RETSEPTID: Jõuluklassika köögis - keerulisemad praed ja pidulikud eelroad


1/5
Küpsetatud soolasink Cumberlandi kastmega.
Küpsetatud soolasink Cumberlandi kastmega.

Jõulusid seostame rikkalike praadide, kindlat tüüpi roogade ja maitseainetega. Paljudes peredes on oma traditsioonilised jõulutoidud aastatega välja kujunenud. Juhatusi keerulisemate praadide ja pidulike eelroogade valmistamiseks leiab raamatust “Jõulutoidud”.

Suitsulõhesalat

Et aega säästa, valmistage komponendid varem ette ja tõstke taldrikutele vahetult enne laualeandmist. Ka kastme võib valmistada päev varem ja hoida külmkapis.

  • 4 õhukest saiaviilu
  • praadimiseks õli
  • paprikapulbrit
  • salatilehtede segu
  • 25 g parmesani juustu
  • 225 g suitsulõhet või -forelli
  • 1 sidrun

Vinegretikaste

  • 6 sl oliiviõli
  • 2 sl punaveiniäädikat
  • 1 purustatud küüslauguküüs
  • 1 tl vedelat mett
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 1 sl hakitud värsket peterselli
  • 1,5 tl värsket tüümiani
  • 2 tl hakitud kappareid
  • soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistage kaste, pannes kõik komponendid kaanega suletavasse purki ja raputage korralikult, et tekiks emulsioon. Seejärel pressige saiaviiludest väikese tähekujulise vormiga tähekesed.

Kallake pannile kiht õli, kuumutage seda nii, et saiatükk hakkab kohe särisema. Praadige saiatükikesed väikeste koguste kaupa kuldpruuniks ning tõstke need vahukulbiga köögipaberile nõrguma. Puistake üle paprikapulbriga ning jätke jahtuma.

Suitsulõhesalat.
Seotud lood:

Siis peske salat, kuivatage lehed ja rebige need väiksemateks tükkideks. Lõigake parmesan õhukesteks laastudeks, pange vaagnale ja katke toidukilega. Lõigake kala kuni 5 cm pikkusteks ja 1 cm laiusteks ribadeks. Lõigake sidrun kaheksaks õhukeseks sektoriks.

Nüüd tõstke salatilehed taldrikule, puistake üle parmesanilaastudega ja asetage kõige peale lõheribad. Raputage veel kord jõuliselt kastmepurki, et kaste ei oleks kihistunud ja tõstke igale salatiportsule lusikaga pisut kastet. Puistake peale röstitud tähekesed, asetage taldrikuservale sidruniviil ning serveerige kohe.

1/5
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare