Mõnusad küpsetised lapsepõlvest - seakõrvad ja krustaadid

Valmis seakõrvad on kuldpruunid. Foto: Astrid Lepik

Vahel ihkab hing midagi eriti magusat, mis meenutaks lapsepõlve. Siis tasub üles otsida vanad retseptivihikud ning asuda küpsetama.

Need küpsetised pole just kaalujälgijate lemmikud, kuid vahel võib ju patustada. Millist õli küpsetamisel kasutada, sõltub maitsest. Sobib nii päevalille-, rapsi- kui kookosõli. Kuid on neidki, kes eelistavad searasva.

Seakõrvad

Mõnusad küpsised, mida on lihtne valmistada ning mis seisavad kuivas ja jahedas paar nädalat. Sobivad nii piknikulauale kui matkale või reisile kaasavõtmiseks.

  • 100 ml piima
  • 2 muna
  • 50 g võid
  • 300 g jahu
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • küpsetamiseks õli

Kloppige muna lahti, lisage sool, suhkur, piim ning sulatatud või. Seejärel lisage jahu ja sõtkuge tainas valmis. Kui see tundub liialt pehme, lisage veel veidi jahu, sest pehmet tainast on hiljem raske rullida, väga kõvast tainast tulevad aga tihked ja kuivavõitu küpsised. Valmis tainas katke kaane või toidukilega ning jätke paariks tunniks jahedasse seisma.

Seisnud tainas rullige õhukeseks ja lõigake 2 cm laiused ribad. Need tükeldage 8 cm pikkusteks tükkideks, iga tüki keskele lõigake 2 cm pikkune pilu. Nüüd tõmmake lõikest läbi tainariba üks ots nii, et moodustuks keerd.

Enne küpsetamist võib seakõrvad valmis vormida. Foto: Astrid Lepik

Küpsised võite enne küpsetamist kõik valmis vormida. Kuumutage õli madalas potis. Kuuma õli sisse pange nii palju küpsiseid, et need vabalt ringi ujuksid. Valmima hakkavad küpsised tõusevad pinnale. Küpsetage seakõrvad mõlemalt poolt kuldkollaseks ja nõrutage majapidamispaberil. Serveerige jahtunult kas tuhksuhkruga või ilma.

Krustaadid

  • 100 g jahu
  • 100 ml piima
  • ½ tl soola
  • 2 sl võid
  • 1 muna
  • 1 sl suhkrut

Skandinaaviast pärit toreda kujuga jõuluküpsetised on populaarsed olnud nii meil kui mujalgi riikides. Tõenäoliselt leiab küpsetamiseks vajalikke erikujulisi raudu mõnegi köögi kappides-sahtlites.

Kloppige muna lahti, lisage sool, suhkur, piim ning sulatatud või. Seejärel lisage jahu. Valmis tainas on vedelapoolne ja meenutab pannkoogitainast. Laske sel umbes tund aega külmkapis seista.

Kuumutage madalas potis õli. Enne kui krustaate küpsetama hakkate, laske kuumeneda ka krustaadiraual. Kastke kuum raud tainasse (umbes kolmveerandi jagu, mitte üleni) ja seejärel kuuma õli sisse. Krustaat küpseb kiiresti ja valminult eraldub raualt kergesti. Kuldsed krustaadid tõstke majapidamispaberile nõrguma.

Küpsev krustaat ja krustaadiraud. Foto: Astrid Lepik

Serveerige jahtunult tuhksuhkruga ülepuistatult. Erinevalt seakõrvadest on krustaadid parimad värskelt.

Kuldsed krustaadid on parimad värskelt. Foto: Astrid Lepik
Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare