaid
  • 1 porgand
  • jahvatatud köömneid
  • 2–3 sl õli

Riivige porgand ja segage hapukapsaga, lisage õli, jõhvikad. Hautage kaane all tasasel tulel umbes tund aega.

Telli kohe ajakiri Maakodu ja võida imeline reis suvisesse Peterburi! Loosis kaks reisi!
Tellima!

 

 

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare