KEVADINE RETSEPT: Naadi- ja nõgesemuffinid


Muffin varakevadise rohelisega.
Muffin varakevadise rohelisega.Shutterstock

Emadepäev ja suvistepüha on aasta kõige kaunimal ajal, mil õrn rohelus ja esimesed lilled on juba tärganud ning suur suvi alles ees.

Niipea kui ilmad lubavad, saab õues juba grillida ja süüa. Päeva teeb eriliseks see, kui pühadelaua võib katta välja.

Suvisted ehk nelipühi on sel aastal 15.–17. maini. See on liikuv püha, mida tähistatakse seitsmendal pühapäeval pärast lihavõtteid.

Vanal ajal olid suvisted peo- ja naljapäevad, kindlasti meeldejäävamaid aasta pühi kaselõhna ja rõõmsa meeleolu tõttu. Metsast toodi kased, millega ehiti maja, laut, kiik ja noorte kogunemispaik. Varem toodi tuppa noori kaski ja pandi toanurka vette seisma, tänapäeval piirdutakse tihti okstega. Tuppa toodi ka õitsvaid toomingaoksi, kullerkuppe, pääsusilmi, angervaksu ja muid õitsvaid lilli. Värskete kaskede lõhn muutis püha meeldejäävaks.

Suvistepühade juurde kuulus laupäevane saunaskäimine, kiikumine, tantsimine, laulmine ja naljatamine. Noored kogunesid lõbutsema, vanemad inimesed seda vaatama ja juttu puhuma.

Traditsiooniliselt on ikka ka saiu küpsetatud. Et rohelus on just tärganud ja oma parimas värskuses, võiks nelipühiks küpsetada näiteks naadi- ja nõgesemuffineid.

Naadi- ja nõgesemuffinid

  • 4 dl täistera- või mitmeviljajahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 150 g riivitud juustu
  • 100 g hakitud pähklite ja seemnete segu
  • 100 g sulatatud võid
  • 100 g majoneesi
  • 2 muna
  • 4 sl piima
  • 1–2 peotäit hakitud noori nõgeseid ja naati
Seotud lood:

Segage kuivained, lisage riivitud juust, pähklid ja seemned. Sulatage või, lisage sellele majonees, munad ja piim ning segage kuivaine hulka.

Seejärel lisage tainasse hakitud naat. Pange tainas muffinivormidesse ning küpsetage 180 kraadi juures ca 20 minutit.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare