RETSEPT | Unustamatult head piparkoogid!

Krõbe ja suussulav piparkook on magustoit, milleta jõule ette ei kujuta. Parimaid retsepte varjatakse kiivalt. Meie abiga saate oma valdusesse juba praegu kaks väga head piparkoogitaina retsepti.

Kõige maitsvamad piparkoogid saab tainast, millele lisab rammu ja krõbedust searasv. Alustame rammusatest ja krõbedatest piparkookidest.

Koostisained:

Tainasse läheb 1,4 kg suhkrut

0,5 l keeva vett

2 pakki piparkoogimaitseainet

3 tl kaneeli, 3 tl kardemoni

3 tl nelki

500 g searasva

6 munakollast

2 kg jahu

3 tl soodat

Pruunistage suhkur poti põhjas, lisage 0,5 l keeva vett ja valage juurde veel 1 kg suhkrut. Keetke siirup läbi, siis lisage maitseained ja searasv. Jahutage segu. Jahtunult segage juurde munakollased ning 2 kg jahu, millesse on eelnevalt segatud sooda. Saate 4−5 kg piparkoogitainast. Laske tainal enne rullimist, vormimist ja küpsetamist seista vähemalt 24 tundi.

Allikas:
Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Irina Arhipova

Maakodu, piparkoogi glasuurimise võistlus 2014, ametikoolid Foto: Sven Arbet

Täisterajahu tasub kasutada eriti siis, kui plaanite piparkoogimaja kookidest kokku panna. See jahu aitab säilitada maja detailide kuju.

Piparkoogid täistera- ja nisujahust

Koostisained:

Taina tegemiseks läheb vaja:

300 g suhkrut

315 g tumedat suhkrusiirupit

200 g margariini

160 g vahukoort

0,5 g soodat

3 sl piparkoogimaitseainet

830 g täistera- ja 150 g nisujahu

2 muna

Segage kokku kuivained, v.a piparkoogimaitseaine. Seejärel kuumutage potis suhkrusiirup, lisage maitseaine. Järgmisena lisage siirupi hulka või ning vahukoor. Või ja vahukoor jahutavad siirupit ning see sobib päris hästi, sest siirup ei tohi olla kuivainetega kokku segades kuum.

Kui segu on jahtunud, lisage lahtiklopitud munad. Siis segage kõik ained omavahel tainaks. Enne rullimist ja küpsetamist laske tainal tunnike külmkapis seista.


Allikas: Malle Peterson, Olustvere TMK

Kaunistatult on heast tainast piparkook veelgi maitsvam
Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare