KUUS RETSEPTI KAPSALE - salatid, supp ja pajaroog

Foto: Pixabay.com

Kapsaste suguvõsa on suur, neid on üle saja liigi. Eestis on kõige levinum köögivili harilik valge peakapsas.

Toitumisteadlased on ühel nõul selles, et puu- ja köögiviljade söömine aitab meil püsida tervena ja ennetada haigusi, olla tegus ja õnnelik.

Meie igapäevane menüü peaks sisaldama kaks portsu puuvilju ja vähemalt kolm portsu köögivilju. Kusjuures üheks portsuks peetakse 100 grammi ehk peotäit.

Mineraalainete allikas

Kapsaid hakkas inimene kasvatama ja toiduks tarvitama juba rohkem kui 4000 aastat tagasi. Esmalt kultuuristati lehtkapsas, millest hiljem kujunesid peakapsa vormid. Euroopas on peakapsaid kasvatatud juba vähemalt 2500 aastat.

Eestis kasvatatakse toiduks kõige enam valget peakapsast, üha enam ka lillkapsast. Veel koguvad populaarsust punane ja savoia kapsas, nuikapsas, rooskapsas ja spargelkapsas.

Kapsad on madala energeetilise väärtusega, kuid sisaldavad rohkesti mineraalaineid. Eriti palju on kapsas C-vitamiini ja folaate. Samuti K-vitamiini ning mõnes karotenoide, mis organismis muudetakse A-vitamiiniks. Mineraalainetest on kapsas rikas kaaliumi poolest. Kapsast saab aasta läbi tarvitada kas värskelt, kuumtöödeldult, hapendatult, kuivatatult või konserveeritult.

Hapukapsas

Kapsa hapendamise aluseks on piimhappekäärimine, kus bakterid muudavad kapsas leiduvad süsivesikud piimhappeks. Hapnemisel rakukestad kobestuvad ja kapsas muutub kergemini seeditavaks. Sajas grammis hapukapsas on veel kevadelgi u 15 mg C-vitamiini. Kui kapsas on toidu valmistamiseks liiga hapu, võib lisada värsket kapsast või veidi suhkrut.

Tagurpidi lillkapsapirukas

Kaheksale

  • 1 suur lillkapsas
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • soola ja musta pipart
  • 200 g suitsujuustu
  • võid vormi määrimiseks
  • 2 muna
  • 500 g lehttainast

Puhastage ja tükeldage lillkapsas. Keetke soolases vees 2–3 minutit ning kurnake. Segage rõõsk koor munaga, maitsestage soola ja pipraga. Riivige juust. Määrige ahjuvorm võiga ja asetage sellesse lillkapsad.

Foto: EPKK

Raputage see üle riivitud suitsujuustuga ja kallake peale muna-kooresegu. Säilitage natuke muna ka piruka määrimiseks. Rullige lehttainas jahusel pinnal lahti, lõigake sobivateks ribadeks ja põimige ribadest pirukale kate. NB! Piruka põhja tainast ei tule. Pintseldage pirukas üle muna-koore­kastmega ja küpsetage 200 kraadi juures u 30 minutit.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare