Lihtsalt valmistatavad salatid on laual alati teretulnud. Need valmivad vähese vaevaga, on maitsvad, madala kalorsusega ja samas toitvad. Neid valmistades saab perenaine eksperimenteerida ja rakendada oma fantaasiat. Muretsemata võib kokku sobitada esmapilgul mitte eriti sobivaid toiduaineid ning luua eriliselt huvitavaid maitsebukette. Julgelt võib mängida ka värvidega – punased, kollased ja rohelised köögiviljad annavad koos vikerkaarevärvilise tulemuse. Sel moel saate lisaks tervislikule maitsenaudingule ka esteetilise elamuse.

Salatiretseptide valik on nii rikkalik, et neid võib valmistada koguni kolmeks söögikorraks päevas.

Suvised salatid aitavad peletada väsimust, vitamiinipuudust ning ka liigsed kilod. Salatiteo kõrvalt aga jääb piisavalt aega, et tunda ise suvesoojast rõõmu ja rõõmustada ka lähedasi.
Kui tahate teha midagi toitvamat, lisage salatitesse valgurikkaid toiduaineid: muna, kanaliha, kala või mereande.

Ilusaid suveelamusi ja maitsvaid roogi!

Kruubisalat

200 g odrakruupi
2 suvikõrvitsat
100 g värskeid seeni
1 punane sibul
4 sl oliiviõli
200 g Kreeka pähkleid
1 väike šalottsibul
1 sl kuivatatud tüümiani
½ sidruni koor
1 sl murulauku
2 sl Parmesani juustu
Musta pipart, meresoola, veidi sidrunimahla

Külmas vees pestud kruubid keetke soolaga maitsestatud vees, nõrutage sõelal ja loputage üle külma veega. Kuumutage elektriahi 170 kraadini, lülitage sisse grill.

Suvikõrvits, seened ja sibul pritsige õliga üle, maitsestage soola ja pipraga.

Grillige köögiviljad ja pöörake neid aeg-ajalt. Seejärel kuumutage Kreeka pähkleid 10 minutit 150kraadises kuumuses.

Nüüd valage köögikombaini või kannmikserisse pähklid, šalottsibul, tüümian, sidrunikoor, lisage 1 tl sidrunimahla ja 2 tl oliiviõli. Peenestage kõik keskmise suurusega tükkideks. Segage grillitud köögiviljad keedetud kruupidega, lisage pähklikaste, ülejäänud oliiviõli ning tilgutage salatile veel veidi sidrunimahla. Serveerige lõherulliga.

Peedilehesalat krevettide ja füüsaliga

Peedilehesalat krevettide ja füüsaliga

neljale

200 g noori peedilehti
120 g värskeid maasikaid
120 g melonit
120 g füüsaleid
100 g sidruni- või apelsinimahla
40 g õli
Soola, pipart

Peske noored peedilehed ja asetage taldrikule. Peale laotage tükeldatud maasikad, melonikuubikud ja füüsalid. Kastmeks segage kokku mahl ja õli. Lisage maitseks soola, veidi pipart ning vispeldage. Seejärel valage kaste salatile.

Mandlilaastudega kaetud kanafilee salatiga

Mandlilaastudega kaetud kanafilee salatiga

400 g broilerifileed
20 g tärklist
20 g kaerahelbeid
80 g mandlilaaste
80 g valget veini
80 g oliiviõli
Soola, broileri maitseainet

Kanafilee lõigake kangideks, 3–4 cm suurusteks tükkideks.
Marineerige fileetükke soola, veini, oliiviõli ja broilerimaitseaine segus 20–25 minutit. Siis tehke paneering tärklisest, kaerahelvestest ja mandlilaastudest. Paneerige fileetükid ja praadige mõlemalt poolt kuldseks.
Serveerige salatiga.

Värske kapsa ja singi salat
neljale

200 g värsket kapsast
100 g värsket kurki
120 g keedusinki
80 g mugulsibulat
60 g majoneesi
Murulauku, soola

Tükeldage värske kapsas, kurk ja sink õhukesteks ribadeks. Koorige mugulsibul, valage peale kuum vesi ja laske seista 10–15 minutit, seejärel tükeldage ribadeks. Segage kokku kõik komponendid, lisage majonees. Segage veel kord, maitsestage ja kaunistage murulauguga.