RETSEPTID | Kolm korraliku õhtusööki konservidest

Argiõhtune kalasupp. Foto: Shutterstcok

Eestlastel on ikka kombeks endale toitu tagavaraks tuua ja nii on ka tänavu – maakodusse kaasa võetud liha- ja kalakonservidest on veel pooled söömata, kuid õnneks saab neist päris korraliku õhtusöögi valmistada.

Konservid on argipäeva õhtul head abilised – neid ei peagi vaid võileivale panema ning külmalt sööma, vaid neist saab valmistada ka maitsvaid ning toitvaid õhtusööke. Selleks sobivad nii kala- kui lihakonservid. Makaronidele võib lisandiks juurde keeta konservkalast valmistatud sousti, millesse on segatud pisut valget veini ning koort.

Praekartul ning liha on roog, mis sünnib süüa ka järgmisel päeval soojendatult. Hea nipp on kasutada selliste toitude valmistamisel maitseaineid. Kalakonservist tehtud supile võib samuti lisada kala maitseainesegu ning loorberileht annab viimase nüansi, et supp maitseks suurepäraselt.

Makaronivorm kalakonserviga

  • 300 g makarone
  • 1 l vett
  • 1 sibul
  • 1 kalakonserv kas õlis või omas mahlas
  • 3 muna
  • 1 kl piima

Keetke makaronid poolpehmeks, nõrutage sõelal. Kloppige munad lahti, lisage juurde piim, hakitud sibul ning kala. Tõstke makaronid ja muna-piimasegu vaheldumisi ahjuvormi ning küpsetage ligikaudu 30 minutit 175 kraadi juures. Soovi korral võib makaronidele alati maitseks juustu peale riputada.

Makaronivorm kalakonserviga. Foto: Shutterstock

Kes aga nii rammusat toitu ei soovi, võib juustu ära jätta. Tomatikastmes kala juurde võib juurde lõigata ka viimased tomatid, siis saab piima kogust ka vähendada, sest tomatid annavad mahlasust juurde.

Tomatisupp

  • 1 purk tomatipüreed
  • 1 kl piima või rõõska koort
  • 1 sibul
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 3–4 kartulit
  • maitseks soola ja pipart, suhkrut

Keetke kartulid, sibul ja küüslauk väheses vees pehmeks, lisage seejärel tomatipüree, piim või koor ning laske keema. Seejärel püreestage.

Foto: Pixabay.com

Serveerige saiakuubikute, maitserohelise või riivjuustuga. Püreesuppidele annab eriliselt hõrgu maitse, kui neisse lisada sulatatud määrdejuustu, soovi korral võib siis piima kogust poole võrra vähendada.

Argiõhtune kalasupp

  • 1 kalakonserv
  • 4–5 kartulit
  • 2–3 porgandit
  • 1 sibul
  • 1 kl piima
  • 2 sl võid

Praadige porgandikuubikud võis poolpehmeks, lisage tükeldatud sibulad ning jätkake praadimist. Keetke viilutatud kartulid väheses vees poolpehmeks, lisage piim, porgandid ja sibul ning seejärel kala.

Foto: Pixabay.com

Juhul kui piim supis tundub võõras, võib selle asemel kasutada vett. Kui püreesupid maitsevad, võib sellegi supi soovi korral püreestada.

Pannitoit kartuli ja lihakonserviga

  • keedukartuleid
  • konservliha
  • 2–3 sibulat
  • 1 kl piima
  • 2 muna
  • 200 g juustu

Kiiresti valmiv roog, kus saab ära kasutada eelmisest toidukorrast üle jäänud kartulid. Viilutage need ning asetage ahjupotti, lisage viilutatud liha ning tükeldatud sibul. Kui olete sibulasõber, võib neid rohkemgi panna ning ei ole põhjust väga peeneks hakkida.

Foto: Pixabay.com

Seejärel valage vorm üle muna-piimaseguga ning kõige peale puistake riivjuust või juustuviilud. Küpseb paarikümne minutiga. Kui nii palju pole tahtmist mässata, võib kartuli pannil praadida ning lisada liha, soovi korral ka paar muna peale lüüa, ja piima võib siis ära jätta.

Maakodu