Soodsam hind ei tähenda kehvemat ravimit

Eesti apteekides on väga paljude toimeainete puhul müügil eri ravimifirmade toodetud ravimipakendeid, kus toimeaine sisaldus ja ravimvorm (nt tablett) on samad. Oluline on teada, et kõik need vastavad ravitoime, ohutuse ja kvaliteedi osas ühesugustele nõuetele. Kuna puuduvad ka tõsiseltvõetavad teadusandmed, et eri tootjate ühesugustele kvaliteedinõuetele vastavate ravimite toime või ohutus erineks, võibki väita, et sama toimeainega ravimitele ei laiene tuntud käibetõde “kallim on parem”.

Toimeainepõhine retsept

Kõikides müüdavates ravimites on toimeaine, mis avaldab mõju seisundile, ning abiained, mis aitavad ravimil hoida soovitud vormi, annavad maitse, värvi jms. See kehtib nii käsimüügi- kui ka retsepti alusel väljastatavate ravimite kohta. Toimeainepõhine retsept tähendab, et arst kirjutab retseptile toimeaine, mida on vaja seisundi ravimiseks või kontrolli all hoidmiseks.

Kuigi üldiselt on määratud toimeaine piires pakendite vahetamine ohutu, ei saa välistada, et arst peab meditsiinilistel põhjustel retsepti koostama pakendipõhiselt, s.t retseptile kirjutatakse konkreetse tootja kindla pakendi nimetus. See variant tuleb kõne alla, kui patsiendil on kindlaks tehtud vastunäidustus teatud abiaine suhtes (nt laktoositalumatus). Meditsiinilise põhjenduse kindla ravimipakendi eelistamiseks kirjutab arst ka retseptile. Alati võib selguse saamiseks järele küsida, kas ravimid on välja kirjutatud toimeainepõhise retseptiga.

Ratsionaalne ravimikasutus

Arsti koostatud toimeainepõhine retsept ongi üks märksõnu ratsionaalse ravimikasutuse juures. Lisaks on oluline ka apteekri nõustav roll eri hindadega pakendite puhul. Nende kahe tegutsemisviisiga luuakse eeldused, et inimene oskab vajadusel teha ratsionaalseid valikuid ja sellest tulenevalt raha säästa.

2014. aastal oleks patsiendid saanud teha ratsionaalsemaid valikuid ca 11 mln euro ulatuses ehk keskmiselt 1,40 eurot ühe soodusretsepti kohta. Kuigi Eesti õigusaktides on sätestatud arstide kohustus ravimeid välja kirjutada toimeainepõhiselt, apteekide kohustus hoida müügil kõige soodsamaid ravimeid ning apteekrite kohustus inimesele esmalt just soodsamasse hinnaklassi kuuluvaid sama toimeainega tooteid pakkuda, tasub ka ise ravimite väljakirjutamise ja väljastamise juures aktiivselt osaleda.

Riigiportaalis saab kulutustel silma peal hoida Riigiportaalis Eesti.ee saab hõlpsalt veenduda, kas retsept kirjutati välja toimeainepõhiselt ja kas ostetud ravim kuulus hinnalt soodsamate hulka.

Toimeainepõhiselt koostatud retseptil on märge “Toimeainepõhine” (Retsepti detailinfo - Andmed arsti juures - Pakendi kood, nimetus, arv).

Pakendi valikul on näha arsti põhjendus, miks just selle tootja konkreetne ravim oli antud raviskeemis vajalik (Andmed arsti juures - Asendamatuse põhjendus).

Juba realiseeritud retseptide puhul on retsepti andmete kohal näha kollane infokastike, kas ostetud ravim kuulus soodsamasse gruppi või oli ruumi ökonoomsusele. Võimalikku säästu patsiendile ehk konkreetset summat saab näha detailvaate alumises osas (Retsepti detailinfo - Andmed apteegis - Võimalik sääst). Samuti näeb patsient selgitust kallima ravimi valiku kohta (Andmed apteegis - Apteekri lisaselgitus).

Riigiportaalis saab vaadata ka ülejäänud retseptide infot – millised retseptid on kehtivad, kes on olnud ravimite ostja, milliseid ravimeid on ostetud jne. Portaali Eesti.ee saab siseneda ID-kaardiga, mobiil-IDga või pangalingiga.

Jaga
Kommentaarid