RETSEPTID: Maitsvad palad seenemetsast söögilauale

 (2)
Seenepüreesupp.
Seenepüreesupp.Foto: Repro

Seeneaeg on jälle käes ja vihmaseks kippuvast suvelõpust tunnevad seened kindlasti heameelt. Seega on meil põhjust metsa minna ja seenetoitudest heameelt tunda.

Seenepüreesupp

  • 2 suuremat peotäit värskeid seeni
  • 1 suurem porgand
  • 2–3 kartulit
  • 1 sibul
  • 1 sl jahu
  • õli
  • 0,5 l piima
  • tilli ja peterselli

Pange potti 1,5 l vett ja keetke seened selles pehmeks. Võtke seened välja, hakkige peeneks ja pange tagasi potti keema. Lisage tükeldatud kartulid ja keetke päris pehmeks. Riivige porgand, tükeldage sibul ja pruunistage need pannil. Lisage lõpupoole jahu ning segage hoolega. Valage kõik komponendid potti ja püreestage kõik saumikseriga. Maitsestage supp soola ja pipraga ning pange pliidile tagasi, lisage piim ja laske uuesti keema. Serveerimisel puistake peale maitserohelist.

Seenesupp punase peediga

  • 500 g punast peeti
  • 1 suur sibul
  • 1–2 porgandit
  • 0,5 kaalikat
  • 0,5 värsket kapsapead
  • 2 l vett või puljongit
  • 2 dl erinevaid kupatatud seeni
  • taimeõli
  • 2 sl tomatipüreed
  • 0,5 sidruni mahl
  • soola, pipart
  • kuivatatud sellerit, estragoni või peterselli
  • hapukoort

Riivige või tükeldage kõik juurviljad, valage kastrulisse mõni supilusikatäis õli, ajage see kuumaks ning segage sinna tükeldatud juurviljad. Enne vedeliku lisamist laske juurviljadel mõni aeg haududa. Laske supp keema, riisuge ära pinnale tulnud vaht ning maitsestage leem soola, pipra ja kuivatatud maitsetaimedega. Keetke vaiksel tulel umbes 40 minutit. Veidi aega enne valmimist lisage tükeldatud seened, tomatipüree ja sidrunimahl. Puistake supile värsket peterselli ja serveerige koos hapukoorega.

Kukeseenepirukas

Seotud lood:

Tainas

  • 125 g võid või margariini
  • 4 dl nisujahu
  • 0,5 dl vett
  • 1 munakollane
  • soola

Täidis

  • 0,5 l keedetud kukeseeni
  • 1 sl hakitud tilli
  • hapukoort
  • 3 muna
  • riivjuustu

Kukeseenepirukas.

Segage rasvaine ja jahu, vahustage munakollane vähese veega ning segage jahu-rasvaineseguga. Hoidke tainast pool tundi külmkapis, seejärel määrige see võitatud vormi põhjale ning küpsetage 10 minutit 225kraadisel temperatuuril. Maitsestage kukeseened soola ja pipraga ning katke nendega pirukapõhi. Puistake peale hakitud tilli ning riivjuustu. Vahustage munad tugevaks vahuks ja lisage vahule hapukoor. Valage segu kukeseentele ning küpsetage 225kraadisel temperatuuril umbes 20 minutit.

Seentega täidetud ahjukartulid

  • 4 suurt kartulit
  • 200 g šampinjone või peeneks hakitud riisikaid
  • 3 sl hakitud sibulat
  • 2 sl riivjuustu
  • võid või õli
  • petersellitükikesi
  • 1 muna
  • 1–2 dl piima
  • soola, pipart

Peske kartulid ja keetke koos koorega peaaegu pehmeks. Praadige peeneks hakitud seened ja sibulad võis või õlis. Lõigake kartulid pikuti pooleks ja kraapige sisu koort vigastamata välja. Saadud sisu hakkige ning lisage sellele seene-sibulasegu, riivjuust ja maitseained. Vahustage muna, segage piimaga ning lisage seene-sibula-kartulisegule. Segage läbi ning täitke kartulikoored kuhjaga selle massiga. Seejärel kuumutage kartuleid taas ahjus.

Lehter-kukeseenehautis

  • 1 l lehter-kukeseeni
  • 1 väike šalottsibul
  • 1–2 sl õli
  • soola, pipart
  • 1,5 dl vahukoort
  • 2 sl hapukoort
  • 3 sl peeneks hakitud peterselli

Puhastage seened ja jätke need võimalikult terveks. Hakkige sibul ning praadige väheses õlis kuldkollaseks. Lisage seened, veidi õli ja praadige. Maitsestage soola ja äsja jahvatatud musta pipraga. Lisage koor, hapukoor ning segage. Laske veidi aega kaane all haududa ning lisage hakitud petersell. Hautis sobib hästi koos siia või broileri rinnafileega.

Seenerisoto

  • 4 dl tervena keedetud puravikke või kupatatud riisikaid
  • 2 sl võid
  • 0,5 tl safranit
  • 2 dl kuiva valget veini
  • 1 l kanapuljongit
  • 5 sl võid
  • 1 keskmise suurusega sibul
  • 4 dl risotoriisi
  • soola, pipart
  • värsket peterselli
  • riivitud juustu

Seenerisoto.

Loe veel

Segage safran soojendatud veiniga ja pange kõrvale. Kuumutage kanapuljong keemiseni. Sulatage osa võist paksu põhjaga potis ja praadige selles sibul. Lisage ülejäänud või ja kallake sellesse riis. Segage riisi seni, kuni see on läikiv ja kollane. Seejärel lisage safraniga vein ning vähehaaval kanapuljong, samal ajal riisi pidevalt segades, et see põhja ei kõrbeks. Veidi enne seda, kui riis on valmis, lisage keedetud puravikud või tükeldatud riisikad koos seentest eraldunud vedelikuga. Õnnestunud risoto on kreemjas. Serveerimisel puistake peale peterselli ja riivjuustu.

Puravikud loomalihaga

  • 0,5 l keedetud puravikke
  • 500 g loomaliha
  • 3 sibulat
  • 1 sl jahu
  • 1 dl tomatimahla
  • 1 dl punast veini
  • 0,5 dl puljongit
  • soola, pipart
  • hakitud peterselli, estragoni
  • õli

Lõigake liha viiludeks või tükikesteks ning praadige kuumal pannil 1–2 sl-s õlis. Lõigake sibulad rõngasteks ning praadige õlis kuldkollaseks. Lisage keedetud puravikud ning segage veidi. Lisage ka lihatükid, puistake peale jahu ja segage.

Kallake peale tomatimahl, punane vein ning vajaduse korral puljong. Lisage maitseained ning hautage umbes tund aega tasasel tulel või ahjus kaane all. Enne serveerimist puistake peale peterselli.

Mida kauem roog vaiksel tulel haudub, seda maitsvamaks ta muutub.

Allikas: Kaarina Kaurinkoski “Seenetoidud

Foto: Mari Kartau
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare