Mida teha pihlakatega? Seitse kasulikku ideed

 (9)
Mida teha pihlakatega? Seitse kasulikku ideed
Foto: Pille Hermann

Kui õunte ja ploomidega on sügis kohati kitsi, siis pihlakaid võib leida igast Eestimaa nurgast.

Tänavu peaks pihlakatest jätkuma nii lindudele kui ka inimestele – marjad on prisked, kobarad puhtad ja terved. See paneb tahtmatult mõtlema, kas peale silmailu saaks neid marju ka talveks sisse teha.

Mõrkjas pihlakamoos, olgu siis keedetud segamini õuntega või üksnes pihlakatest, annab mõnusat vaheldust. See sobib nii saiale kui ka pannkoogile, hapukas püree on hea täidis biskviitkoogile. Pihlakast saab kompotti ja kangemaid rüüpeid. Ka tasuks pihlakaid kuivatada tee tarbeks või nöörile lükituna jõulupuu ehteks. Mõned oksad võib kuivatada ka koos kobaratega ja kasutada neid talvisel ajal lauakaunistusena.

KAKS HEAD NIPPI: Kuidas säilitada
  • Asetage pihlakad kas koba­rana või puhastatuna sügav­külma. Selliseid marju on talvel hea kasutada toidu serveerimisel kaunistusena. Kui soovite kuivatada terve kobara, siis tuleks kobarad eelnevalt ikkagi viletsatest marjadest ära puhastada. Marjad säilitavad oma kauni punase värvuse ning mõjuvad talvisel laual oma särava tooniga pilkupüüdvalt.
  • Kuivatage puhastatud pihlakad ning purustage – neid võib lisada lihale hautamisel või hoopiski meega segada ning siis soovi korral lusikaga limpsida või tee sees kasutada.

Pihlakatee

Seotud lood:

Pihlakatee on hea seetõttu, et C-vita­miin säilib marjades ka pärast kuivatamist. Õige aeg marjade korjamiseks on september või oktoober. Liiga pikalt ei maksa korjamisega venitada, vastasel korral jõuavad linnud ette.

Eemaldage mustaks tõmbunud ning vigased marjad. Terved ja puhtad marjad asetage õhukese kihina paberile kuivama, seejärel kuivatage 50 kraadi juures praeahjus, kuni marjadel on punakaspruun varjund.

Tee valmistamisel arvestage 2 sl kuivatatud marju 1 liitri vee kohta. Teed võib valmistada mitmel viisil, kõige rohkem on levinud kaks moodust. Kuivatatud marjadele võib asetada külma vee ja keeta segu aeglaselt kuni 10 minutit.

Teise mooduse korral valage kuum vesi marjadele ning laske seista ööpäev, seejärel kuumutage keemiseni ja jooge.

Pihlamarjadest tehtud tee on hapukas ning tal on seedimist soodustav toime, lisaks on saadud jook vitamiinirikas.

Pihlakamoos
  • 1 kg pihlakapüreed
  • 800 g suhkrut
Puhastage pihlakad, vajadusel peske ja valage seejärel potti, mille põhja on valatud pool klaasi vett. Keetke pihlakaid 30 minutit, aeg-ajalt segage. Seejärel suruge need läbi sõela ning kallake saadud püree tagasi potti, lisage suhkur ning keetke 10 minutit, kuni suhkur on korralikult sulanud. Valage moos kuumalt purki.

Pihlakad konjakis

  • 1 l puhastatud pihlakaid
  • 1 kl suhkrut
  • 1 kl vett
  • 1 kl konjakit

Puhastage pihlakad, valage neile peale kuum vesi. Samal ajal keetke veest ja suhkrust siirup, valage marjad sinna sisse. Keetke 10 minutit ja lisage konjak, segage, tõstke marjad purki ning valage neile peale vedelik. Sulgege korralikult. See on mõnus lisand talvisel ajal lihatoitude kõrvale. Soovi korral võib suhkru asendada meega ning konjaki asemel kasutada veini.

Klassikaline õuna-pihlakamoos
  • 1 osa õunu
  • 1 osa pihlakamarju
  • 1–2 osa suhkrut, vastavalt maitsele
Puhastage pihlakad, koorige õunad ja asetage keema. Soovi korral võib pehmeks keenud segu püreestada, aga kes armastab moosi, kus ka tükid sees, võib selle tegemata jätta. Lisage suhkur, keetke 15 minutit ja valage kuumalt purki.

Põsepuna pihlakatest

  • 500 g pihlakamarju
  • 100 g suhkrut
  • 300 g mett
  • 1 kaneelikoor
  • 700 ml kanget alkoholi

Loe veel

Asetage puhastatud marjad vähese veega keema, lisage suhkur, kaneelikoor, mesi, keetke 10 minutit ja seejärel lisage alkohol.

Valage segu klaasanumasse ning jätke sooja kohta kuni kuuks ajaks seisma, aeg-ajalt segage.

Seejärel kurnake ja valage pude­lisse. Säilitage jahedas.

Lisand liha juurde
  • 500 g pihlakamarju
  • 2 suurt sibulat
  • 2 suurt tomatit
  • 2 paprikat
  • 2 sl rosinaid
  • 2 sl õli
  • 300 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl pipart
  • 250 ml valge veini äädikat
  • soovi korral kaneeli
Hakkige sibulad, tükeldage tomatid ja paprika. Kuumutage õli ning praadige sibulad kuldseks, lisage tükeldatud tomatid ja paprikad. Seejärel segage hulka puhastatud

pihlakad, keetke, kuni pihlakad muutuvad pehmeks. Lisage suhkur, sool, pipar, rosinad, valge veini äädikas ning soovi korral ka kaneel. Laske segu keema ning valage kuumalt purki.
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare