RETSEPT | Nostalgiahõngulised maiustused moorapead

Nostalgiline moorapea.

Tass kuuma kohvi või teed ja aromaatsed moorapead teevad hallimagi sügispäeva nauditavaks.

Moorapeade valmistamiseks ei pea kohe poodi tormama – koosneb ju kook lihtsatest toorainetest, mida pea igas kodus leidub. Tulemus on aga igati pidulik, võiks öelda isegi luksuslik.

Moorapead valmivad mitmes etapis, esmalt valmistatakse biskviitpõhjad, seejärel võikreem, siirup ja glasuur.

Biskviitpõhi

  • 4 muna
  • 100 g suhkrut
  • 140 g jahu
  • vanillsuhkrut

Võikreem

  • 200 g võid
  • 5 sl tolmsuhkrut
  • 5 sl kondenspiima
  • vanillsuhkrut ja/või konjakit

Šokolaadiglasuur

  • 300 g tolmsuhkrut
  • 2 tl kakaopulbrit
  • 4 sl vett
  • 1 sl võid

Eelsoojendage ahi 200–220 kraadini. Katke küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Eraldage munakollased valgetest ja vahustage munakollased suhkruga heledaks vahuks, jälgige, et suhkur oleks lahustunud. Vahustage munavalged tugevaks vahuks.

Vahustatud munakollasele segage ettevaatlikult juurde osade kaupa sõelutud jahu, mis ei lase tainasse jahutükke tekkida. Viimasena segage ettevaatlikult juurde pool vahustatud munavalgest, seejärel ülejäänu.

Pange tainas pritskotti ja pritsige (hoides kotti küpsetusplaadiga risti) paberiga kaetud plaadile 20 umbes 6 cm läbimõõduga koogipõhja. Küpsetage eelsoojendatud ahjus 10–12 minutit. Küpsemise ajal ahjuust ärge avage! Küpsenud kookidel laske jahtuda.

Pange tainas pritskotti ja pritsige paberiga kaetud plaadile koogipõhjad.

Kreemi valmistamiseks vahustage toasoe või tolmsuhkruga, vahustamise ajal lisage kondenspiim. Maitsestage vanillsuhkru ja/või konjakiga. Jälgige, et koostisosad oleksid ühesuguse temperatuuriga, nii saate ühtlase konsistentsiga kreemi. Kes soovib, võib võikreemi sisse lisada hapukat moosi või kakaod.

Laske kuldseks küpsenud kookidel jahtuda.

Kookide kokkupanekuks keerake need tagurpidi ja pintseldage kergelt üle heleda siirupiga. Viimase võite suhkrust ja veest ise valmistada või kasutada ka õunamahla või heledat kompotivedelikku. Seejärel pritsige kreem kondiitri- pritsi abil pooltele kookidest ning asetage teine pool kergelt surudes peale. Et kreem taheneks ja koogipoolikud hästi koos seisaks, tuleks kooke vähemalt tund aega külmkapis hoida.

Pooltele kookidest pritsige võikreem.

Glasuuri valmistamiseks segage tolmsuhkur, kakao ja vesi ning kuumutage pliidil tasasel tulel pidevalt segades, kuni suhkur on täiesti sulanud. Et glasuur oleks kenasti läikiv, lisage sellele 1 sl võid. Glasuur muutub tuhmiks, kui temperatuur tõuseb liialt kõrgele (üle 40°).

Glasuurgi ei pea olema vaid kakaost, fantaasial lennata lastes võivad moorapead olla ka värvilised. Lisaks võib glasuurile puistata nonparelle, värvilist suhkrut, purustatud pähkleid või torgata sellesse mõne pisikese suhkrumassist lillekese. Kõik see tuleks teha muidugi veel enne, kui glasuur on tahenenud.

Enne glasuurimist pintseldage moorapäid pealt siirupiga, see aitab glasuuril paremini kinnituda. Alumisest osast kinni hoides kastke moorapea ülemine osa glasuuri sisse ning kui liigne glasuur on valgunud, keerake kook järsu ringikujulise liigutusega õigetpidi ja asetage kandikule jahtuma.

Nostalgiline moorapea.
Maakodu