NELI RETSEPTI: Praad, mis on pühadelaua uhkuseks

Foto: Shutterstock

Traditsiooniliselt võtab eestlaste pühadelaual aukoha sisse seapraad verivorsti, hapukapsaste ja ahjukartulite seltsis, kuid võimalusi on veelgi. Seda enam et pidulikku lauda kaetakse aasta lõpu puhul üsna mitmel korral.

1/4

Kalkunipraad

  • 4,5kilone kalkun koos rupskitega
  • 1 kooritud sibul
  • 6 nelgitera
  • 50 g pehmet võid
  • 10 peent grillvorsti
  • soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Täidis

  • 225 g läbikasvanud kamarata peekonit
  • 1 suur sibul
  • 450 g seahakkliha
  • 25 g kaerahelbeid
  • 2 sl värsket peterselli
  • 2 tl kuivatatud maitseürtide segu
  • 1 muna
  • 115 g kuivatatud aprikoose

Kaste

  • 2 sl jahu
  • 450 ml rupskipuljongit

Kuumutage ahi 200 kraadini. Täidise jaoks praadige sibul ja peekon tasasel tulel, kuni peekon on krõbe ja sibul pehme. Tõstke need suurde kaussi ja segage juurde täidise ülejäänud koostisained. Maitsestage soola ja pipraga. Täitke kalkuni kaelapoolne osa, käänake nahariba alla ja kinnitage see väikese vardaga. Ülejäänud täidis hoidke varuks. Pange nelkidega läbi torgitud terve sibul kalkuni kehaõõnde ja siduge jalad kokku.

Asetage kalkun ahjupannile ja arvestage välja küpsetamisaeg: 15 minutit iga 450 g kohta pluss 15 minutit lisaks. Määrige kalkunit võiga ning maitsestage soola ja pipraga. Katke fooliumiga ja küpsetage 30 minutit. Kastke kalkunit pannile tekkinud leemega. Kahandage temperatuur 180 kraadini ja jätke kalkun küpsema, kastes seda iga 30 minuti järel leemega. Kalkun on valmis, kui kintsu kõige paksema koha sisse varrast torgates on väljavoolav leem selge.

Kalkunipraad. Foto: Shutterstock

Vahepeal vormige ülejäänud täidisest märgade käte vahel väikesed pallid ja asetage rasvaga määritud vormi. Küpsetage ahjus 20 minutit või kuni on kuldpruunid. Umbes 20 minutit enne kalkuni valmissaamist pange grillvorstid ahjuvormi ja asetage ahju küpsema.

Küpsenud kalkun tõstke serveerimisvaagnale, katke fooliumiga ja jätke 15 minutiks seisma. Nüüd valmistage praekaste pannile kogunenud leemest, millest on lusikaga eemaldatud rasvakirme. Segage leemele juurde jahu ja kuumutage 2 minutit. Segage vähehaaval juurde puljong ja laske keema tõusta. Serveerimisel asetage koos kalkuniga vaagnale grillvorstid ja täidisepallid.

1/4
 

Konkursil "Eesti kauneim maakodu 2017" osalemiseks täida järgnevad väljad:

Kontaktid:

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare