Hommikupiknik kahele

Vaja läheb:
2 croissanti
4 viilu soolalõhet
värsket kurki
punast sibulat
võid
erinevaid värsket salatit
pipart

Valmistamiseks lõigake croissant pooleks nii, et üks serv jääks kahte poolt koos hoidma. Määrige poolte vahele õhuke kiht võid, pange vahele singi- ja kurgiviilud ning imeõhukesed sibularattad. Poolte vahele sättige värskeid salatilehti ja lisaga pipart.

Croissant

Pargi- ja metsapiknikud

Soojal kevadpäeval tasub prantsuse piknikutraditsiooni järgides minna parki einestama, kas siis tööpäeva lõunapausil kolleegiga või nädalavahetusel koos pere või sõpradega. Igas vanuses lastele on selline söömise korraldus vägagi meeltmööda. Ka mererannad ja metsaäärsed on kevadeti värskendavalt mõnusad kohad, kus oma tekike maha laotada, kuulata linnulaulu, nautida päikest ja kaasavõetud provianti. Üldjuhul on piknik spontaanne ettevõtmine aga mõningane ettevalmistamine teeb sellest meeldejääva elamuse. 

Õige meeleolu tabamiseks on oluline leida punasevalgeruuduline piknikulina, termosesse valmista teed või kohvi. Piknikumenüüga üle pinguta ei tasuks. Klassikalised praemuna või röstbiifi-hapukurgiga võileivad passivad piknikuorvi suurepäraselt. Rännumehe tüüpi leivad hoiavad võileivakatted hästi koos. Muidugi võib eksperimenteerida ja võileiva vahele panna, mis käepärast juhtub olema. Võileibade pakkimiseks on parim valge majapidamispaber, mis liigse rasva enda sisse imeb ja võileivad õigel määral tihedaks ja läbiimbunuks muudab.

Õhtuseks piknikus tasub juba hommikul valmistuma hakata, et head-paremat kaasa küpsetades kaaslasi üllatada. Võib valmistada väikesi soolaseid krabipirukaid.

Krabipirukas

Tainaks läheb vaja:
350 g jahu
175 g võid
2 sl vett
soola

Täidiseks:

175 g krabiliha või makranuudleid
50 g riivitud Parmesani juustu
2 muna
150 g créme fraiche
sl oliiviõli
väike hakitud sibul
hakitud küüslaugu küüs
½ dl valget kuiva veini
värskelt hakitud peterselli
maitsestamiseks soola, pipart ja muskaatpähklit

Valmistamiseks segage tainaks omavahel jahu, sool, või ja vesi. Kuumutage hakitud sibulat oliiviõlis kuni see muutub klaasjaks. Lisage juurde hakitud küüslauk ja vein ning kuumutage veel 2 minutit, kuni vein on peaaegu aurustunud. Tõstke pann tulelt, kloppige munad lahti ja segage hulka créme fraiche, juust, petersell, sibulad ja krabinuudlid. Maitsestage soola pipra ja riivitud muskaatpähkliga.

Rullige tainas õhukeseks, jaotage täidiseportsud tainale ja lõigake kruusiga (või vormiga) sellest pirukad välja. Tõstke üks pool tainast teisele peale, vajutage ääred kõvasti kokku ning määrige pealt munaga. Pirukad tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpsetage eelsoojendatud 190 kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni pirukad jäävad kaunilt kuldpruunid. Pisut jahutnud pirukad pakkige piknikukorvikesse, kaaslaseks vahuvein.

Päikeseloojangupiknik mererannas

Ebatavaliselt soojal õhtul toovad esimesed päikeseloojangumärgid meeltesse kummastava kutse. Hing ei anna rahu ja otsustan minna nautima kevadelõhnu ning päikeseloojangut mererannas. Ülekohtuselt vähe on Eestimaal ju selliseid õhtuid ja need tasub ära kasutada. Kuigi tegelikult pole ju olemas halba ilma, on vaid valed ootused ja vale riietus.

Laotan veepiirile sätitud piknikutekile kausi värske salatiga, pirukad, küünlad ja pudeli head vahuveini, millega käivad kindlasti kokku päris pokaalid. Merelainete loksumine ja veel päikeseoojade kivide puudutus, loovad tunde, mis on kindlasti üks hästi elamise oskuse saladustest.

Värske piknikusalat

kahele

Vaja läheb:
1 avokaado
4 redist
pott lehtsalatit
paar peotäit värske basiiliku, rukola ja lollo rosso lehti
1 peeneks hakitud punane sibul
pool karpi kirsstomateid
ühest sidrunist pigistatud mahl
küüslaugu küüs purustatult
2 sl oliiviõli
pipart, soola, suhkrut
peoga piinia-, päevalille- või kõrvitsaseemneid

Valmistamiseks rebige salatilehed väikesteks tükkideks ja sättige suurde salatikaussi. Viilutage avokaado ja redised, poolitage tomatid ning segage salatile juurde. Piserdage sidrunimahlaga ja vala üle oliiviõlikastmega. Küpse avokaado viljaliha muutub hapniku toimel kiiresti pruunitäpiliseks, kuid sidrunimahla hoolsalt viljale piserdades, saab seda protsessi edasi lükata. Maitsestage salat suhkru, soola ja pipraga ning lisage pisut käepäraseid seemneid.

Salat serveeri värskete piruklate ja vahuveiniga (veinipudel tasub kohe kohale jõudes sättida merevette jahtuma).