RETSEPTID: Hõrgud isetehtud trühvlid

Foto: Sven Arbet

Parimate mõtetega valmistatud maiused sobivad nii sõbrapäeva kingikarpi kui ka vabariigi sünnipäeva tähistamiseks sätitud pidulauale.

Šokolaadis on aineid, mis vabastavad meie kehas heaoluhormoone. Kõige kasulikumad on antioksüdandid, mida leidub ka rohelises tees ja punases veinis, kuid šokolaadis on neid mitu korda rohkem.

Meelierutava toimega maitseainetega vürtsitatud käsitsi valmistatud kommid on kallitele tähendusrikas kingitus. Kodune kommide meisterdamine on aga omaette paeluv tegevus. Retsepte võib varieerida, kasutades alkoholi, lisades tükeldatud ingverit või teisi meelepäraseid maitseaineid.

Trühvlite valmistamine Foto: Sven Arbet

Eksperimenteerides leiate parima maitsekombinatsiooni. Iga retsepti asendamatuks komponendiks on aga killuke armastust – seda tuleb kommitäidisesse kohe hoolega segada.
Maiustustele on suurepäraseks kaaslaseks on vana hea konjak. Kommide toimet võimendab veelgi munkade võlujook võrgutav šartröös.

Need kuumad joogid... 03. detsember 2014

Rummi-kookosetrühvlid

100 g piimašokolaadi
25 g võid
1 sl rummi
25 g kookoshelbeid
50 g klassikalisi küpsiseid
kookoshelbeid veeretamiseks.

Tükeldage šokolaad väikesteks paladeks. Kuumutage šokolaaditükke kausiga veevanni tõstetuna pidevalt segades kuni sulamiseni. Seejärel segage šokolaad sulatatud võiga. Kallake juurde rumm ning lisage purustatud küpsised ja kookoshelbed. Saadud segu pange mõneks ajaks külmikusse tahenema. Segu on paras siis, kuni seda on võimalik käte vahel pallideks veeretada. Valmis vormitud pallikesi veeretage kookoshelvestes ja pange veel korraks külma. Veeretada võib ka kakaos või pähklipurus.

Trühvlite valmistamine Foto: Sven Arbet

Tsitrusetrühvlid

100 g Bitteri šokolaadi
30 g vahukoort
1 apelsini (või sidruni) riivitud koor
50 g tumedat šokolaadi vormide täitmiseks
kaunistuseks apelsinipipart

Sulatage ¾ šokolaadi kogusest veevannil ning lisage sinna eelnevalt kuumutatud vahukoor. Siis segage juurde riivitud apelsinikoor. Pange saadud täidis pooleks tunniks külmikusse tahenema. Samal ajal täitke vormid sulašokolaadiga. Võtke täidis külmikust, pange pritsi või kotti ning vajutage kotist täidis kommide sisse.

Amaretto trühvel

Täidiseks:

135 g Bitteri šokolaadi
70 g võid
45 g kondenspiima
40 g piimašokolaadi
45 g Amaretto likööri
25 g kakaopulbrit

Katteks:

200 g Bitteri šokolaadi
mandleid

Sulatage või, segage juurde kondenspiim ja kakaopulber. Sulatage lisaks mõru- ja piimašokolaad ning lisage võisegule. Kõige lõpuks valage juurde liköör. Saadud segu pange mõneks ajaks külmikusse tahenema, kuni seda on võimalik käte vahel pallideks veeretada. Valmis veeretatud pallid pange veel korraks külma.

Samal ajal sulatage kattešokolaad. Tahenenud täidisepallid kastke sulatatud kattešokolaadi ning kaunistage seejärel mandlitega.

Konjaki-ingveritrühvlid 

150 g vähemalt 50% kakaosisaldusega šokolaadi
0,75 dl vahukoort
15 ml konjakit
jupike ingverijuurt väga peeneks tükeldatuna
veeretamiseks kakaopulbrit

Tükeldage šokolaad, kuumutage seda veevannil pidevalt segades kuni sulamiseni. Vahustage koor ja lisage konjak. Lisage 2/3 sulatatud šokolaadi ning sisse hakitud ingverijuur. Saadud massist vormige pallikesed ja pange need külma vähemalt tunniks hanguma. Asetage siis šokolaadipott uuesti veevannile ja sulatage. Nüüd kastke täidisepallikesed kahe kahvli abil šokolaadi sisse ja katke pind ühtlaselt. Pärast lühikest hangumist katke kakaopulbriga. 

Trühvlite valmistamine Foto: Sven Arbet
Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare