RETSEPT: Hõrk šokolaadine banaanikeeks
Kargeid kevadhommikuid ei aita miski paremini päikeselisemaks muuta kui ahjusoe šokolaadine banaanikeeks.
Nädalavahetuse hilised hommikusöögid on kuidagi eriliselt armsad ning miks mitte valmistada vahelduseks pudrukausile ja võileibadele üks mõnus banaanikeeks, asendades rafineeritud valge suhkru tervislikemate alternatiividega ning rasvaine jogurtiga - tulemuseks on delikaatselt magus, parajalt mahlane ja tervislik kõhutäis.
Rafineeritud valge suhkru asemel võib selles retseptis kasutada hoopis vahtrasiirupit ja kookossuhkrut. Lisaks võivad magusasõbrad taignasse lisada ka peotäie suhkruvabu šokolaadinööpe või kuivatatud puuvilju.
Keeksi saab hommikul ka tööle kaasa haarata - piisab vaid viilu röstimisest ja maitsev kõhutäis ongi valmis.
Hõrk šokolaadine banaanikeeks
- 200 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- 1/2 tl meresoola
- 2 suurt või 3 keskmist muna
- 2-3 keskmist, küpset banaani
- 120 g Kreeka jogurtit
- 50 ml vahtrasiirupit
- 50 g kookossuhkrut
- peotäis šokolaaditükke, rosinaid või kuivatatud puuvilju
Valmistamine:
Alustuseks soojenda ahi 180 kraadini, seejärel vooderda leivavorm küpsetuspaberiga.
Sega suures kausis jahu, küpsetuspulber, sool ja kaneel ning jäta ootele.
Eraldi kausis vahusta kergelt munad ja lisa kahvliga purustatud banaanid, jogurt, vahtrasiirup ja kookossuhkur. Sega kuni kõik koostisosad on ühtlaselt segunenud.
Sega vedelad koostisosad kuivainetega, kuid väldi ülesegamist.
Lõpetuseks vala taigen vormi, silu ühtlaseks ning küpseta 40 minutit. Kontrolli valmimist keeksi keskele torgatud puutikuga, kui vaja, küpseta kauem.
Võta küpsetis ahjust välja ja jäta 15 minutiks jahtuma. Seejärel võta banaanikeeks vormist välja ja lased tal jahtuda soovitud temperatuurini.
Proteiinirikka paituse hommikusöögile annab kiht naturaalset maapähklivõid.