RETSEPTID | 6 toekat hommikusööki lörtsise talvepäeva alguseks


RETSEPTID | 6 toekat hommikusööki lörtsise talvepäeva alguseks
Foto: Dagris Punder

Hommikusöök on üks vastakaid tundeid tekitav toidukord. Arvatakse, et see on päeva kõige olulisem söögikord, kuid ka vastupidi.

Milline variant on õige, milline vale, ei tea vist keegi päris täpselt. Ega väga vahet olegi! Isegi kui kuulute nende hulka, kes tavaliselt piirduvad hommikul vaid tassitäie kohviga, on vahetevahel ka natuke tugevama hommikusöögi söömisel oma võlu.

Porgandi-riisipuder

Kui tavaline riisipuder on igavaks muutunud, võib sellele lisada veidi vürtse ja porgandit.

Vaja läheb

1 dl riisi (nt jasmiiniriisi)

1 dl kookospiima

2 dl täispiima (pluss 1 dl, mida vajadusel lisada)

0,25 tl soola

3 väiksemat porgandit peeneks riivitult

1–2 sl pruuni suhkrut

1 tl vanillsuhkrut või -ekstrakti

0,5 tl jahvatatud kaneeli

0,25 tl jahvatatud kardemoni

0,5 tl peeneks riivitud ingverijuurt

2–3 sl rosinaid

Segage väikeses potis kookospiim, piim, riis ja sool, kuumutage keemiseni. Keerake kuumust vähemaks ja lisage riivitud porgand. Laske madalal kuumusel 15–20 minutit podiseda, kuni riis on pehme, vajadusel lisage veel piima. Kui riis on pehme, eemaldage pott tulelt. Segage sisse suhkur, teised maitseained ning rosinad. Tõstke kaussidesse ja puistake peale veel veidi kaneeli, laske enne sööma asumist pisut jahtuda.

NIPP.
Riisipuding maitseb hästi ka toasoojalt, seega võib selle eelmisel õhtul valmis teha.


Seotud lood:

Röstkaerahelbepuder

Niimoodi valmistades säilitavad kaerahelbed kenasti oma väljanägemise ja ka tekstuuri, seega sobib hästi nendele, kellele eriti ei meeldi traditsiooniline kreemine kaerahelbepuder.

Vaja läheb

1 sl võid

2 dl täistera-kaerahelbeid

1–1,5 dl täispiima

0,25 tl soola

0,5 tl jahvatatud kaneeli serveerimiseks võid, mett, röstitud pähkleid

Sulatage pannil või, lisage kaerahelbed ja röstige keskmisel kuumusel vahetevahel segades umbes 5 minutit. Ajage väikeses potis piim kuumaks, lisage sool ja kaneel. Lisage röstitud kaerahelbed, segage kergelt läbi. Seejärel katke pott kaanega ning pange kuumus kinni. Laske pudrul 7–10 minutit seista ning serveerige siis koos või ja/või mee ja röstitud pähklite vm meelepärasega.

Tatrapuder pošeeritud munadega

Tavalise võiga tatrapudru teevad erilisemaks upumunad ehk pošeeritud munad ehk ilma kooreta keedetud munad.

Munade pošeerimine on suurepärane viis mune “teistmoodi” süüa, alguses võib nende tegemine tunduda keeruline, aga tegelikult pole see üldse kontimurdev.

Vaja läheb

tatraputru

võid

mune

äädikat

vett keetmiseks

Valmistage tatrapuder tavalisel viisil ning siis pošeerige munad – arvestage 1–2 muna sööja kohta.

Korraga saab keeta 2–3 muna. Lööge iga muna ettevaatlikult eraldi pisikesse tassi lahti. Ajage vesi keema ja lisage sorts äädikat. Libistage muna tasakesi vaikselt keevasse vette (suuri mulle ei tohiks olla, vajadusel keerake kuumust vähemaks). Keetke mune tasasel tulel 2–3 minutit, kuni munavalge on hüübinud. Valmis munad tõstke vahukulbiga taldrikule või puhtale köögirätikule, ja edasi juba pudru peale. Siis lisage ka soola-pipart.


Chia-puding

Chia-seemned koguvad üha populaarsust, see puding on lisaks eriti lihtsale valmistamisele ka gluteeni- ja laktoosivaba. Kes soovib, võib kookospiima asendada piima või mandlipiimaga.

