Tervisenõustajate soovitusel peakski jõulutoit olema tervislik ja kergelt seeditav. Seepärast võiks vähemasti teisel pühal kala kõhule leevendust pakkuda.

Ahjukala ettevalmistamine ei nõua erilist vaeva. Minul soovitas advendiaja algul Tartu Lõunakeskuse juures asuva Leoki kalapoe müüa pühadeaja sissejuhatuseks panustada paaliale ja valida välja isaskala.

Selle kõhuäär on punane. Maitselt on isaskala mahedam. Kuna paalia kuulub lõheliste hulka, saab rooga valmistada sarnaselt lõhe või forelliga. Kala tuleb mõõdukalt sisse soolata ja lisada maitseaine. Seejärel asetada see küpsetusvormi või plaadile. Soovi korral võib kala kõhtu panna tomatit, sidrunilõike või leotatud musti ploome. Minule andis igatahes ploom omapärase maitseelamuse.
Karpkala.

Tšehhidel, slovakkidel ja poolakatel on karpkala pühade keskne roog. Osta tuleks 1,5–2kilone tükk, puhastada ning panna paariks tunniks umbes liitri piima sisse. Piim kõrvaldab karpkalale omase mudamaitse.

Seejärel võib asuda kala töötlema. Pea soovitan alles jätta, sest see lisab liual hiljem efekti. Seljaosale võib teha paari sentimeetri pikkused sisselõiked. Kes soovib vaeva näha, võib välja võtta kõik luud, eemaldada ka selgroo.

Kui kala on soolatud ja pisut maitseaineid lisatud, võib asuda täidist tegema. Selleks läheb vaja õuna, sibulat ja musta ploomi. Viimaseid peaks veerand tundi leotama leiges vees. Sibulad, ploomid ja õun tuleb lõigata kuubikuteks ning omavahel segada. Natuke tuleb lisada võid – 70 grammi – ning seejärel asetada kõik kalale kõhtu. Küpsetage 180–200 kraadi juures u 20 minutit, ja isuäratav roog ongi valmis.