Nädalavahetus maitsvate roogadega - külmkapipirukas ja kalamaius
Isegi siis, kui varakult pihta hakata, võib enne pühi tunda õhus särinat. Sel korral ei särise verivorstid pannil, vaid perenaine, kes poriseb, et ega’s tema pea kõike üksinda tegema. Lõpuks on leemekulbi liigutaja pahur ning väsinud, nii et ei jaksa peolauast enam rõõmu tundagi. Kui pühad möödas, tahaks teha vaid selliseid toite, mis lihtsad valmistada ning ei vaja pidevat valvamist. Sellised toidud on näiteks ilma põhjata pirukas või kalamaius, mida võib pakkuda hommikuks, lõunaks, aga ka õhtuks.
Külmkapipirukas
- 1–2 paprikat
- 300 g kodujuustu
- 200 g juustu
- 200 g sinki või vorsti
- 3 muna
- maitseks soola, pipart
Lihtne pirukas, kus põhja küpsetamisega vaeva ei pea nägema, kuid küpsetise maitse selle tõttu ei kannata. Esmalt avage külmkapi uks ning vaadake, millised toiduained on tõstetud külmiku tagumisse nurka ning enam väga isuäratavad ei tundu. Võib-olla mõni neist on nurgast isegi pisut kuivanud.
Nimetus “külmkapipirukas” annabki märku sellest, et tegu on roaga, mille valmistamisel on hea ära kasutada singi- ja juustutükke, mis seisma jäänud. Pirukasse sünnib kraapida sulatatud juustu topsis oleva pisku, tükeldada tomateid või riivida porgandit. Singi asemel võib võtta kalakonservi, mis puhkuse suvilas veetis, kuid pole siiani oma kohta toidulaual leidnud.
Lööge munad kaussi, kloppige kahvliga lahti. Tükeldage juust, sink, paprika ning lisage need munale. Puistake juurde pipar ja sool, kuid ärge unustage, et ka juust ja sink on soolased. Viimasena lisage kodujuust, segage kõik hoolikalt läbi ning valage võiga määritud vormi ja küpsetage 160 kraadi juures 45 minutit.
Kalamaius
- 0,5 kg lõhet või forelli
- 5–6 laimi mahl
- 2 tšillipipart
- 3 cm ingverit
- 1 väike sibul
- 2–3 küüslauguküünt
- 2 sl oliiviõli
- 1 tomat
- 1 tl suhkrut
- hakitud koriandrit
- maitseks soola, musta pipart
Peentes kohtades öeldakse selle toidu kohta ka ceviche. Sõna hääldamine on keerukas, nii et miks mitte kasutada suupärast väljendit kalamaius, sest maitseb see tõesti üllatavalt hästi.
Veeretage laimi laual, nii saab sellest mahla paremini kätte. Pigistage laimidest mahl välja, viilutage tšillipipar, ingver, küüslauk, tomat, sibul ning hakkige värske koriander.
Segage kõik ained omavahel ning maitsestage soola, suhkru ja pipraga. Lõigake kalast sentimeetrilaiused ribad ning lisage need ettevalmistatud segusse. Laske 2–3 tundi jahedas maitsestuda. Sobib väga hästi röstsaiale ning ka keedukartuli kõrvaseks.