Kõigil, kel kodus puuküttega ahi, on taas võimalik seda küpsetusviisi proovida. Ühe kauaküpsetatud liha retsepti leiab Piret Õunapuu ja Liina Karroni raamatust “Nii meil jõulud tuppa toodi”.

Seakülg, vahel ka kõhutükiks või ribilihaks nimetatud käntsakas, näeb küll ehmatavalt rasvane välja, kuid kord aastas võib ju seda endale lubada, pealegi sulab enamik rasva pikal küpsetamisel lihatükist välja ja lõpuks hakkate ju niikuinii uuest aastast suuskadega tööl käima, nagu te endale kindlalt lubate.

Ööpraad sealihast

  • noore sea parajalt suur kõhutükk
  • 2 sl soola
  • 10 tera nelki
  • väike kaneelikang
  • punt tüümiani
  • musta pipra teri

Hõõruge notsu kõhutükk lihapoolelt soolaga sisse ja jätke külmkappi 8–12 tunniks maitsestuma. Valige küpsetamiseks vorm, kuhu lihatükk parasjagu tihkelt sisse istub.

Asetage vormi põhja tüümianioksad, paariks kitsamaks tükiks purustatud kaneelikang ja musta pipra terad. Ihuge nuga eriti teravaks ja lõigake kamara peale kena ruudumuster nii, et ei vigastaks naha ja rasvakihi all olevat liha. Suruge nelgiterad siia-sinna sisselõigetesse.

Tõstke liha vormi, katke kahekordse fooliumiga ja asetage 125kraadisesse ahju ööseks küpsema, 6–8 tundi on paras aeg.