Kolm head põhjust, miks sügisel ploome süüa

 (11)
Foto: Pille-Riin Pregel

Sügis on küpsete magusate ning mahlaste ploomide aeg. Viis-kuus ploomi hommikusöögi alustuseks paneb soolestiku tööle ja nahk saab kauni terve jume.

Ploomid on olnud ilmselt ühed esimesed inimeste kasvatatud puuviljad. Nende säilinud jääke on leitud arheoloogilistel kaevamistel neoliitikumi aegadest koos oliivide, viinamarjade ning viigimarjadega.

Miks ploomid head on?
  • Ploomid on suureks abiks rauapuuduse korral. Kuivatatud ploome peetakse isegi kasulikumaks kui värskeid, sest neis on rauasisaldus veelgi suurem.
  • Kes soovib aga vabaneda liigsetest kilodest ja organismi puhastada, söögu kas või kilo ploome päevas. Ploomid ergutavad seedimist ning vähendavad kolesteroolitaset.
  • Hispaania toitumisspetsialistid soovitavad organismi puhastamiseks ja mõnest liigsest kilost vabanemiseks süüa terve päeva vältel ainult ploome ning juua mineraalvett või taimeteed. Väga hästi puhastab organismi ka ploomimahl, mida tuleks juua kaks korda päevas enne sööki. Selleks segage 0,5 kg ploome 1 sl naturaalse apelsinimahla ja 1 tl meega.

Müügilettidelt ostke ainult küpseid ploome. Kontrolliks vajutage kergelt sõrmega ploomile – kui viljaliha sõrme alt ära vajub, aga ploom on raske, koor õrn ja läikiv, siis on vili küps.

Ärge ostke täppidega, lõhenenud, muljutud vilju.

Ploome võib säilitada ka sügavkülmas, kuid soovitatav on mõru maitse vältimiseks enne kivid välja võtta.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare