RETSEPTID: Hilissügisesed hoidised astelpaju-, pihlaka- ja kibuvitsamarjadest

Mädarõikane pohlasalat õuna ja ploomiga. Foto: Kaili Eerma

Saagid on enamasti korjatud ja tallele pandud, välised toimetused tehtud. Viimasena enne külmade tulekut saab purki pista astelpaju-, pihlaka- ja kibuvitsamarjad.

Astelpajumoos Kreeka pähklitega

  • 1 kg astelpajumarju
  • 1–1,2 kg suhkrut
  • 1 klaas vett
  • 300 g Kreeka pähkleid

Astelpajumoos Kreeka pähklitega. Foto: Kaili Eerma

Peske marjad. Keetke suhkrust ja veest siirup. Hakkige pähklid, pange need siirupisse ning keetke 10 minutit. Lisage astelpajumarjad ja keetke ettevaatlikult segades 40 minutit, kuni marjad enam pinnale ei kerki.

Kibuvitsasiirup

  • 2 kg kibuvitsamarju
  • 1 kg suhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • vett

Kibuvitsamoos. Foto: Kaili Eerma

Keetke suhkrust ja veest siirup ning kallake see marjadele. Lisage sidrunimahl ning keetke tasasel tulel kuni pehmenemiseni. Kurnake siirup läbi sõela pudelitesse.

Pohlamoos pirnidega

  • 1 kg pohli
  • 0,5 kg küpseid pirne
  • 1–1,5 kg suhkrut
  • 1 klaas vett

Pohlamoos pirnidega. Foto: Kaili Eerma

Lõigake pirnid tükkideks ja võtke südamikud välja. Pange need potti, kallake kuum vesi peale ja laske 10 minutit seista. Keetke suhkrust ja veest siirup ning keetke selles pohlad läbi. Vahetult enne valmis saamist lisage pirnitükid. Segage, laske veidi koos keeda ja tõstke moos purkidesse.

Pihlakamoos

  • 1 kg pihlakaid
  • 1,3 kg suhkrut
  • 4 klaasi vett
Pihlakamoos. Foto: Kaili Eerma

Korjake marjad pärast esimesi külmi, sest nii on nad magusamad. Kallake üle keeva veega ja laske 12 tundi seista, vahetades vett mitu korda samas mahus kui see, mille ennist ära valasite. Viimase veega keetke potis suhkruga siirup ja lisage marjad. Keetke umbes seitse minutit tasasel tulel, võtke pott tulelt ning jätke kuueks tunniks seisma. Korrake sama veel kaks korda ning seejärel pange keedis purkidesse.

Mädarõikane pohlasalat õuna ja ploomiga

  • 1 klaas pohli
  • 2 riivitud õuna
  • 4 tükeldatud ploomi
  • 0,5 klaasi suhkrut
  • 1 tl riivitud mädarõigast
  • soola
  • roseepipart

Keetke pohlad, õunad ja ploomid suhkru ning vähese veega läbi, jahutage ning siis lisage mädarõigas, sool ja pipar. Pange purkidesse ja säilitage külmikus.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare