Soolastes salatites lisanduksid tsitruselistele tomat, šampinjonid, suvikõrvitsad ja mitmesugused mereannid. Lisaks harilikule tillile on sidrunkurgi parim maitsestaja siiski apteegitill ehk fenkol, aga ka aniis-tähtputk ja aniisbasiilik.

Heeringafilee sidrunkurgi ja sidruniga

  • 3–4 heeringafileed õlis
  • 1–2 väiksemat sidrunit
  • 1–2 sidrunkurki
  • 1 sl tilli
  • 3–4 sl hapukoort

Lõigake heeringafileed väiksemaks ja laduge madalama pikerguse vaagna ühele poolele.

Teisele vaagnapoolele laduge vaheldumisi sidruni- ja sidrunkurgiviilud, äärtesse asetage peenestatud tilli ja heeringapoolsesse serva valage hapukoor.

Sidrunkurgisalat banaanidega

  • 6–8 sidrunkurki
  • 2–3 kõvemat banaani
  • 1 suurem sidrun
  • 2 sl külmpressitud õli
  • 1 sl mett
  • 1 sl peeneks hakitud värsket sidrunmelissi
  • 1 tl peeneks hakitud värsket piparmünti

Viilutage kurgid, koorige ja viilutage banaanid. Sidrunimahlast, õlist ja meest segage salatikaste. Segage kõik komponendid omavahel läbi ja tõstke valmis salat tunniks külmikusse.

Tuunikalasalat sidrunkurgiga

  • 1 tuunikalakonserv (vees)
  • 1 väiksem purk konserveeritud maisi
  • 8–10 kirsstomatit
  • 3–4 sidrunkurki
  • 1 sidruni mahl
  • 0,5 kl värskelt hakitud sidrun- või vürtsbasiilikut
  • 1 sl külmpressitud õli
  • maitseks veidi soola ja jahvatatud musta terapipart

Nõrutage kala ja mais, lõigake kirsstomatid risti pooleks ja viilutage sidrunkurgid. Segage omavahel kergelt läbi kala ja mais, lisage õli ja sidrunimahl ning maitseained. Nüüd segage juurde tomatid ja kurgiviilud ja peale riputage värskelt hakitud basiilikut. Tõstke salat pooleks tunniks külmikusse, segage veel kord hästi kergelt läbi ja serveerige koos röstsaia või -leivaga.

Sidrunkurgismuuti piparmündiga

  • 3–4 sidrunkurki
  • 1 sl mett
  • 1 sl värsket piparmünti

Asetage kannmikserisse väiksemateks tükkideks lõigatud sidrunkurgid, mesi ja piparmündilehed ning lisage puhast allikavett või apelsinimahla.

Lihtne sidrunkurgisalat

  • 6–8 suuremat sidrunkurki
  • 1 sidrun
  • 1 tl köömneid
  • 1–2 sl kümpressitud õli
  • maitseks veidi soola

Lõigake sidrunkurgid risti pooleks ja eraldage seemneterikas pehme sisu. Lõigake või riivige kurk jämedateks laastudeks. Sidrunimahlast ja õlist valmistage salatikaste. Segage kõik kergelt läbi ja tõstke salat enne serveerimist tunniks külmikusse.

Sidrunkurgisalat punase sibulaga

  • 5–6 sidrunkurki
  • 1 punane sibul
  • 1 sidrun
  • 2 sl külmpressitud õli
  • 1 tl värsket tükeldatud punet, aed-piparrohtu või majoraani
  • veidi soola

Lõigake sidrunkurgid parajateks viiludeks ja sibul õhukesteks laastudeks. Sidrunimahlast ja õlist segage salatikaste. Segage kõik komponendid korralikult läbi ja tõstke salat tunniks külmikusse.


Sidrunkurgi raviomadused

Sidrunkurk sisaldab 96% vett ja kurgimahl on väga hea toniseeriv jook ning organismist mürkide väljutaja.

Neeru- ja kuseteede haiguste puhul on abiks 1 klaas sidrunkurgimahla, kus on lahustatud 1 sl mett. Juua kaks-kolm klaasi päevas. Luude tugevdamiseks aga soovitatakse juua sidrunkurgimahla koos peedi- ja salatisibulamahlaga vahekorras 2 : 1 : 1.

Ravi otstarbel hinnatakse kõrgelt ka sidrunkurgi seemneid. Kuseteede ja neeruhaiguste, aga ka südamehaiguste korral soovitatakse klaasi viinamarjamahla sisse segada 1 teelusikatäis sidrunkurgi seemnepulbrit. Sama jook parandab ka sperma kvaliteeti ja taastab jõuvarusid.