Augusti kalaroog

  • 8 keskmist ahvenat
  • 1 keskmine koha
  • 8 suuremat vähki
  • ½ l vett
  • ½ l valget veini
  • ½ nisuleiba või ciabatta’t
  • 2 sl võid
  • soola
  • tilli
  • apteegitilli
  • musta pipart
  • peterselli
  • rohelist sibulat
Nülgige ahvenad, puhastage koha. Eemaldage kaladelt pead, kuid selgrood jätke alles. Tükeldage kalad. Peadest ja uimedest keetke soola, tilli ja fenkolivarte ning musta pipraga kalaleem. Laske leemel pool tundi keeda ning kurnake see siis läbi sõela. Laske kurnatud leem keema, lisage valge vein. Pange vähid ükshaaval vette, lisage kalatükid ja laske 20 minutit keeda. Lõigake nisuleivast kuubikud ja röstige need pannil. Serveerige kala ja vähid eraldi taldrikuil. Hakkige leemesse rohelist sibulat, tilli, apteegitilli ja peterselli. Kallake enne serveerimist leivatükid leeme pinnale.
Augusti kalaroog.

Sellerihautis seentega

  • 2 juursellerit
  • vett
  • soola
  • 4 puravikku
  • 1 sl võid
  • 1 sl nisujahu
  • 2 tassitäit selleri keeduvett
  • soola
  • harakputke
  • valget pipart

Puhastage ja koorige sellerid, lõigake sentimeetripaksusteks viiludeks ja keetke soolvees pehmeks. Pange selleri keeduvesi tallele ja asetage selleriviilud ahjuvormi, mis enne tuleks rasvainega määrida. Hoidke ahjuvormi soojas, kuni seenehautist valmistate. Praadige seened kergelt umbes 10 minuti jooksul võis läbi ja maitsestage. Puistake hulka jahu ja segage hautist. Kui jahu on paisunud, kallake juurde selleri keeduvedelik. Segage ja keetke umbes 5 minutit. Pange valmis paks hautis selleriviiludele ning serveerige kohe.

Sellerihautis seentega.

Seeneomlett

  • 1 l puhastatud seeni
  • 2 sl võid
  • 2 sibulat
  • soola
  • valget pipart
  • 5 muna
  • 5 sl rõõska koort
  • harakputke
  • peterselli

Tükeldage seened ja sibulad ning pruunistage võis suurel praepannil. Maitsestage soola ja valge pipraga. Lööge munad kaussi, lisage koor, sool, harakputk ja petersell. Kloppige hoolega läbi, et moodustuks ühtlane vedel tainas. Lisage seentele võid, laske ära sulada ja kallake tainas pannile. Aidake kahvliga kaasa, et tainas ühtlaselt hüübiks.

Seeneomlett.

Sirmikubiifsteegid

  • 4 sirmikut
  • 2 sl võid
  • soola
  • rohelist sibulat, murulauku

Sirmikukübarad on värskelt praetuna suurepärase maitsega ja toitvad. Kasutage biifsteekideks vaid seenekübaraid, vars sobib kuivatamiseks ning hiljem suppide ja kastmete valmistamiseks. Biifsteegi tegemiseks sulatage pannil või ja praadige, üks kübar korraga, pruunistades seda mõlemalt poolt.

Maitsestage ja serveerige kohe.

Suus sulav sibulasupp

  • 200 g sibulaid
  • 2 sl võid
  • 1 sl nisujahu
  • 1 l puljongit
  • 1 munakollane
  • ½ dl rõõska koort
  • vett
  • ahjusibulaid
  • peterselli ja tomatit

Koorige ja tükeldage sibulad, pruunistage kergelt ning suruge koos jahuga läbi sõela, lisades sõelale vett. Pange segu tagasi potti, kallake hulka puljongit ja maitsestage. Võtke segu pliidilt ära ja lisage sellele munaga segatud koor, mis on korralikult läbi klopitud. Supi hulka lisage ahjus küpsetatud sibulaid. Asetage supp taldrikule ning lisage peterselli ja tomatilõike.

Suus sulav sibulasupp.

Lambaliha paprikatega

  • 4 suuremat paprikat
  • 300 g lambaliha
  • 150 g sealiha
  • 1 sl õli
  • 4 küüslauguküünt
  • majoraani
  • aed-piparrohtu
  • soola
  • 8 viilu emmentali juustu

Laske lamba- ja sealiha läbi hakklihamasina või tükeldage väikesteks tükkideks. Pruunistage liha pannil, purustage küüslauguküüned ja lisage maitseained. Laske segul jahtuda ja puhastage paprikad seemneist. Avage need varrepoolsest otsast, püüdes viljad võimalikult tervena säilitada. Täitke paprikad lihaseguga ja pange avale risti kaks viilu juustu. Küpsetage 200kraadises ahjus pool tundi.

Kaalikavorm

  • 2 kaalikat
  • vett
  • soola
  • 2 sl võid
  • 1 sl riivsaia
  • 2 dl piima
  • 2–3 sl siirupit
  • 1 sl majoraani
  • noaotsatäis muskaatpähklit
  • 1 muna

Koorige ja tükeldage kaalikad, keetke kuubikud nõrgas soolavees pehmeks. Püreerige kaalikad, lisage suhkrusiirup, majoraan, muskaatpähkel, või, muna ja riivsai ning kloppige ühtlaseks. Lisage vähehaaval segades piim. Määrige ahjuvorm võiga, pange sellesse püree, raputage peale riivsaia ning küpsetage 200kraadises ahjus, kuni vorm värvub pealt pruunikaks.

Kaunasupp

  • 1 l hernekaunu
  • porrut
  • sellerit
  • 4 porgandit
  • 2 dl piima
  • 1 sl nisujahu
  • peterselli
  • 2 l vett
  • soola
  • valget pipart
  • aed-liivateed
  • 1 tl võid

Keetke tükeldatud hernekaunu, sellerit ja porgandit umbes 10 minutit. Tehke piimast ja jahust segu ning lisage supile. Lisage viimastena porrurattad, petersell ja või.