Lihakoguse hulgas võiks olla umbes ⅔ sea küljetükki, nn kondita peekonit, mis on piisavalt pekine, et anda vorstile vajalik mahlasus. Kamarat pole vaja eemaldada, sest vorsti sees läheb kõik ühtlaseks. Kui kasutate poest ostetud küljetükki, mille pekiriba pea olematu, tuleb kindlasti lisada puhast pekki. Kolmandiku ulatuses panen veiseliha. Selleks sobivad kõik odavamad lihatükid, kuid ka ükskõik millise metslooma liha. Sel juhul võiks arvestada, et metsloomaliha on kuivem ja peki osakaalu tuleb veidi tõsta.

Liha lasen läbi hakklihamasina. Kui kasutate käsimasinat, on see ikka paras töö, vaadake, et oleks tugevaid abikäsi! Kui soovite väga ühtlase struktuuriga vorste, võib liha ka mitu korda läbi hakklihamasina ajada.

Seejärel tuleb segu väga hästi läbi sõtkuda, tugevalt kätega töödeldes vähemalt 15 minutit. Mida rohkem sõtkuda, seda paremini lihavalgud ühtlustuvad ja saame ühtlasema vorsti. Pärast massi ühtlustamist tuleks lisada soola ja maitseainesegu ning sõtkuda veel kord läbi.

Algajal soovitan kasutada valmis maitsesegusid, näiteks valge vorsti või Krakovi vorsti maitseainesegu. Kuna pakis on ürte ja vürtse 5 kg või 10 kg vorstisegu maitsestamiseks täpselt õiges koguses, pole vaja ise leiutada, mida ja kui palju panna.

Vorstisegu laagerduma

Valmis tehtud vorstisegu võiks nüüd jahedas kohas vähemalt pool päeva laagerduda, veel parem, kui üle öö või ööpäeva. Laagerdumine teeb selle segu mõnusaks ja maitsetest läbi imbunuks.

Enne vorsti toppimiseni jõudmist lisan hakkmasinast läbi lastud sibula ja küüslaugu. Vorstile lisamiseks sobivad ka kõik riivitavad köögiviljad. Köögiviljade lisamisel võib ka pekikogust vähendada, aga mitte alla kogu lihakogusest, muidu tulevad vorstid kuivad.

Vorstitegemise juures on vahva see, et siin tuleb iga tegija n-ö käekiri hästi välja, sest on nii palju võimalusi koostisosade ja maitsetega katsetamiseks.

Kui laagerdunud vorstisegu hakitud sibula ja küüslauguga jälle ühtlaseks sõtkutud on, võib hakata vorsti tegema.

Vorstide täitmine

Vorsti kestaks sobivad nii sea- kui lambasooled. 5–6 kg vorstitäidise jaoks kulub umbes üks pakk seasooli. Sooled on saadaval puhastatuna ja soolatuna. Lambasooled on küll peenemad ja vajavad natuke nikerdamist, aga ilusad peenikesed vorstid on seda vaeva väärt.

Suitsuvorsti tegemiseks on parimad proteiinkestad, mille pakist jätkub samuti umbkaudu 5 kg vorsti tegemiseks. Nii soolatud naturaalsooli kui ka proteiinkesta tuleb enne kasutamist umbes pool tundi käesoojas vees leotada.

Vorstide täitmiseks kasutan vorstipritsi. Vorstiprits, mis on olemuselt midagi tordipritsi ja hakklihamasina vahepealset, teeb vorstitegemise kodus eriti mõnusaks. Lapsena vanaema juures rikkus tegemise isu just see pikk protsess, kus puupulga ja lehtri abiga soolikatesse vorstisisu aeti. Pritse on nii 1,5 kui 3 kg mahutavusega. Kui vorstitegu võetakse ette harvemini, saab väga hästi hakkama ka väikesega. Kui aga korraga tehakse 10 kg ja rohkem vorsti, soovitan kindlasti suuremat pritsi, mille saab hästi laua külge kinnitada ja kolme kilo kaupa täitmine hoiab palju aega kokku.

Vorstide täitmiseks tuleb vorstisool või proteiinkest tõmmata vorstipritsi toru otsa. Lambasoole jaoks on kaasas ka peenikesed otsikud. Ühtlaselt vändates ning soolt käega vastavalt vajadusele järele andes või vastu hoides täitke korraga umbes poolteise- kuni kahemeetrine jupp soolt (nad on ka pakis umbes sellise pikkusega). Mida ühtlasemalt seda teete, seda vähem tekib õhumulle. Õhumullid püüdke käega välja libistada. Mina jätan alati mõlemast soole otsast 15 cm täitmata, siis on ruumi toimetada.

Kui soolejupp on täidetud, lükake õhumullid välja ja keerake vorst soovitud pikkusega juppideks. Piisab, kui keerate peale kolm-neli keerdu, meeles tuleb vaid pidada, et keerud ühtpidi jookseksid, muidu keeravad vorstid end kuumutades lahti.

Valmis vorste kuumutage 80kraadises vees 15–20 minutit. Jälgige, et temperatuur püsiks 80°, kõrgema temperatuuri juures võivad vorstid lõhkeda. Naturaalsooles tehtud vorsti saab loomulikult hiljem ka suitsutada. Proteiinkest kannatab ahjus kuumust vaid kuni 100 kraadi ja sobib ainult suitsutamiseks.