Head ja paremat punapeedist


Head ja paremat punapeedist
Peedi ja punase kapsa salatrepro

Punane peet on igati kasulik juurvili, mis aitab mitme tervisehäda vastu, kuid maitseb ka igati mõnusalt ja mahedalt. Et köögiviljad keldris seistes paremaks ei lähe, võtke nüüd peedid kasutusele ning valmistage neist midagi maitsvat ja tervislikku.

Peedi-kartulipätsikesed

0,5 kg keedetud peeti
 0,5 kg keedetud kartulit
 1 sellerivars
 1 väike sibul
 1 sl õli
 2 sl riivsaia
 1 dl piima või vett
 3 muna
 1 tl soola
 0,5 tl jahvatatud valget pipart

Peenestage sibul noaga ja kuumutage õlis madalal kuumusel klaasjaks. Pange riivsai vedelikuga paisuma. Riivige peedid ja sellerivars jämeda riiviga või peenestage köögikombainis. Riivige kartul, soovi korral võite ka püreestada. Kloppige munad paisunud riivsaiaga läbi, lisage kõik ülejäänud ained ning laske pool tundi maitsestuda ja paisuda. Vormige segust lamedad pätsid. Küpsetage need madalal kuumusel läbi. Pakkuge juurde külma, ürtidega maitsestatud jogurti-majoneesikastet.

Punane pannkoogitort

 300 g keedetud peeti
 2 dl vett
 2 dl maitsestamata jogurtit
 2 muna
 2 dl jahu
 0,5 tl soola
 0,5 tl ürdisoola
Täidis
 200 g toasooja maitsestamata toorjuustu
 1−2 tl marineeritud mädarõigast
 0,5 dl peenestatud siledaid petersellilehti
 0,5 dl peenestatud murulauku
 0,5 dl peenestatud tilli
 100 g taist sinki või vürtsitatud veiseliha

Seotud lood:

Valmistage pannkoogitainas. Lisage peeneksriivitud peet. Veelgi hõlpsam on töödelda peet koos teiste ainetega ühtlaseks tainaks sauseguri või kannmikseriga. Täidiseks peenestage sink noaga peenikesteks tükkideks, ürdid peenestage köögikääridega. Segage segu ühtlaseks, vajadusel lisage lusikatäis piima ja pange külmkappi seisma. Praadige tainast ülepannikoogid. Kui need on jahtunud, määrige igale koogile täidist ja laduge ülestikku kihiliseks koogiks. Suruge lõikelaua abil kergelt kokku, katke kinni ja hoidke jahedas. Pakkuge pidulaual külma suupistena.

Peedi-hakkliha ahjuroog

 400 g hakkliha
 1 suurem sibul
 3 keskmist toorest peeti
 3 porgandit
 2 dl pikateralist riisi
 8 dl kohvikoort
 200 g lahjat maitsestamata toorjuustu
 küüslaugusoola
 näputäis tüümiani
 1 tl sidrunipipart

Kuumutage lahtinäpitud hakkliha kahe eraldi portsjonina õlis kuni punase värvi kadumiseni ja tõstke pannilt ära. Kuumutage sibul madalal kuumusel läbipaistvaks. Riivige peet ja porgand jämedalt, segage kokku sibula, riisi ja hakklihaga ning tõstke rasvainega määritud ahjuvormi. Mikserdage toasoe toorjuust kokku kohvikoore ja maitseainetega ning kallake vormi. Katke fooliumiga ja küpsetage 175 kraadi juures 70 minutit.

Peedi-püreesupp

Peedipüreesupp

 0,5 kg peeti
 1 sl punast veiniäädikat
 8 dl vett
 2 köögiviljapuljongi kuubikut
 1 punane sibul
 4 kartulit
 2 dl kohvikoort
 0,5 tl purustatud musta pipart
 0,5 tl kuivatatud punet
 0,5 tl kuivatatud basiilikut
 1 tl ürdisoola
 4 sl paksu hapukoort või jogurtit serveerimiseks

Lõigake kooritud peedid väikesteks tükkideks, lisage vesi, äädikas ja puljongikuubikud ning laske 20 minutit haududa. Lisage tükeldatud kartul ja sibul ning hautage, kuni kõik ained on pehmed. Töödelge sauseguriga püreeks, lisage maitseained ja koor ning ajage uuesti kuumaks. Tõstke igasse taldrikusse lusikatäis hapukoort või jogurtit.

Peedi ja punase kapsa salat

 100 g toorest riivitud peeti
 200 g peeneks lõigatud ja kergelt läbi tambitud kapsast
 2 sl taimeõli
 1 sl punast veiniäädikat
 1 tl musta seesami seemneid
 1 sl suhkrut
 maitseks veidi soola

Seesamiseemned võib asendada köömnete või purustatud kadakamarjadega, mis eriti hästi sobivad just toore peediga. Soovi korral võib selle salati koostisainetele juurde segada ka veidi leotatud rosinaid.

Värske kapsa, peedi ja mädarõika salat

Loe veel

 400 g kapsast
 200 g toorest peeti
 40–50 g mädarõigast
 maitsestamiseks soola ja suhkrut
 kastmeks 100 g maitsestamata jogurtit

Lõigake kapsas laastudeks, puistake peene soolaga üle ja tampige puunuiaga kergelt läbi. Riivige juurde puhastatud peet ja mädarõigas. Segage hoolikalt ja maitsestage.

Peedi-hapukapsasalat

 200 g toorest peeti
 200 g hapukapsast
 2 õuna
 ½ kl mahla
 1–2 sl õli
 2 küüslauguküünt
 1 kuhjaga tl köömneid
 maitseks soola ning veidi suhkrut

Koorige toores peet ja riivige peene riiviga. Lõigake õunad kuubikuteks ja hapukapsas väheke peenemaks. Purustage küüslauguküüned pressiga.
Segage kokku ja maitsestage.

Peedi-hapukurgisalat

 100 g toorest riivitud peeti
 100 g peeneks lõigatud hapukurki
 1 sl õli
 1 sl peeneks riivitud mädarõigast
 1 tl suhkrut ja noaotsaga soola
Segage kõik ained kokku ja pange salat külmikusse maitsestuma.

Peedisalat musta rõikaga

 300 g peeti
 100 g musta rõigast
 1 sl suhkrut või mett
 2–3 sl haput mahla (nt ebaküdoonia)
 1 tl köömneid (võib ka mustköömnet või musta seesamit)
Peet riivige peenelt, must rõigas jämedalt. Segage ja maitsestage.