PIPARKOOKIDE TAASKASUTUS | Kolm isuäratavat võimalust


Piparkookidest saab vahvaid magustoite ja kooke.
Piparkookidest saab vahvaid magustoite ja kooke.Shutterstock

Pidusöökidest alles jäänud piparkookidel ei ole mõtet lasta kaua vaagnal vedeleda. Mida aeg edasi, seda vähem isuäratavaks need muutuvad.

Tõelisele piparkoogisõbrale koguneb jõuludeks koju kenake piparkoogitagavara. Tahaks ju võimalikult erinevatest tainastest piparkooke küpsetada ja neid proovida, samuti tavatsetakse piparkooke kingiks tuua. Nii võib neid lõpuks kodus rohkem olla, kui korraga ära süüa jõuab. Kinnised pakendid püsivad kenasti, nende pärast ei pea muret tundma. Aga lahtised piparkoogid tuleks nüüd õige varsti ära kasutada.

Ka ei ole mõtet allesjäänud piparkoogimaitseainet avatuna hoida ning järgmist piparkoogitegu ootama jätta. Seda saab kasutada jookide maitsestamisel, samuti annab mõnusa nüansi õhtusele kakaole või hõõgveinile. Sobib ka särtsuks hapukapsale ning miks mitte proovida mõne lihatoidu maitsestamisel. Eriti hästi sobib see ahjuroogadele, kuhu on lisatud kuivatatud puuvilju.

Kui sügavkülmas on ruumi, võib karbikese piparkookidega peita sinna – mitte järgmisi jõule ootama, vaid näiteks jaanipäeva üllatuseks.

Kui piparkookide peenestamine ette võtta, võiks seda teha suuremas koguses, kuna pisut puru põrandal kaasneb selle tööga nagunii. Valmis puru säilitage õhukindlas purgis ning sealt saab seda soovi korral lisada magusroogade maitsestamiseks.

Seotud lood:

Väga hästi sobib see küpsiste asemel kookide põhjaks. Segage puru võiga ning vajutage vormi põhja, küpsetage paarkümmend minutit ning valage sinna täidis, mille hulka võib ka marju segada.

Kihiline magustoit

  • 300 g piparkooke
  • 400 g toorjuustu
  • 0,5 tassi kanget kohvi
  • suhkrut
  • 1 sidruni riivitud koor ning mahl

Segage toasoe toorjuust suhkruga, lisage sinna sidrunikoor ning -mahl. Purustage piparkoogid ning pange esimene kiht pokaali, niisutage kange kohviga ning tõstke peale kreemi. Nii kiht-kihilt asetades valmibki mõnus magussöök, mille saab juba eelmisel päeval valmis teha. Soovi korral võib peale riputada riivitud šokolaadi ning kakaopulbrit. Toorjuustu võib asendada hapukoore ning vahukoore seguga. Kui piparkoogipuru segada kreemi sisse, maitsestub magustoit kiiremini.

Piparkoogipallid

  • 200 g piparkooke
  • 100 g šokolaadi
  • 100 g vahukoort

Vahustage koor tugevaks vahuks, sulatage šokolaad veevannil, laske pisut jahtuda ning lisage purustatud piparkoogid. Jätke muist puru alles, seda saab kasutada pallide veeretamiseks. Pidulikumaks söömaajaks võite iga palli sisse peita konservkirsi, mille saba jääb efektselt pallikesest paistma. Kui neid ei ole, siis vahva üllatus on ka hapu jõhvikas palli sees.

Rikkalik taaskasutuskook

  • 300 g piparkooke
  • 4 muna
  • 1 sl suhkrut
  • šokolaadi

Kui piparkooke on veel tõeliselt palju alles, võib neist teha vahva koogi. Selleks vahustage 4 muna 1 lusikatäie suhkruga tugevaks vahuks. Lisage sinna niipalju purustatud piparkooke, et tainas on hapukoorepaksune. Valage vormi ning küpsetage 170 kraadi juures 25 minutit. Tõstke ahjust välja, vajutage sisse umbes pliiatsijämedused augud ning täitke need sulašokolaadi või karamellikreemiga. Nende asemel sobib ka suhkruga õige pisut maitsestatud hapukoor, see annab koogile omanäolise hapuka meki. Kõige paremini maitseb kook järgmisel päeval.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare