Tervisesalat hapukapsa ja röstitud peediga

  • 2 peeti
  • 2 sl õli
  • näpuotsaga köömneid ja musta pipart
  • 1 dl toortatart
  • 2 hapukurki
  • 1 porgand
  • 200 g värsket hapukapsast
  • 4 sl jõhvikaid
  • 50 g rukolat
  • sibulapealseid ja tilli

Kaste

  • 4 sl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • 1 tl teralist sinepit
  • pool peeneks hakitud hapukurki
  • soola, pipart
Koorige ja lõigake peet 3 cm suurusteks tükkideks. Segage õli, musta pipra ja köömnetega ning röstige ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, vahepeal segades. Laske 2 dl vett keema, lisage toortatar ja alandage kuumust. Keetke umbes 10 minutit kaane all, kuni tatar on veel veidi krõmpsuv. Valage kastme koostisained väiksesse purki ja loksutage korralikult segamini.

Viilutage kurgid ja tõmmake köögiviljakoorijaga porgandist kenad laiad ribad. Jagage kõik komponendid sektoritena kaussidesse ja tõstke peale pisut kastet. Puistake juurde hakitud tilli ja sibulapealseid ning serveerige.

Tšillisupp kõrvitsaga

  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 paprika
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 tšilli
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud koriandriseemneid
  • 1 kaneelikoor
  • 0,5 tl (suitsutatud) paprikapulbrit
  • 1 purk purustatud tomateid
  • 3 dl kõrvitsapüreed
  • 1 tl mett
  • 0,5 l puljongit
  • 0,5 dl kinoad
  • 1 dl rohelisi läätsi
  • 1 purk punaseid Kidney ube
  • poole laimi mahl
  • soola, pipart

Serveerimiseks

  • 2 täisteratortillat
  • paksemat jogurtit
  • koriandrilehti
Kuumutage potis õli, lisage hakitud sibul, tükeldatud porgand ja paprika ning kuumutage segades 5 minutit. Lisage hakitud küüslauk, viilutatud tšilli ja maitseained ning kuumutage veel 2 minutit. Pange potti tomatikonserv, kõrvitsapüree, mesi, puljong, kinoa, läätsed ja loputatud oad. Laske supil korraks keema tõusta. Siis alandage kuumust ja laske kaane all 15 minutit podiseda.

Maitsestage valmis supp soola, pipra ja laimimahlaga. Vahepeal keerake tortillad rulli ja viilutage 1 cm laiusteks ribadeks. Tõstke need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, maitsestage näputäie paprikapulbri ja soolaga ning niristage peale pisut õli. Segage ja küpsetage 200kraadises ahjus umbes 5 minutit. Serveerige koos supiga. Tõstke igale supiportsjonile supilusikatäis jogurtit, koriandrilehti ja soovi korral mõned tšilliviilud.

Suvikõrvitsa-maisikotletid

  • 400 g suvikõrvitsat
  • 1 tl meresoola
  • 10 cm jupp porrulauku
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 küüslauguküüs
  • peotäis spinatit
  • 2 muna
  • 1 küps avokaado
  • 1 dl maisijahu
  • 1 dl konservmaisi
  • 1 tl riivitud sidrunikoort ja mahla
  • 1 tl kuivatatud punet
  • musta pipart
  • sidrunisektoreid serveerimiseks

Segage riivitud suvikõrvits 0,5 tl soolaga ja jätke 10 minutiks seisma. Kuumutage samal ajal pannil õlis hakitud porrut paar minutit, lisage hakitud küüslauk ja spinat ning kuumutage segades, kuni spinat on pehmenenud. Pigistage suvikõrvitsast vedelik välja ning pange kõrvits kaussi. Lisage kõrvitsale munad, kahvliga puruks pressitud avokaado ning ülejäänud koostisosad. Lisage ka porru-spinatisegu, segage tainas korralikult läbi ning maitsestage soola ja pipraga.

Tõstke supilusikaga kuumale pannile väikesed pätsid ning pruunistage neid mõlemalt poolt. Tõstke valmis pätsid köögipaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetage 180 kraadi juures veel 10 minutit. Serveerige koos sidrunisektoritega.

Ühe poti pasta lillkapsa ja oliividega

  • 300 g spagette
  • 7 dl kuuma vett
  • 5 hakitud küüslauguküünt
  • 8 hakitud musta oliivi
  • 2 tükeldatud tomatit
  • 1 sl kappareid
  • 10 cm jupp viilutatud porrut
  • 200 g lillkapsaõisikuid
  • 1 tl soola
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 sl hakitud peterselli
  • riivitud parmesani
Pange kõik koostisosad, välja arvatud parmesan, suuremale sügavamale pannile või laiemasse potti. Laske potitäiel suuremal kuumusel keema tõusta ja asuge komponente segama. Kõige parem riist selleks on kööginäpitsad või -tangid.

Segage pidevalt umbes 10 minuti jooksul, kuni vesi on aurustunud ja pasta parajalt pehme. Puistake peale parmesani ja hakitud peterselli ning serveerige.