Crostini

Crostini on täiuslik amps peolauale! See kujutab endast krõbedaid saiaviile, mille võib enda äranägemise järgi ära katta. Siinkohal on sobilikud nii soolased kui magusad variandid. Lihtsalt lõigake baguette- või ciabatta-tüüpi sai viiludeks ja röstige ahjus 2–3 minutit ning katke siis meelepärasega. Järgnevalt mõned ideed.

• basiilikupesto + tomat
• ricotta + redise­viilud
• ricotta + suitsulõhe + till
• ricotta + keedu-muna + murulauk
• avokaado + keedumuna
• ricotta + aprikoosimoos + röstitud metspähklid
• ricotta + põldmarjad + mesi

Basiilikupesto saab kiiresti ka ise valmistada.
Vaja läheb
• 70 g seedermänni seemneid
• 2 punti basiilikut
• 2 küüslauguküünt
• u 0,5 tl jämedat meresoola
• Parmigiano Reggiano ja/või Grana Padano juustu
• ekstra külmpress-oliiviõli
Röstige seedermänni seemneid kuumal pannil, kuni need muutuvad kuldseks. Peske ja kuivatage basiilikulehed. Hakkige küüslauk.
Purustage uhmris või köögikombainis kõigepealt röstitud seemned koos küüslauguga, kuni saate püreelaadse massi.
Lisage basiilik, segage lusikaga läbi. Lisage sool – jäme sool aitab basiilikulehti purustada. Töödelge segu, kuni saate ühtlase kreemja massi. Lisage riivitud juustud (kogused vastavalt maitsele, soovitavalt pooleks Parmigiano Reggiano ja Grana Padano juustu, kuid hea pesto saab ka ainult üht juustu kasutades). Siis lisage vähehaaval segades õli, kuni saavutate soovitud tekstuuriga pesto. Pesto säilib külmkapis tihedalt suletud purgis õlikihi all vähemalt nädala.

Salatid ja külmsupp

Salatid on peaaegu iga sünnipäeva kohustuslik element. Lisaks traditsioonilisele kartulisalatile tasub ka mõnd teist sorti salatit proovida – kihilised salatid näevad klaasist kaussides head välja ja maitsevad samuti hästi. Silmas tasub pidada, et kauss oleks sirge servaga, siis on kõik kihid kenasti näha. Miks mitte serveerida peol salatit väikestest portsjonivormidest – klaasidest või mugavuse mõttes lausa plasttopsidest.

Salat leivakuubikute, makra ja apelsiniga

• 4–5 viilu leiba

• 4–5 keedumuna

• 100 g riisi

• 1 sibul

• 1 pakk makrat (salati oma)

• 2 apelsini (või õuna)

• majoneesi

Keetke riis. Lõigake leib kuubikuteks ja röstige kuival pannil, kuni kuubikud on mõnusalt krõbedad. Eraldage munavalge ja -kollane ning suruge need kahvliga katki. Hakkige sibul ja lõigake ka apelsin väikesteks tükkideks.

Laduge ettevalmistatud toiduainetest kas ühte suurde kaussi või väiksematesse klaasidesse kihid järgmises järjekorras: leivakuubikud, munavalge, riis, sibul, majonees, makra, apelsini- või õunatükid, munakollane. Katke salat kihi majoneesiga. Laske enne söömist vähemalt tund aega maitsestuda. Enne serveerimist riputage kaunistuseks peale hakitud sibulapealseid või murulauku.

Kihiline peedisalat

• 500 g keedetud peeti

• 250 g riivjuustu

• 3–4 keedumuna

• 250 g marineeritud kurki

• 250 g konserv­herneid

Kaste

• 1:1 vahekorras majoneesi

ja hapukoort

• soola ja pipart

• kaunistuseks maitserohelist

Riivige peet, hakkige muna, lõigake kurgid väikesteks kuubikuteks. Nõrutage herneid. Segage valmis kaste, maitsestage see soola ja pipraga. Siis laduge salat kihiti kaussi järgmises järjekorras: herned, muna, umbes kolmandik kastmest, riivjuust, riivitud peet, kurgitükid ja ülejäänud kaste.

Laske enne söömist vähemalt tund aega maitsestuda. Kaunistage maitserohelisega.

Peedi-külmsupp


Suvisele peole sobivad hästi ka külmsupid. Roosatav peedisupp on portsjonitena serveerituna kaunis lisand lauale.

• 250 g riivitud peeti
• 2 värsket rohelist kurki
• 4 redist
• peotäis hakitud sibulapealseid
• tilli
• 800 ml keefirit
• 1 tl mädarõigast
(või sidrunimahla)
• serveerimiseks keedumune, hakitud maitserohelist

Hakkige kurk ja redised väikesteks kuubikuteks. Hakkige maitseroheline peeneks. Segage riivitud peet ja keefir, nii et segu muutub roosaks. Maitsestage soola, pipra ja sidrunimahla või mädarõikaga. Segage juurde ülejäänud koostisosad. Serveerige suppi külmalt koos pooleks lõigatud keedumunaga.

Brita tort

Brita tort on tõeline suvine klassik – õhuline ja krõbe beseekattega biskviitpõhi, vahukoor ja rohkelt suvemarju. Mis saaks veel parem olla!

Kooki võib valmistada nii lahtikäivas koogivormis kui ka ahjuplaadil, viimasel juhul peaks olenevalt ahjuplaadi suurusest koguseid 2–2,5 korda suurendama.

2 koogipõhja (24cm läbimõõduga)

• 2 muna

• 2 munakollast

• 180 g suhkrut

• 160 g sulavõid

• 160 g jahu

• 2 tl küpsetuspulbrit

Beseekate

• 4 munavalget

• näpuotsatäis soola

• 180 g suhkrut

• mandlilaaste

Vahele ja peale

• 4 dl vahukoort

• 4–5 sl suhkrut

• 1 tl vanillsuhkrut

• suvemarju: vaari-kaid, maasikaid, kirsse vms

Vahustage munad ja munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisage sulavõi, segage ühtlaseks.

Lisage omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber ning segage ühtlaseks. Jagage tainas kahe küpsetuspaberiga kaetud ja võitatud koogivormi vahel, jätke ootele.

Alustage munavalgete vahustamist veidikese soolaga, vahustamise käigus lisage kahes kuni kolmes jaos suhkur. Vahustage, kuni saate kõva ja läikiva munavahu.

Katke ootele jäänud koogipõhjad munavalgevahuga. Puistake peale mandlilaaste. Küpsetage koogipõhju 175kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni besee on pealt krõbe.

Jahutage koogipõhjad enne koogi kokkupanemist täielikult. Vahustage vahukoor suhkrutega.

Puhastage marjad. Pange üks koogipõhjadest serveerimisalusele, katke umbes poole vahukoore ja rohkete marjadega. Asetage peale teine koogipõhi ning toimige samamoodi.