Neljale

  • 4 Rannamõisa jahutatud pardikoiba
  • soola
  • 1 sl vedelat mett
  • 1 sl konjakit
  • 1 sl mahedat sinepit
  • vett
  • kimbuke tillivarsi
  • kartuleid

Asetage kooritud kartulid malmpoti põhjale (nii palju, et põhi oleks ilusti kaetud) ning laotage peale tillivarred. Maitsestage pardikoibi julgelt soolaga ning pange need ahjuvormi. Niristage peale mesi. Segage konjak ja sinep omavahel ning hõõruge kergelt pardikoibadele. Seejärel valage vormi vett niipalju, et vesi kataks kartulid ning ulatuks vaid kergelt koibade alla. Katke pott kaanega.

Kui toas on ahi köetud, söed hõõguvad ning lõõr kinni, oodake umbes tunnike, et söed pisut “rahuneksid”. Seejärel pistke malmpott ahju sütele ning pange ahi kinni. Hoidke pardikoibasid ahjus umbes 12 tundi.

Ragne nõuandeid liha küpsetamiseks puuahjus

- Puuküttega ahjus küpsetamise traditsioon on pikk– nii on teinud minu vanaema, tema ema jne.

- Puuküttega ahjus liha küpsetamisel on suurepärane omadus – see on hea laisa inimese toiduvalmistamise roog. Paned toiduained lihtsalt malmpotti ning "unustad" siis roa ahju. Minuti pealt kella jälgima ei pea. Tavaliselt on roog ahjus umbes 12 tundi – vahel rohkem, vahel vähem. Hommikuks on pardikoivad ülimalt pehmed ja mahlased ning liha tuleb koiva küljest kergesti lahti.

- Kasutage liha küpsetamiseks malmpotti. Pange liha ahju hõõguvate süte vahele, mis küpsemise ajal tugevust ja särtsu kaotavad.

- Kasutage küpsetamisel rasvasemat liha. Kalkun ja broiler sellisel viisil valmistamiseks ei sobi. Pardilihas on rohkem rasva, mistõttu liha ei kõrbe vedelikus küpsetades ära. Pardiliha muutub ahjus haududes mõnusalt pehmeks.

- Elektripliidiga seda rooga valmistades sama tulemust ei saavuta. Puuahjus toidu valmistamisele vastast ei ole. Sellel on lihtsalt juures see "miski" – maitse, mis võlub kõik sööjad ära. Ootan igal aastal suure põnevusega sügist, kui kütmisperiood jälle peale hakkab. Loomulikult saab seda toitu valmistada ka elektriahjus, aga lõpptulemus erineb nagu öö ja päev. Ahjus küpsetan pardikoibasid tavaliselt 150 kraadi juures 3–4 tundi.