Vaja läheb

400 ml kookospiima

6–7 sl chia-seemneid

3 sl mett

1 tl vanilliekstrakti vaarikaid või muid marju

Segage omavahel kookospiim, seemned, mesi ja vanilliekstrakt. Valage segu kas väikestesse purkidesse või topsidesse, katke pealt kaane või toidukilega ning laske üle öö külmikus seista. Hommikul purustage marjad moosiks ning katke sellega puding.


Shakshuka

Shakshuka on pärit Põhja-Aafrikast, täpsemalt usutakse kodumaaks olevat Tuneesia, aga see on populaarne hommikusöök ka näiteks Iisraelis. Värvikas roog koosneb munadest ja vürtsikast tomatikastmest, mille sees munad küpsevadki.

Shakshuka’t valmistatakse tavaliselt malmpannil, aga tegelikult sobib ükskõik milline pann, mida saab ka ahju panna. Antud kogusest jätkub 3–6 sööjale.

Vaja läheb

oliiviõli

1 punane paprika

2 väiksemat sibulat

Loe veel

3 küüslauguküünt

1 tl soola

0,5 tl musta pipart

Cayenne’i pipart, maitse järgi

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl jahvatatud paprikat

800 g purustatud tomateid

1–2 sl suhkrut

6 muna

serveerimiseks peterselli

Kuumutage ahi 180 kraadini.

Puhastage paprika ja lõigake õhukesteks viiludeks, samuti toimige sibulaga. Viilutage ka küüslauk. Kuumutage pannil oliiviõli, lisage paprika ja sibul, küpsetage madalal kuumusel kuni pehmenemiseni, 15–20 minutit.

Lisage küüslauk ja maitseained, kuumutage veel paar minutit ning siis lisage purustatud tomatid ja suhkur. Kuumutage veel umbes 10 minutit, et kaste rohkem kokku keeks. Maitske vahepeal ja lisage vajadusel maitseaineid.

Eemaldage tulelt ning lööge ettevaatlikult tomatikastme peale lahti munad. Maitsestage veel soola ja pipraga ning pange pann eelkuumutatud ahju. Küpsetage 8–10 minutit, kuni munad on just hüübinud. Serveerimiseks puistake peale hakitud peterselli. Kõrvale sobivad hästi nt pitaleivad.

NIPP.
Huvitava nüansi annab roale fetajuust – segage see tomati-kastmesse enne munade lisamist.


Šokolaadikook mustade sõstardega

Gluteenivaba kook, mille tarvis pole vaja eriti palju komponente. Šokolaadikook on pehme ja mahlane ning seda tasakaalustavad mahedamaitseline vahukoor ja hapukad marjad. Mustade sõstarde asemel võib kasutada ka teisi marju, mida parasjagu käepärast on.

Koogipõhjad

8 muna

240 g suhkrut

240 g tumedat šokolaadi

70 g jahvatatud mandleid

Vahele

2,5 dl vahukoort

1 sl suhkrut

2 dl külmutatud musti sõstraid

Kate

100 g tumedat šokolaadi

0,5 dl vahukoort

kaunistuseks musti sõstraid

Koogipõhjade valmistamiseks sulatage šokolaad veevannil. Eraldage munakollased -valgetest. Vahustage munavalged tugevaks vahuks. Eraldi kausis vahustage munakollased suhkruga heledaks vahuks ning lisage sellele sulatatud šokolaad.

Lisage šokolaadisegule umbes ¼ munavalgevahust ja segage korralikult läbi. Seejärel lisage vaheldumisi pool ülejäänud munavalgevahust, mandlijahu ning siis ülejäänud munavalgevaht, segage õrnalt.

Jagage tainas kahe 22–24cm diameetriga lahtikäiva võitatud vormi vahel ning küpsetage 160 kraadini eelkuumutatud ahjus umbes 20 minutit, kontrollige küpsust puutikuga. Eemaldage ahjust ja laske jahtuda.

Jahtunud koogipõhjad eemaldage vormist, vahustage vahepeal vahukoor suhkruga. Pange üks koogipõhjadest serveerimistaldrikule, katke külmutatud marjadega ning siis vahukoorega. Katke teise koogipõhjaga kergelt kokku surudes. Laske koogil vähemalt tund kuni üle öö külmikus taheneda.

Enne serveerimist valmistage glasuur, kuumutades veidi vahukoort ning sulatades selle sees šokolaadi. Valage glasuur koogile ning kaunistage marjadega.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare