RETSEPTID | Eksootilise maitsega joogid jahenevasse sügisesse

Atole ehk Mehhiko maisijook.

Ilmad muutuvad järjest jahedamaks ja siis vajame mõnikord külmapeletuseks soojendavat jooki. Vürtsidega saab neid muuta veel põnevamaks ja eksootilisemaks.

Rummitodi tähtaniiisiga

Tavaliselt tehakse todi viskiga, kuid ka rumm sobib selleks suurepäraselt. Kes aniisimaitset ei armasta, kasutagu selle asemel kaneelipulki või vanillikauna.

  • 300 ml tumedat rummi
  • 45 ml peent suhkrut
  • 1–2 tähtaniisi
  • 450 ml kuuma vett

Rummitodi tähtaniisiga. Foto: Kaili Eerma

Valage rumm kuumakindlasse kannu, lisage suhkur ja tähtaniisid. Pange juurde kuum vesi, segage, kuni suhkur on lahustunud ning serveerige kohe.

Kuum šokolaad kardemoni ja roosiõitega

Kuum šokolaad on kosutav nii hommikul saiakese kõrvale rüübates kui ka hilisõhtul enne uinumist. Kardemon lisab joogile aromaatsust.

  • 1 l piima
  • 2–3 purustatud kardemonikupart
  • 200–250 g tükeldatud šokolaadi
  • kuivatatud roosiõisi või -nuppe

Kuum šokolaad kardemoni ja roosiõitega.

Ajage piim koos kardemoniga kuumaks, lisage šokolaad ja segage, kuni see sulab. Võtke kardemonitükid vahukulbiga välja ning serveerige roosiõitega ülepuistatult. Soovi korral võib lisada veel lusikatäie vahukoort.

Atole ehk Mehhiko maisijook

See Mehhikost pärit jook on tiheda konsistentsiga, kuna sisaldab maisijahu. Tihti lisatakse enne serveerimist ka jahvatatud kaneeli või mandleid.

  • 200 g maisijahu
  • 600 ml piima
  • 600 ml külma vett
  • 1 vanillikaun
  • 50 g tumedat pruuni suhkrut

Segage piim veega. Pange maisijahu potti ning vispeldage piimasegu vähehaaval, et moodustuks pehme pasta. Pange pott tulele, lisage vanillikaun ja kuumutage keemiseni. Segage pidevalt, kuni mass pakseneb. Vispeldage juurde suhkur ning segage, kuni see lahustub. Enne serveerimist eemaldage vanillikaun.

Cafe de olla ehk Mehhiko kohvijook

See vürtsikas kohv on üks Mehhiko popimaid jooke. Olla tähendab siin spetsiaalset potti, milles jooki tehakse.

  • 120 g tumedat pruuni suhkrut
  • 4 suurt kaneelipulka
  • 1 l vett
  • 50 g tumeda rösti kohviube

Cafe de olla ehk Mehhiko kohvijook.

Pange vesi koos suhkru ja kaneelipulkadega potti ning kuumutage segades madalal tulel, et suhkur hästi lahustuks. Seejärel laske segu keema ja keetke 20 minutit, kuni siirupikogus väheneb neljandiku võrra. Lisage siirupile jahvatatud kohv, segage läbi ja kuumutage uuesti keemiseni. Võtke tulelt, katke pott kaanega ja laske 5 minutit seista. Serveerimisel kurnake jook läbi sõela.

Maakodu