Maitsemeeli ergutavaid ideid aastavahetuse pidulauale

Hõrk searibi. Foto: Repro

Vana aasta ärasaatmine ja uue vastuvõtmine käib traditsiooniliselt peomeeleolus koos paremate palade maitsmisega.

Kel veel menüü koostamisel ideid napib, siis neile pakume mõned Eesti tunnustatud kokkade retseptikogudest.

Klassikaline keelesalat tänapäevase krutskiga

Aeglaselt pehmeks keedetud keelel on alati olnud tähtis koht traditsiooniliste pidulaua roogade seas. Kuid saabuvateks pühadeks soovitab Salvesti toidublogija Liisi Laanemäe tuua aastakümnete jooksul proovitud klassikalisele retseptile vaheldust väikese vimkaga. Selles retseptis on maitsekad keeleviilud laotatud kihiti krõbedate kartuliviilude ja magusamaitseliste naturaalses õunamahlas marineeritud kurkidega. Salatit kroonivad tervislikud lutserniidandid ja punapõsksed jõhvikad.

  • 1 veisekeel
  • 2 tl soola
  • 3 loorberilehte
  • 10 musta pipra tera
  • 6 vürtsitera

Kaste

  • 2 dl keele keeduleent
  • 1 sl jahu
  • 2 tl mädarõigast
  • 200 ml rõõska koort

Salat

  • 4 kartulit
  • soola
  • õli praadimiseks
  • 1 punane sibul
  • 4 Salvesti õunamahlaga marineeritud kurki
  • 100 g lutserniidandeid
  • kaunistamiseks jõhvikaid

Peske keel ja pange külma veega potti keema. Kindlasti ärge unustage koorida tekkinud vahtu. Lisage keemise ajal vette ka maitseained ning jätke tasasele tulele 2,5 tunniks keema. Kui keel on valmis, tuleb see kuumana potist välja võtta, kiiresti külma vee all loputada ning kohe ka nahk eemaldada. Kooritud keel pange aga keeduleeme sisse jahtuma ning lõigake jahtumise järel õhukesteks viiludeks.

Kastme jaoks kuumutage keeduleem ning lisage vähese külma veega segatud jahu, mädarõigas ja rõõsk koor. Segage kaste ühtlaseks ja kuumutage keemiseni.

Foto: Repro

Seejärel koorige ja viilutage kartulid. Kuumutage pannil õli, praadige kartuliviilud mõlemalt poolt krõbedaks ning maitsestage soolaga.

Laotage serveerimisalusele vaheldumisi keeleviilud ja krõbedad kartulid. Niristage peale valminud kaste. Lõpuks asetage õhukeselt viilutatud punane sibul ja marineeritud kurk keelesalati peale. Kaunistage valminud piduroog lutserniidandite ning punapõsksete jõhvikatega.

Pasteedipallid piparkoogil

Jõulu- või uusaastalaual ei pea alati olema traditsioonilised maitsed, sest ka esmapilgul igapäevaste toiduainete kombineerimisel võivad sündida maitsemeeli tõeliselt üllatavad ja hõrgud suupisted. Kokaraamatute autor Lia Virkus soovitab peolaua üllatajana valmistada pasteedipalle piparkoogil. Pisut vastuolulises, kuid põnevate maitsenüanssidega rikastatud suupistes kohtub mõnusalt suitsune ja ahjuõuntega rikastatud pasteet vürtsiselt magusate piparkookidega. Seesamiseemnese kuuega suupisted valmivad kiiresti ning sobivad linnupetteks või nautimiseks enne suuremat söömaaega.

  • 200 g (1 karp) Rakvere küpsetatud maksapasteeti õunte ja suitsupeekoniga
  • 15 lillekujulist piparkooki
  • 1–1,5 dl seesamiseemneid
  • 15 jõhvikat

Jagage pasteet võrdseteks osadeks ja vormige siis ühtlasteks pallideks. Dekooriga katmiseks veeretage valminud pallikesi seesamiseemnetes ning tõstke vahetult enne serveerimist piparkookidele.

Pasteedipallid piparkoogil. Foto: Repro

Kuigi pasteedist suupiste valmib kiiresti, võib need ka päev varem valmis teha, veeretada seesamiseemnetes ja hoida serveerimiseni külmas.

Valgete träpsudega ampsudele pange kaunistuseks särtsakalt hapusid jõhvikaid ja serveerige kohe.

