Jõulud on ühed tähtsamad kalendripühad ka tänapäeval ning külluslik söögi- ja joogivalik pole oma olulisust jõululaual kaotanud. Järjest enam pööratakse peale piduroogade tähelepanu ka erilistele jõulujookidele. Veinide kõrval on aina selgemalt pead tõstmas õllede kirev maailm. Veinide puhul on ilmselt paljude jaoks teada lihtsad rusikareeglid (heleda kala juurde sobib valge vein, punase liha juurde punane vein jne), aga kuidas on lood õllega?

Harmoonilised kooslused

Novembri lõpus Eesti parimaks õllesommeljeeks valitud Oskar Pihlik räägib enda kogemusest, et toitu ja jooki kombineerides kehtivad küll teatud reeglid, kuid loomulikult tuleb arvestada ka isiklike maitse-eelistustega.

Loogika on selles, et kergemad toidud vajavad samasugust kergust ka joogilt ning raskemad toidud nõuavad kõrvale täidlast ja kompleksset maitset. Üks on aga kindel: mõru toit ja mõru jook tekitavad maitsepaletis ebameeldiva tunde ning ei sobi kuidagi teineteist täiendama. Ka toidus sisalduvad rasvad vajavad kõrvale tummisust ja nüansirikkust. Samamoodi ootab puuviljane õlu puuviljasust toidus. Soolased noodid haakuvad happelise või puuviljase õllega ning vürtsid sobivad jällegi humalarikka õllega.

Porterid – jõululaua eksimatu valik

Alati sobib jõululauale porter. Tume laagriõlu on maitselt tummine ja tihti võib selles tunda ka leiva ja karamelli mekki. Oskar toob heade valikutena välja A.Le Coqi Porteri ja Kohviporteri, mille röstimaitse koos puuviljasusega annab nauditavaid tulemusi täidlaste roogade kõrvale. Porter on mahe ja kerge, kuid särtsakas jook, milles tunda kuivatatud puuviljade nüanssi ning lõppmaitses esilekerkivat tumedat šokolaadi. Kohviporterit täiustavad espresso hõrk aroom ja maitse. Mõlemad sobivad lisaks hästi dessertide kõrvale.

Kes eelistab veinisema karakteriga õlut, võib proovida Pühaste Hõbevalget (stiililt old ale), mis on täidlasem, hästi integreeritud humala mõrkjusega ja lisaks veiniliku joonega. Eksootilisematest valikutest võib jõulude ajal toitudega katsetada Belhaven Ale’i ja Harviestoun Old Egine Oil’i. Esimene on kerge Šoti ale, mis on särtsakas ja puuviljane jook neile, kes humalast ja raskest kehandist ei vaimustu. Teine on täidlasem, jõulisem ja röstisem õlu ning seega ka kihilisem ja nüansirohkem.

Seaprae ja kõrvitsa kõrvale annavad põneva tulemuse happelised ja veinised Flandria punased/pruunid ale’id (nt Rodenbach). Julgematel tasub kindlasti katsetada ka strong ale’ide, trippel’ite, dubbel’ite ja quadrupel’itega (nt Chimay, Westmalle, Rochefort).