Need viivad küll keele alla! Näppa siit kõige maitsvama jõulukoogi retsept


Need viivad küll keele alla! Näppa siit kõige maitsvama jõulukoogi retsept
Foto: Maakodu

Viimaste aastate jõuluilmad ei meenuta kuidagi enam piltpostkaartidel nähtut. Seda enam on põhjust tuua pimedusse lõhnu, maitseid ja ehk lohutustki maitsvate küpsetistega.

Noppisime selleks ideid meie varasemate jõulunumbrite köögikülgedelt, et ikka saaksite küpsetada midagi maitsvat oma pühadelauale.

Kõrvitsa-toorjuustukook soolase maapähkli karamelliga

Autorid Kaisa Kangur ja Viktor Jelissejev

Põhi:

  • 125 g piparkooke
  • 50 g sulatatud võid
  • soovi korral 1 tl apelsinilikööri või rummi

Püree:

  • 450 g puhastatud kõrvitsakuubikuid
  • 150 g vett

Kate:

  • 6 muna
  • 3 dl suhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 600 g maitsestamata toorjuustu (nt Farmi)
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 3 tl sidrunimahla

Soolapähkli karamell:

  • 2 dl vahukoort
  • 1,5 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl külma võid
  • 100 g soolatud ja röstitud maapähkleid
  • puisteks soolahelbeid
Foto: Maakodu
Seotud lood:

Purustage piparkoogid köögikombainis, segage sulatatud või ja likööriga. Valmistage ette 24cm läbimõõduga lahtikäiv küpsetusvorm: katke koogivormi põhi küpsetuspaberiga, kinnitage põhjale rõngas ja määrige sisemised küljed võiga.

Tõstke piparkoogisegu vormi põhjale ja siluge metall-lusikaga ühtlaseks. Asetage külmkappi seniks, kuni valmib koogi kate.

Keetke kõrvitsakuubikud vees pehmeks, püreestage saumikseriga ühtlaseks püreeks. Laske jahtuda.

Kloppige munad suhkruga läbi, lisage lahtisegatud toorjuust ja kõrvitsapüree. Maitsestage segu vanillisuhkru,sidrunikoore ja -mahlaga.

Valage kreem koogipõhjale ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 1 tund, lülitage ahi välja ja laske koogil veel 15 minutit ahjus seista. Avage ahjuuks, kontrollige, et kook oleks keskelt hüübinud ja laske sel jahtuda. Pange jahtunud kook koos vormiga külmkappi.

Külmalt koogilt eemaldage vorm ja tõstke kook ettevaatlikult vaagnale.

Karamelli valmistamiseks pange vahukoor koos fariinsuhkruga keema, keetke 10 minutit keskmisel kuumusel, lisage 1 tl võid ja keetke, kuni tekib paksem veniva konsistentsiga kaste. Laske jahtuda ja segage juurde jämedalt hakitud soolapähklid. Valage leige karamellkaste külmale tordile ja siluge ühtlaselt laiali. Laske külmkapis tunnike seista.

Enne serveerimist puistake tort üle soolahelveste ja soolapähklitega ning pakkuge seda siis kuuma joogi kõrvale.

NB! Tort on soovitatav valmis küpsetada päev varem ja hoida külmkapis, seejärel valmistada peale karamell. Enne lahtilõikamist peaks karamell külmkapis tahenema.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare