RETSEPTID: Nuikapsas on teistsugune ja tervislik

Nuikapsad on maitsvad ja kasulikud. Foto:

Shutterstock

Kuigi nuikapsas on kapsa perekonna liige, ei sarnane ta kapsaga kuigivõrd. Oma lühikese ümara ja paksenenud varre, nn varsvilja tõttu sarnaneb ta väljanägemiselt pigem kaalika või naeriga.

Nuikapsas on väga populaarne Põhja-Indias, sest sobib suurepäraselt traditsiooniliste India vürtsidega. Nuikapsa varsvilja võib kasutada nii küpsetatult kui toorelt. Samuti on söödavad nuikapsa lehed, neid tarvitatakse sarnaselt spinatiga. Nuikapsas on rikas kiudainete, kaltsiumi, C-vitamiini ja raua poolest. Kõrge proteiinisisalduse tõttu võib kasutada ka liha asendajana. Seega on nuikapsas ideaalne taimetoitlastele.

Parima kvaliteediga on nuikapsas siis, kui varsvilja suurus jääb golfipalli ja tennisepalli suuruse vahele. Suuremaks kasvades hakkavad kapsad puituma ja ei ole enam maitsvad. Säilitada võib nuiasid külmikus, aga vaid lühikest aega.

Kevadel, pärast öökülmade lõppemist, võib nuikapsast külvata otse kasvukohale või kasvatada istikud ette sarnaselt peakapsaga. See köögiviljakultuur on võrdlemisi külmakindel ja kiire kasvu tõttu võib teda külvata vegetatsiooniperioodil mitu korda. Viimane külv võiks jääda juuni lõppu või juuli algusesse.

Sordivalik on lai ning nuikapsaste värv varieerub rohelisest valgeni ja purpursest helelillani.

Nuikapsas valge kastmega

  • 4 nuikapsast
  • oliiviõli
  • 2–3 sl riivitud parmesani
Suurepäraselt saiast 29. detsember 2016

Kaste

  • 100 ml hapukoort
  • 1 sl valge veini äädikat
  • 3 sl majoneesi
  • 1 šalottsibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl hakitud tilli
  • 1 sl hakitud murulauku

Kuumutage ahi 200 kraadini. Pange nuikapsasektorid, koor allpool, röstimispannile. Määrige õliga, maitsestage ja küpsetage 40 minutit. Kallake röstitud köögivili kaussi ja puistake üle röstitud parmesaniga. Kloppige teises kausis kokku koor, veiniäädikas ja majonees. Segage kastmesse küüslauk, sibul, murulauk ja till. Kallake kaste nuikapsasektoritele ning kaunistage parmesani ja maitserohelisega.

Nuikapsa-õunasalat jogurtiga

  • 1 keskmine kooritud nuikapsas
  • 2 õuna
  • 2 sl paksu jogurtit
  • hakitud tilli
  • 1 sidruni riivitud koor
  • soola ja musta pipart
  • tilli või peterselli kaunistamiseks

Lõigake nuikapsas ja koorimata õun õhukesteks viiludeks. Segage kausis jogurt, enamik tilli ja sidrunikoor, maitsestage soola ja pipraga. Segage hulka viilutatud õun ja nuikapsas.

Nuikapsa-õunasalat jogutiga. Foto: Shutterstock

Kaunistage ülejäänud tilli ja sidrunikoorega ning puistake peale veel veidi musta pipart.

Täidetud nuikapsad

  • väiksemaid nuikapsaid (120–160 g)
  • hakkliha või peenestatud sinki
  • seeni
  • sibulat
  • muna
  • võid või muud rasvainet
  • soola ja jahvatatud musta pipart
  • pisut suhkrut
  • riivitud ingverit
  • hapukoort

Võtke iga sööja jaoks 1–2 nuikapsast ja peske korralikult puhtaks. Keetke koorimata nuikapsad soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Veidi jahtunud nuikapsad koorige, lõigake ¼ kõrgusest maha ja õõnestage. Väljaõõnestatud sisu mikserdage, maitsestage soola ja suhkruga ja jätke seniks seisma, kuni panete täidetud nuikapsad ahju.

Täidetud nuikapsad. Foto: Shutterstock

Praadige peenestatud sibul rasvaines klaasjaks, lisage hakkliha, või sink ja seened. Kasutada võite kukeseeni, kupatamist mittevajavaid või kupatatud seeni. Kupatatud seened praadige eraldi, et vedelik hästi välja auraks. Maitsestage segu, lisage muna ja vajutage segu kahvliga läbi.

Täidise materjali hulgast sõltuvalt võite väiksemale lihakogusele lisada rohkem sibulat, seeni või muna. Täitke nuikapsad, asetage mahalõigatud tipud peale, laduge võiga määritud madalasse ahjuvormi tihedalt üksteise kõrvale. Mikserdatud sisule lisage hapukoor ja valage vormiroa peale. Küpsetage umbes 15 minutit.

Nuikapsasalat hernestega

  • 200 g nuikapsast
  • 1 kl värskeid rohelisi herneid
  • 5–6 spinatilehte
  • 1–2 sl hakitud murulauku
  • peenestatud koriandi- või petersellilehti
  • 1–2 tomatit

Kaste

  • 100 g majoneesi
  • 70–100 g maitsestamata jogurtit
  • 1 sl veiniäädikat
  • soola
  • suhkrut

Koorige nuikapsad, riivige jämedalt, lisage värsked herned. Segage neile hulka ribadeks lõigatud spinatilehed ja maitseroheline. Valmistage loetletud ainetest kaste ja valage salatile. Kaunistuseks laduge peale sektoriteks lõigatud tomatid.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare