KODUMAINE EKSOOTIKA: Jooke ja sööke sireliõitest

 (3)
Sirelid Foto: Sven Arbet

Igal kevadel on samamoodi – kui sirelid õide puhkevad, tabab mind nagu hullus. Tahan nende oksi koju vaasidesse, kuid ka nendest siirupit ja moosi keeta ning küpsetistesse panna. Nüüd on just õige aeg jagada oma lemmikretsepte.

Sirelimoos

  • 0,5 kg sireliõisi
  • 0,5 kg suhkrut
  • 2 kl vett
  • 1 sidrun

Eraldage kõik õied, et ei jääks külge rohelisi osasid ega oksi. Valage potti õitele vesi, keetke 10 minutit. Valage juurde poole sidruni mahl ning jätke pooleks tunniks kaane alla seisma. Kurnake vedelik välja teise potti, lisage suhkur ning keetke 20 minutit. Samal ajal laske õitel seista koos teise poole sidrunimahla ning 2 sl suhkruga. Seejärel lisage õied siirupile ning keetke madalal tulel 20 minutit, aeg-ajalt segades. Kaanetage ning hoidke külmikus.

Sirelisiirup

  • 40 sireliõisikut
  • 2 l vett
  • 2 kg suhkrut
  • 2 sidrunit
  • 50 g sidrunhapet

Siirupil laske koostisosadega kolm päeva seista.

Eraldage kõik õied, et ei jääks külge rohelisi osasid ega oksi. Pange õied ja sidrunilõigud kaanega potti. Teises potis segage suhkur ja vesi ning keetke, kuni suhkur lahustub. Lisage sidrunhape. Valage siirup õitele ning katke pott kaanega. Laske külmikus seista kolm päeva ning kurnake pudelitesse.

Sobib ka sügavkülmutamiseks.

Sirelisuhkur

  • sireliõisi
  • suhkrut

Eraldage kõik õied, et ei jääks külge rohelisi osasid ega oksi.

Laske õitel öö läbi närtsida ning pange purki koos suhkruga. Sobib kasutada küpsetistes.

Kokteil sirelisiirupiga

  • 1 osa valget rummi
  • 1 osa vaarikamaitselist viina
  • 1 osa sirelisiirupit
  • laimiviile
  • soodavett
  • jääd

Segage kõik ained omavahel ning serveerige jääga täidetud kokteiliklaasis.

Sirelimuffinid

  • 100 g võid
  • 3/4 dl piima
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2,5 dl jahu
  • sireliõisi

Sulatage või, lisage piim. Kuumutage, kuid ärge laske keema tõusta.

Kloppige munad lahti ning lisage suhkur. Segage jahu küpsetuspulbri ja vanillsuhkruga ning lisage lahtiklopitud munadele vaheldumisi piimaseguga.

Sirelimuffinid.

Laske tainal võimaluse korral öö läbi külmikus seista, siis saate eriti kohevad ja head muffinid. Täitke pabervormid tainaga ja asetage küpsetuspannile või kasutage muffiniplaati. Küpsetage ahju keskosas 225° juures u 12 minutit.

Kaunistage suhkrustatud sireliõitega.

Suhkrustatud sireliõied

  • 1 munavalge
  • tuhksuhkrut
  • sireliõisi

Suhkrustatud sirelid.

Kloppige munavalge kahvliga vahule ning pintseldage sireliõied õrnalt üle. Katke suhkrukihiga ja pange majapidamispaberile tahenema.

Säilitage purgis.

Sirelisuhkur.

Kaili Eerma

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare