MEISTER ÕPETAB | Just nii valmivad kõige paremad kiired soolakurgid

 (23)
Hapukurgid
Foto: Anni Õnneleid

Kurgiaeg on käes. Tuntud hoidisemeister Kai Põldvee-Mürk õpetab, kuidas neid soolata nii, et kiirelt söömisvalmis saaksid.

Värskelt soolatud kurkide tegemiseks läheb vaja järgmist.

  • 2,5 kg saledaid, äsja korjatud värskeid kurke;
  • tükeldatud tillivarsi, lehti (ja kui on, siis ka õisikuid);
  • peotäis mustasõstralehti (kevadel, kui lehti veel ei ole, võib kurkidele lisada mustasõstrapõõsalt lõigatud väiksemaid tükeldatud varrejuppe);
  • soovi ja olemasolu korral 1–2 mädarõikalehte;
  • 1–2 küüslauguküünt kurgikihtide vahele.

Soolvee tegemiseks läheb 1,5 l keedetud ja maha jahutatud vee kohta vaja järgmist.

  • 1 kuhjaga sl jämesoola;
  • 1 ilma kuhjata sl suhkrut;
  • 1 sl äädikat (ilma äädika lisamiseta võtab hapnemisprotsess veidi rohkem aega ning kurgid ei pruugi jääda nii krõmpsud ja karged).

Selleks et ka värskelt soolatud kurgid jääksid krõmpsud, tuleks neid hoida vähemalt 4 tundi külmas vees, seejärel hoolikalt pesta ja lõigata varrepoolsed otsad maha, et soolvesi imbuks kurkidesse võimalikult kiiresti.

Kurgid tuleb laduda vaheldumisi lehtede, tilli ja viilutatud küüslaukudega kihiti purki või mõnda teise anumasse ja valada peale soolvesi.

Kõige peale tuleb asetada mõni raskus (risti asetatud puupilbaste peale kas korralikult puhtaks pestud ümmargune maakivi või veega täidetud purk), et kurgid pinnale ei tõuseks. Olenevalt toatemperatuurist on värsked hapukurgid söömiskõlblikud juba päeva-kahe pärast.

2,5 kg kurkide jaoks sobib suuruse poolest hästi näiteks 5 l klaaspurk, kuhu see kogus kenasti ära mahub. Kui juhtub nii, et kõiki värskelt hapendatud kurke ei jõua kiiresti ära süüa, võib need ümber tõsta väiksemasse nõusse ja säilitada külmkapis. Seal säilivad kurgid kenasti mõnda aega, ilma et nendega midagi juhtuks.

10 praktilist käsiraamatut kasulikest tarkustest
  • Targu Talita väljaandja Maaleht valis koos oma lugejatega kümme olulist valdkondaja palus asjatundjatel neist kirjutada uued käsiraamatud.
  • Iga raamatu maht on 108 lehekülge.
  • Raamatud tuletavad meelde vanu tarkusi ning jagavad uusi nippe lihtsatest võtetest kuni hädavajalike teadmisteni.
  • Lisaks majapidamisnippidele tuuakse lugejateni teadmised ravimtaimedest ja enesetunde turgutamise kohta.
  • Samuti ilmuvad sarjas käsiraamatud kodus ja aias toimetamise, loodusmärkide ja loodusandide tundmise, igapäevaste ilmatarkuste, taaskasutuse, aias esmavajalike ehitustööde, hoidistamise ja säilitamise ning palju muu kohta. Tellida saad neid siit.
  • Targu Talita on juba paarkümmend aastat olnud Eesti kõige populaarsem ja hinnatum nõuandja, ilmudes igal neljapäeval omaette väljaandena Maalehe vahel.
  • Lisaks ilmub 6 korda aastas üksikmüügis Targu Talita mahukas nõuandeajakiri.
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare