Külmkapipirukas

  • 1–2 paprikat
  • 300 g kodujuustu
  • 200 g juustu
  • 200 g sinki või vorsti
  • 3 muna
  • maitseks soola, pipart

Lihtne pirukas, kus põhja küpsetamisega vaeva ei pea nägema, kuid küpsetise maitse selle tõttu ei kannata. Esmalt avage külmkapi uks ning vaadake, millised toiduained on tõstetud külmiku tagumisse nurka ning enam väga isuäratavad ei tundu. Võib-olla mõni neist on nurgast isegi pisut kuivanud.

Nimetus “külmkapipirukas” annabki märku sellest, et tegu on roaga, mille valmistamisel on hea ära kasutada singi- ja juustutükke, mis seisma jäänud. Pirukasse sünnib kraapida sulatatud juustu topsis oleva pisku, tükeldada tomateid või riivida porgandit. Singi asemel võib võtta kalakonservi, mis puhkuse suvilas veetis, kuid pole siiani oma kohta toidulaual leidnud.

Lööge munad kaussi, kloppige kahvliga lahti. Tükeldage juust, sink, paprika ning lisage need munale. Puistake juurde pipar ja sool, kuid ärge unustage, et ka juust ja sink on soolased. Viimasena lisage kodujuust, segage kõik hoolikalt läbi ning valage võiga määritud vormi ja küpsetage 160 kraadi juures 45 minutit.

Kalamaius

  • 0,5 kg lõhet või forelli
  • 5–6 laimi mahl
  • 2 tšillipipart
  • 3 cm ingverit
  • 1 väike sibul
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 tomat
  • 1 tl suhkrut
  • hakitud koriandrit
  • maitseks soola, musta pipart

Peentes kohtades öeldakse selle toidu kohta ka ceviche. Sõna hääldamine on keerukas, nii et miks mitte kasutada suupärast väljendit kalamaius, sest maitseb see tõesti üllatavalt hästi.

Talvisel ajal ei ole tomat just väga maitsev, nii võib selle lisamata jätta. Ja kui oliiviõli kasutamine tundub liigse priiskamisena, võib sellegi ära jätta. Kes armastab vürtse, võib tšillipipart julgelt rohkem lisada.
Mõnus kalamaius, mis hommikul sobib röstsaiale ning lõunaks keedukartuli kõrvale. Kuna selliselt valmistatud kalast ei saa kunagi isu täis, võib õhtuks seda toorsalati lisandina kasutada.

Veeretage laimi laual, nii saab sellest mahla paremini kätte. Pigistage laimidest mahl välja, viilutage tšillipipar, ingver, küüslauk, tomat, sibul ning hakkige värske koriander.

Segage kõik ained omavahel ning maitsestage soola, suhkru ja pipraga. Lõigake kalast sentimeetrilaiused ribad ning lisage need ettevalmistatud segusse. Laske 2–3 tundi jahedas maitsestuda. Sobib väga hästi röstsaiale ning ka keedukartuli kõrvaseks.