15.02.2015, 13:30
RETSEPTID: Kinoa – gluteenivaba supertoit
Kinoa ei ole siinmail veel üleliia levinud, kuid ilmselt kogub see tulevikus populaarsust. Mahepoodide riiulitelt
on kinoat juba mõnda aega leida olnud, ning nii mõnedki proovijad on vaimustuses.
FOTO:
Kinoa on pärit Boliiviast, Peruust ja Tšiilist, kus seda on kasvatatud juba tuhandeid aastaid. Inkade jaoks oli tegu püha toiduga, mida nimetati ka “seemnete emaks” ning kasutati põlisrahvaste religioossetel tseremooniatel. Taim annab arvukalt pisikesi seemneid, aga süüa kõlbavad ka lehed. Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsi omadest veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranžid, punased või mustad.