HÜVA NÕU: Rohelised tomatid moosiks

 (5)
Rohelised tomatid Heiki Maiberg

Tänavu ei jõua tomatisaak jaheda suve ja sügise tõttu korralikult valmida. Tomat on oma vilja ehituselt mari ja sellest saab moosi keeta nagu igast teisestki marjast.

Tomatites, ja eriti just rohelistes, on piisavalt pektiini. See paksendab keedist, muutes tomatimoosi marmelaadjaks.

Kõik ei taha magusat, seetõttu annan kaks moosi- ja ühe rohelistest tomatitest tehtud salati retsepti.


Tomatimoos slovakipäraselt

Peske 1 kg rohelisi tomateid puhtaks ja lõigake ratasteks. Pange laiemasse keedupotti mõni supilusikatäis vett ja 0,5 kg suhkrut ning tõstke pott tasasele tulele. Kuumutage pidevalt segades, kuni suhkur siirupiks sulab. Võtke siis pott tulelt ja lisage 3/4–1 klaas veiniäädikat. Tõstke pott taas tulele ja lisage keema hakkavale siirupile väikeste kogustena tomatirattad. Kui kogu tomat on lisatud, keetke veel 5 minutit, siis võtke pott tulelt ja jätke üheks ööpäevaks seisma. Kui moos on paraja aja seisnud, valage siirup tomativiiludelt teise keedupotti, lisage veel 0,5 kg suhkrut ja ühe sidruni seemneteta õhukesed viilud, 2–3 tera purustatud kardemoni või nelki või ka mõlemat ning ajage siirup tasasel tulel keema. Nüüd lisage siirupile suhkrustunud tomativiilud ja keetke moos valmis. Jahtuma hakkava moosi hulka segage veel 1/4 klaasi valget rummi. Tõstke moos purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Tomatimoos Kreeka pähklitega

Võtke 1 kg väikesi rohelisi tomateid (läbimõõt 3–4 cm) või viinamaritomateid. Lahustage 1 liitris vees 20 g söögisoodat ning pange tomatid 3–4 tunniks soodalahusesse. Peske tomatid ja pange keedunõusse. Tükeldage 100–150 g Kreeka pähkli tuumi veidi väiksemaks ja pruunistage neid kergelt pannil. 1,3 kg suhkrust ja 1,5 klaasist veest keetke suhkrusiirup. Valage kuum siirup tomatitele, segage ettevaatlikult juurde röstitud Kreeka pähklid. Siis pange pott tasasele tulele, keetke 8–10 minutit ja laske moosil potis 4–6 tundi seista. Keetke moos valmis, pange eelsoojendatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Rohelise tomati, sibula ja porgandi salat

Peske 1 kg tomateid ja lõigake õhukesteks viiludeks. Viilutage peeneks ka 1 kg kooritud sibulaid. Segage sibula- ja tomativiilud 1 sl keedusoolaga ning jätke 2–3 tunniks toasooja seisma.

Puhastage ja lõigake peeneks 1 kg porgandeid. Pange tomativiilud keedupotti, lisage 100 g taimeõli ning nõrutatud tomati- ja sibulaviilud. Kuumutage salatit pidevalt segades tasasel tulel, kuni see ühtlaselt läbi kuumeneb. Nüüd lisage 0,5–0,7 klaasi 10% äädikat või 1 klaas veiniäädikat. Vastavalt maitsele võib lisada veel soola, suhkrut ja jahvatatud ingverit. Laske salatil keema tõusta ja tõstke see eelsoojendatud purkidesse. Purke kuumutage veevannil 15–25 minutit ja sulgege siis õhukindlalt.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare