RETSEPTE MAALEHE HOIDISTEKONKURSILT: Proovimist väärt salatid ja soolased hoidised


Olustvere hoidiste mess 2016 , Maalehe hoidiste konkurss 2016
Foto: Sven Arbet

Soolaste hoidiste ja pearoogade lisandite puhul erinevad inimeste maitse-eelistused kõige rohkem.

Mõnele meeldivad mahedad ja ühtlase konsistentsiga, teisele jälle teravad ja krõmpsuvad hoidised. Salatite ja lisandite valmistamine pakub tegijale palju katsetamisrõõmu. Sageli annab elu ise komponendid kätte, ehk siis salat tehakse sellest, mida aed parasjagu annab.

Viivika Sarve pohla-paradiisiõuna-sibula-salat

  • 1 l pohli
  • 2 l tükeldatud õunu
  • 5 punast sibulat
  • 4 dl õuna-toormahla
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli, nelgi ja vürtsi segu
  • 500–600 g suhkrut

Keetke pohlad ja paradiisiõunad eraldi püreeks, lisades mõlemale veidi õunamahla. Segage püreed kokku, lisage pannil röstitud punane sibul ning kõik maitseained. Keetke veel 10 minutit ja pange kuumalt purkidesse.

Riina Luige kurgisalat

  • 3 kg kurke
  • 400 g sibulat
  • 100 g tšillipipart
  • 500 ml vett
  • 4 sl soola
  • 10 sl suhkrut
  • 500 g paprikat
  • 3 sl 30% äädikat
  • 60 g tilli

Lõigake kurk, sibul, tšilli ja paprika kuubikuteks ning asetage veega keedupotti. Lisage sool ja suhkur ning keetke 30 minutit. Seejärel lisage till ja äädikas ning keetke veel 10 minutit. Pange salat kuumalt purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Astridi tomatikaste õuna ja küüslauguga

  • 5 kg koduaia tomateid
  • 150 g puhastatud küüslauku
  • 5 jahusemat õuna
  • peotäis basiilikut
  • 1 tl soola
  • 3–4 sl suhkrut
  • 2 sl punapeedi mahla
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sl äädikat
  • jahvatatud pipart
  • vürtsi, köömneid
Seotud lood:

Tükeldage tomatid ja kuumutage, kuid ärge keetke. Nõrutage sõelal liigne vedelik, seejärel suruge segu läbi sõela. Koorige ja tükeldage õunad, hautage pehmeks ja suruge samuti läbi sõela tomatipüree sisse. Kuumutage paksupõhjalises potis õli, lisage pressitud küüslauk ja praadige kuldseks. Seejärel lisage tomati-õunapüree, maitseained, basiilik. Keetke tasasel tulel u 10 minutit, seejärel valage kuumutatud segu pudelitesse.

Astridi viilutatud kurgid

  • 25 väiksemat kurki
  • 6 mustasõstralehte
  • 6 kirsilehte
  • 6 küüslauguküünt
  • jupp mädarõigast
  • tillivarsi koos õisikutega
  • 3 tera pipart
  • 3 tera vürtsi
  • 1,5 tl sinepiseemneid

Marinaad

  • 0,8 l vett
  • 1 sl soola
  • 3 sl suhkrut
  • 3 sl äädikat

Laduge lehed, varred, küüslaugud, mädarõigas ja maitseained kuumutatud purkide põhja. Seejärel laduge purgid tihedalt kurke täis, vahepeal purke koputades, et kurgid ühtlasemalt asetuksid. Peale valage tuline marinaad ning kuumutage purke kuuma veega potis seni, kuni alumised kurgid on heledaks tõmmanud ehk u 10 minutit. Seejärel kaanetage ja jätke tagurpidi asendis villase teki alla 5–6 tunniks jahtuma.

olustvere moosimess, moos Foto: Kai Simson

Astridi riivitud peet köömnetega rabarberimahlas

  • 5 keskmist peeti
  • 1,5 sl köömneid
  • 200 ml aurutatud rabarberimahla
  • 50 ml vett
  • 1–2 sl suhkrut

Keetke koorega peedid, jahutage pisut, koorige ja riivige jämeda riiviga. Köömneid keetke rabarberimahlas tasasel tulel u 10 minutit, seejärel lisage peet ja kuumutage keemiseni. Tõstke peet kuumutatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt. Külmas keldris seisab hoidis vabalt aasta või isegi kauem.

Liivi Lasti “Memme mahe maius”

  • 900 g pohli
  • 500 g õunu
  • 900 g kõrvitsat
  • 150 ml vett
  • 10 g mädarõigast
  • 180 g öko-roosuhkrut

Koorige ja tükeldage õunad ning kõrvits ja puhastage pohlad. Asetage kõik komponendid potti ja keetke, kuni koostisosad on lagunenud. Võtke pliidilt ja jahutage. Seejärel riivige mädarõigas ja lisage keedusele. Purustage segu saumikseriga ühtlaseks. Kuumutage hoidist ja pange kuumalt ettevalmistatud purkidesse.

Punase sõstra ja suvikõrvitsa keedis liharoogadele

  • 1,75 kg punaseid sõstraid
  • 0,7 kg puhastatud suvikõrvitsat
  • 0,5 kg suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut

Loe veel

Kuumutage pestud punaseid sõstraid ja kõrvitsatükke pidevalt segades keemiseni. Keetke massi u 30 minutit nõrgal kuumusel, kuni on saanud pehmeks, eemaldage vaht. Mass on valmis, kui vahtu enam ei eraldu. Seejärel suruge mass läbi sõela, et punase sõstra kestad ja seemned eralduksid. Lisage massile suhkrud ja keetke tasasel tulel veel u 10 minutit. Pange keedis kuumalt ettevalmistatud purkidesse ja kaanetage kohe. Pöörake purgid tagurpidi, katke rätikuga ja laske keedisel katte alla aeglaselt jahtuda.

Eve Karelli “Krehvtine mango tomativannis”

  • 6 kg tomateid
  • 2 sl õli
  • 1 kg sibulaid
  • 1 küüslauk (4–6 küünt)
  • 1 paprika
  • 1 suur mango
  • 1–2 tl tšillihelbeid
  • 1 tl tšillipulbrit
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 0,5 tl purustatud pipart
  • 3 sl soola
  • 4 sl suhkrut
  • peotäis basiilikut ja sellerit
  • 3 sl äädikat

Pange potipõhja õli ning kuumutage selles puhastatud ja viilutatud sibulad. Tükeldage tomatid ja lisage klaasjaks muutunud sibulale. Lisage ka tükeldatud paprika, küüslauk ja ülejäänud maitseained. Kuumutage 5 minutit. Lisage tükeldatud mango. Kuumutage 15 minutit, lisage äädikas ja kuumutage veel 5 minutit. Pange hoidis ettevalmistatud purkidesse ja säilitage jahedas. Sobib söömiseks pea kõigega – koduse leiva, kala või kanaga.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare