Vaatamata hapendatud mahla heale säilivusele, pole otstarbekas seda väga suures koguses varuda. Mahla säilitamiseks on soovitatud mitmesuguseid retsepte väga erinevate lisanditega.

Mõdu

- 10 l mahla
- 1 kg mett
- 15 nelki
- 2–3 tükikest kaneelikoort
- 25 g presspärmi
- 1 kl suhkrut
- 1 kl kuuma vett

Kallake suhkur väiksesse keedunõusse, lisage nelk ja kaneelikoor ning valage keev vesi peale. Hoidke nõu kaane all nõrgas kuumuses umbes 15 minutit. Siis segage ja kurnake suurde nõusse. Soojas suhkruvees lahustage mesi, lisades vähese koguse kasemahla.

Kui mesi väikse mahlakogusega läbi segatud, valage peale ülejäänud toasoe kasemahl. Segage pärm poole klaasi mahlaga ja lisage maitsestatud mahlale. Hoidke riidega kaetud nõu toasoojas järgmise päevani. Siis eemaldage kääriva vedeliku pinnale kerkinud vaht ja täitke puhtad klaaspudelid joogiga. Õhukindlalt korgitud pudelid viige jahedasse (12–14°) ruumi. Paaripäevase seismise järel on jook tarvitamiskõlblik. Mõdu jooge ära nädala jooksul.

Hapendatud kasemahl

Kurnake väljast toodud mahl ja valage hoolikalt pestud pudelitesse või purkidesse. Korkige pudelid või kaanetage purgid õhukindlalt ning viige hoiukohta, kus temperatuur püsib 10–15° juures. Mahl hakkab aeglaselt hapenduma ning 4–6 nädala möödudes on tal meeldiv hapu maitse. Mahl on selge, ainult pudeli põhjal on veidi valget sadet.

Kui avate pudeli, eraldub vedelikust kergelt süsihappegaasi. Niimoodi säilitatud mahl on suvel parim karastusjook. Kuigi kõige tervislikum on suhkruta mahl, eelistatakse vahel lisada ka suhkrut ja rosinaid, et saada tugevamalt kihisevat jooki.

Selle tarbeks võtke 1 l mahla kohta 1–2 tl suhkrut ja 6–8 rosinat.

Mahlajook

- 10 l kasemahla
- 1 ½ dl mett
- 2 dl kuivatatud sidrunmelissi
- 1 sl purustatud kadakamarju

Kuumutage 2 l mahla 30–40°ni ning valage pool kogusest kuivatatud melissile ja purustatud kadakamarjadele, laske paar tundi kaane all tõmmata. Ülejäänud soojas mahlas lahustage mesi ja valage kurnatud mahlaga kokku, hiljem lisage kurnatud melissi-kadakamarjatõmmis. Laske maitsestatud mahlal üks ööpäev lahtiselt käärida.

Pudelitesse villimisel võib soovi korral lisada igasse mõne rosina. Suletud pudeleid hoidke tarvitamiseni jahedas panipaigas.

Jaga
Kommentaarid