Seakarbonaad seenekastmes

Aasta pimedaim aeg nõuab kosutavat toidulauda, ning ei kehale ega vaimule ole paremat paitust kui üks mõnusalt tummine, ent hõrk liharoog kodumaisest sealihast, kaaslaseks kreemjas seenekaste. Seakaelakarbonaad on ajast aega olnud kodukokkade hinnatud lihatükk, pakkudes nii tuntud maitsenoote kui ka esitades väljakutseid tõelistele maitsegurmaanidele. Seda lihatükki iseloomustavad hõrk mekk ja mõnus mahlasus, mis vaid õigeid toiduvalmistamistehnikaid rakendades eriliselt esile pääsevad.

Toiduakadeemia kokad Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee soovitavad lihtsalt valmivat kondiga sealihast karbonaadi, mis pärast ahjus küpsemist saab grilli all krõbeda kasuka.

  • 4 kondiga karbonaadi viilu
  • 1 laim
  • soola, pipart
  • 2 küüslauguküünt
  • 4 sl õli

Seenekaste

  • 1 sibul
  • 5 šampinjoni
  • 0,7 l vahukoort
  • 50 g võid

Alustuseks valmistage kaste. Selleks praadige võis sektoriteks lõigatud seened ja hakitud sibul. Kui seened on parajalt pruunid ja enam kokku ei tõmba, lisage koor ning maitsestage. Kastet tuleks keeta selle paksenemiseni ning seejärel vajadusel veel maitsestada.

Liha valmistamisel on oluline pintseldada lihatükid enne maitsestamist õliga ning alles seejärel lisada sool ja pipar. Purustage ka küüslauk ning segage laimimahlaga, mis tuleb samuti lihale määrida. Enne ahjupanemist peaks lihal laskma vähemalt tunnikese maitsestuda.

Seakarbonaad. Foto: Repro

Marineerinud liha küpsetage 100kraadises ahjus 30 minutit ning grillige seejärel mõlemalt poolt u 1 minut. Grillimine aitab lihale anda isuäratavalt kuldse jume.

Serveerige valminud seakaelakarbonaad koos seenekastme ja krõbedate ahjukartulitega.

Hõrk searibi

Tihti seostub ribilihaga pigem suvine grillipidu kui talvine õhtusöök. Ribidevaheline liha on sealõigetest aga vaat et kõige parema ja hõrguma maitsega, mistõttu ei tohiks seda endale keelata ka talveperioodil ning julgelt võib searibi serveerida õhtu tähena ka aastavahetuse pidulaual. Searibis on rasva vaid 15%, tänu millele võib seda julgelt endale lubada ka söögirohkel jõuluperioodil.

Ühtlasi on sealiha inimorganismile oluline valkude, süsivesikute, vitamiinide ja mineraalainete allikas, mis ei puudu ka hõrgust searibist. See tähendab, et saame lisaks maitseelamusele ribiliha söömisest ka reaalset kasu.

Toiduakadeemia kokad Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee pakuvad katsetamiseks kiirel ajal lihtsalt valmiva ribiroa kodumaisest sealihast.

  • 4 ribitükki
  • 4 tl soola, 2 tl pipart
  • 2 tl suitsupaprikapulbrit
  • 2 tl suhkrut

Puhastage ribi kelmetest ja segage kokku maitseained. Hõõruge ribi maitseaineseguga kokku ja jätke maitsestuma. Seejärel küpsetage ribisid ahjus 110 kraadi juures kokku umbes kolm tundi.

Pärast ahjust välja võtmist mähkige ribid fooliumisse ning jätke vähemalt pooleks tunniks puhkama. Serveerimiseks lõigake ribid lahti ja pintseldage mop-kastmega.

Rikkalikud šokolaadiküpsised

Šokolaadiküpsised, mis on seest pehmed ja väljast krõbedad – tõelise šokolaadisõbra unelm.

Ahjusooja küpsise murdmisel leiate sellest sulanud šokolaadinööbi, mis on lihtsalt täiuslik. Retsepti autor on Kristian Neemela.

  • 125 g võid
  • 250 ml rafineerimata roosuhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 L-suuruses muna
  • 300 ml nisujahu
  • 0,5 tl soodat
  • 100 g magustamata kakaod
  • 0,5 tl soola
  • 250 g šokolaadinööpe

Vahustage toasoe või suhkrutega, segage juurde muna.

Teises kausis segage omavahel jahu, sooda, kakao ja sool ning lisage see või-suhkrumassile. Segage ühtlaseks massiks.

Rikkalikud šokolaadiküpsised. Foto: Kristian Neemela

Viimasena segage juurde šokolaadinööbid ja vormige tainast pallid. Pange pallid ahjuplaadile ja küpsetage neid 175 kraadi juures umbes 8 minutit.

Maakodu