RETSEPTID: Sügisvärvid taldrikul


Kartulikoogid
KartulikoogidSven Arbet

Piknik puudelt pudenenud ning kuldseks värvunud puulehtedel, tekil marjadest ja seentest lemmikroad – selles on sügisele ainuomast rõõmu.

Soojad ilmad on möödanik ja enam kerge salati ning väherasvase keefiriga kõhtu ei täida. Teisalt pole krõbedad külmakraadid veel saabunud ning suvel kogutud puuvilja-, marja- ja köögiviljavarudest saab teha roogi, milles on rikkalikult nii kiudaineid kui vitamiine. Valmistamegi nüüd perele sügisesi sööke ja tõstame oma tuju!

Hubane suveköök ja sume sügispäev loob suurepärase võimaluse valmistada lõuna- või õhtusöögiks midagi kuuma, aromaatset ja säravat. Miks mitte alustada peedi-püreesupiga, jätkata pearoaga, milleks on kergelt küpsetatud kana rinnafilee koos särava lisandiga porgandist ja kaalikast. Või hoopis kartulipannkoogid hautatud köögiviljadega.

Magustoiduks sobib kindlasti midagi, mis tehtud õuntest. Õunad sisaldavad rauda, pektiini ja vitamiine, mida on kasulik talveks naha alla varuda. Koos peedi ja kõrvitsaga saab õuntest veelgi põnevamaid ja ahvatlevamaid hõrgutisi. Alljärgnevalt pakungi toite, mis on igati asjakohased aina jahedamaks muutuvas sügises. Neis on sügise värve ja pidulikkust, samas aitavad need tugevdada immuunsüsteemi.

Peedi-püreesupp apelsiniviiludega
Neljale

Peedi-püreesupp apelsiniga Sven Arbet
Seotud lood:

150 g keedetud peeti
50 g mugulsibulat
50 g kartulit
30 g võid
4 g köögiviljapuljongit
300 ml vett
20 ml rõõska koort (35%)
½ apelsini
valget jahvatatud pipart

Puhastage ja tükeldage kõik köögiviljad. Kuumutage võis sibul, lisage tükeldatud kartul, aga ärge pruunistage. Lisage peeditükid ning kuumutage veel mõni minut. Valmistage puljongikuubikust ja keevast veest puljong, valage köögiviljadele nii palju, et see vaevalt neid kataks. Hautage kaane all pehmeks. Lisage rõõsk koor ja püreerige segu. Maitsestage pipra ja apelsinimahlaga. Kuumutage enne serveerimist keemiseni. Serveerige apelsiniviiludega.

Kartulikoogid
Kahele

Kartulikoogid Sven Arbet

300 g kartulit
50 g sibulat
1 muna
toiduõli
soola, köömneid

Puhastage köögiviljad. Riivige toored kartulid. Lisage peeneks hakitud sibul, köömned, sool, lahtiklopitud muna ning segage ühtlaseks massiks. Praadige kartulikoogid õlis kuldpruuniks. Kui kasutate munapanni, saate lihtsa vaevaga valmistada ühtlase kujuga kartulikooke.

Hautatud köögiviljad
Kahele

200 g porgandit
100 g õuna
50 g porrulauku
30 g suhkrut
50 g võid
50 ml valget veini
soola, pipart, veidi suhkrut

Puhastatud porgand, porrulauk ja sibul lõigake ratasteks. Praadige porgand võis, lisage porru ja praadige veel veidi. Maitsestge soola, pipra, suhkru ja veiniga. Vajadusel võite lisada veidi vett. Laske toidul haududa kaane all. Õunad loputage puhtaks, koorige ja lõigake viiludeks. Seejärel lisage viilutatud õunad hautisele ja kuumutage kuni valmimiseni. Serveerige koos kartulikoogiga.

Kanavormiroog köögiviljadega

Kahele

Kanavormiroog juurviljadega Sven Arbet

2 marineeritud kanafileed
Marinaad: apelsinimahla, sojakastet, broilerimaitseainet ja õli
20 g nisujahu
toiduõli
100 g porgandit
100 g kaalikat
Meekaste
1 pakk rõõska koort (35%)
100 g hapukoort (20%)
1 dl sojakastet
1 dl mett
0,5 tl roseepipart

Valmistage marinaad, segades omavahel apelsinimahla, õli ja sojakaste ning maitsestage broilerimaitseainega. Asetage kanafilee marinaadi. Paneerige marineeritud kanafilee jahus ja praadige kergelt praepannil. Valmis filee tõstke ahjuvormi.

Koorige porgand ja kaalikas, lõigake kuubikuteks. Blanšeerige neid mõni minut keevas vees, siis kurnake vedelik. Et säilitada porgandi värvust, ehmatage neid külma veega. Blanšeeritud köögiviljad tõstke samuti ahjuvormi. Valmistage meekaste. Segage omavahel rõõsk koor, hapukoor, sojakaste, mesi ja roseepipar. Ahjuvormi tõstetud kana ja köögiviljad valage selle kastmega üle. Küpsetage ahjus 180 kraadi juures 25–30 minutit. Serveerige keedetud riisi või kartulitega.

Õuna-kõrvitsavorm
Neljale

Õuna-kõrvitsavorm Sven Arbet

Loe veel

300 g kõrvitsat
300 g õunu (soovitatavalt hapukamaid)
100 g rõõska koort (35%)
30 g mannat
1 muna
30 g suhkrut, natuke soola, kaneelipulbrit
20 g võid
50 g hapukoort (20%)

Koorige kõrvits ja õunad ning lõigake kuubikuteks. Kõrvits hautage rõõsas koores vaiksel tulel pehmeks. Siis lisage manna. Ärge liiga palju segage! Seejärel valage juurde hapud õunakuubikud, kaneel, suhkur, keetke mõni minut ning siis jahutage. Lisage lahtiklopitud munakollane, segage läbi. Viimaks vahustage munavalge ning lisage ettevaatlikult kõrvitsa-õunasegule. Valage saadud segu ettevalmistatud ahjuvormi. Kõige peale tõstke mõned võitükid. Küpsetage 160–180 kraadi juures umbes 40 minutit. Serveerige soovi korral hapukoorega.

Peedi-õunatarretis
Kahele

Peedi-õunatarretis Sven Arbet

50 g keedetud peeti
150 g õunu
150 ml vett
50 g suhkrut
½ sidrunit
4 g ehk 1 tl želatiini
60 ml vett (želatiini paisutamiseks)
50 ml rõõska koort (35%)

Puhastage õunad ja peet ning riivige. Valage riivitud aiaviljad veega üle. Lisage sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor ning suhkur. Keetke umbes 10 minutit. Paisutage želatiini külmas vees, sulatage veevannil ja lisage peedi-õunasegule. Valage tarretis vormi ning asetage külma tahkuma. Serveerige vahukoorega.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare