Tainas:

2 dl vett
1½ tl soola
5 dl rukkijahu
Täidis
1 l piima
1½ dl riisi
1½ tl soola
1 muna
määrimiseks sulatatud võid

Keetke riisipuder valmis ja jätke seisma. Riputage jahusse soola, lisage külm vesi ning segage tainaks. Jagage tainapäts 20 ühesuuruseks osaks, veeretage igaühest kuulike. Siis vajutage lamedaks, puistake peale jahu ja tõstke virna. Jahu ei lase valmis pirukapõhjadel üksteise külge kleepuda. Seejärel rullige need õhukeseks – kas ümmarguseks või pikerguseks – läbimõõduga u 15–18 cm. Põhjadele puistake jahu ning asetage ülestikku, pealt katke kilega, et nad töö käigus ei kuivaks.

Küpsetamise eel harjake pirukapõhjalt jahu maha, asetage keskele 1 supilusikatäis riisiputru ja vajutage serv näppides ülespoole. Küpsetage kuumas ahjus (275–300°) 15–20 minutit. Valmis pirukaid määrige sulatatud võiga, muidu jäävad nad kõvaks. Selleks saab kasutada ka sulatatud või ja piima segu või kuuma veega segatud võid.

Määritud pirukad tõstke ülestikku ning katke küpsetuspaberiga, peale laotage rätik. Hästi sobib pirukate hoidmiseks kauss, mis paksult kaetud, sest karjala pirukad maitsevad soojalt kõige paremini.

Segatud jahust karjala pirukad

Tainas:

2 sl õli
2 dl vett
2 tl soola
3 dl rukkijahu
2½ dl nisujahu
Täidis
3½ dl vett
2 dl riisi
1 l piima
soola

Valmistage eelmise õpetuse järgi õhukese põhjaga pirukad. Täidiseks sobivad peale pehme riisipudru ka paks kartuli- või kruubipuder.
Pidulikul puhul võib söömise ajal määrida karjala pirukatele munavõid.

Sibulapirukas

Tainas:

1 dl vett
½ dl oliiviõli
3 küüslauguküünt
3 dl sepikujahu
½ tl soola

Täidis:

6–7 sibulat
3 küüslauguküünt
1 vürtsikas konservkurk
1 tl aed-liivateed
soola
tilli
2 dl pehmet tofut
2 dl maitsestamata jogurtit
õli

Kuumutage potis vesi, oliiviõli ja sellesse pressitud küüslauguküüned ning laske paar minutit keeda, seejärel jahutage. Segage jahusse sool ja puistake see jahutatud vedelikku, kloppige siledaks tainaks. Lükake tainas õliga määritud küpsetusvormi, suruge laiali ja servadest üles, nii et ääred oleksid kaetud. Torgake kahvliga tainasse augukesed ning küpsetage pirukapõhja umbes 10 minutit 230° juures.

Lõigake kooritud sibulad peeneks, lisage purustatud küüslauguküüned. Kuumutage õlis, kuni sibul hakkab klaasjaks muutuma. Siis lisage peeneks hakitud kurk, maitsestage soola ja aed-liivateega ning hautage veel paar minutit. Seejärel segage peenestatud till, tofu ja jogurt täidise hulka, katke sellega eelküpsetatud pirukapõhi. Küpsetage veel kuni 10 minutit 230° juures.