RETSEPTID: Tänavatoit, mis ei jää alla restoranide gurmeeroogadele


Röstitud kikerherned.
Röstitud kikerherned.

Tänavatoidust on inspiratsiooni leidnud nimekad kokad üle maailma ja kvali­teedilt ei jää see gurmeerestoranide omale alla.

Ka Eestis on tänavatoidust saanud uus trend moodsate söögikohtade menüüs, kuid tore on, et selle valmistamine kodus ei käi kellelegi üle jõu ja toob meeldivat vaheldust suvistele aiapidudelegi.

Tänavatoidu juures on kõige määravam selle ehedus ja ausus – mida näed, seda saad. See toit on mõeldud kõige ja kõigi keskel ning täpselt sellisena, nagu sa oled,” kirjutavad raamatu “Tänavatoit” autorid Britt Paju, Martin Aule ja Kadri Tran.

Röstitud kikerherned

kahele

  • 1 purk (u 250 g) keedetud kikerherneid
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl garam masala maitseainesegu
  • 0,5 tl tšillihelbeid
  • 3 sl oliiviõli
  • 0,5 tl kurkumit
  • soola, pipart

Kurnake ja loputage kikerherned ning kuivatage hoolega puhta rätiku või majapidamispaberi lehtede vahel. Valage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lisage läbi küüslaugupressi surutud küüslauguküüs ja maitseained. Segage korralikult läbi ja küpsetage 200kraadises ahjus 20–30 minutit, kuni kikerherned on kena kuldse jumega. Laske pannitäiel korralikult jahtuda – nii muutuvad kikerherned veelgi krõbedamaks. Soojendage enne serveerimist paar minutit pannil või ahjus.

Kana-avokaado burrito

Seotud lood:

neljale

See mehhikopärane värske ja vürtsine toit sobib hästi nii pannil kui ka õuegrillil küpsetamiseks.

  • 2 tükeldatud kanafileed
  • 1 viilutatud punane tšilli
  • 4 hakitud rohelise sibula vart
  • 4 sl maisi
  • peotäis koriandrilehti
  • 8 sl riivitud mozzarella’t
  • 4 sl jogurtit
  • 4 suurt tortiljat
  • 1 laimi mahl
  • praadimiseks õli

Marinaad

  • 1 laimi mahl
  • 1 hakitud küüslauguküüs
  • 3 hakitud rohelise sibula vart
  • suur peotäis hakitud koriandrit
  • 1 sl hakitud punast tšillit
  • 1 tl soola
  • 3 sl õli
  • musta pipart

Kana-avokaado burrito.

Segage kokku marinaad. Lisage kanafileed ja keerutage need korralikult maitseaineseguga kokku. Katke kauss toidukilega ja laske 30 minutit toatemperatuuril marineeruda või tõstke külmkappi paariks tunniks või kogu ööks maitsestuma.

Grillige toasoojasid fileesid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 5–6 minutit või praadige pannil õlis. Laske fooliumi all 5 minutit seista, seejärel viilutage. Jagage nelja tortilja keskele avokaadode viljaliha, tšilli, sibul, kana ja ülejäänud komponendid. Pigistage peale laimimahla. Keerake tortiljade alumine äär täidisele, tõstke küljed peale ja rullige kokku. Kuumutage grillil või kuumal kuival pannil veeretades, kuni tortilja on krõbe. Soovi korral poolitage tortiljad ja serveerige.

Hot dog sibulamoosi ja marineeritud õuntega

neljale

Nii sibulamoos kui ka marineeritud õunad tasub juba varem valmis teha – nõnda pääsete enne sööma asumist vaid võileiva kokkupanemise vaevaga.

  • 4 hot dog’i vorsti
  • 4 hot dog’i saia

Marineeritud õunad

  • 2 keskmist õuna
  • 0,75 dl valge veini äädikat
  • 0,5 dl vett
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 viil ingverit
  • 2 tera nelki
  • kaneelikoort

Sibulamoos

  • 4 sibulat
  • 1 tl soola
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl tüümiani
  • 2 sl oliiviõli
  • 0,75 dl punast veini
  • 3 sl palsamiäädikat

Sinepimajonees

Loe veel

  • 2 dl majoneesi
  • 4 sl teralist sinepit

Valmistage alustuseks sibulamoos. Viilutage sibul õhukeselt, lisage sool ja kuumutage õlis u 10 minutit, kuni see on pehmenenud. Lisage suhkur, vein ja tüümian ning keetke segades u 15 minutit. Laske jahtuda. Õunte marineerimiseks puhastage õunad südamikest ja viilutage õhukeselt. Laske marinaadi koostisained keema ja segage, kuni suhkur on sulanud. Lisage õunad, tõstke tulelt ja jahutage. Segage kokku sinepimajonees. Nüüd kuumutage vorste pannil pidevalt keerates ligikaudu 10 minutit või kuni need on kuumad. Laske lahtilõigatud hot dog’i saiadel 200kraadises ahjus u 5 minutit soojeneda. Määrige saiadele majoneesi, tõstke peale paar supilusikatäit sibulamoosi, kuum vorst ja marineeritud õunad. Serveerige kohe.

Ehe Eesti burger

neljale

  • 1 kg veisehakkliha
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 1 peeneks hakitud mugulsibul
  • 12 viilu Eesti juustu
  • 200 g riivitud Eesti juustu
  • oliiviõli
  • 4 rukkijahust koorikleiba
  • põldkännakut ehk lambasalatit, viilutatud tomatit, punast sibulat ja marineeritud kurki
  • ketšupit ja mahedat sinepit

Ehe Eesti burger.

Pihvide valmistamiseks segage hakkliha maitseainete ja sibulaga, segage kätega hoolikalt ühtlaseks massiks ja vormige segust ühesuurused lamedad pihvid. Ärge pressige liha tugevasti kokku, muidu jääb pihv kõvem, kuumus ei pääse lihasse ja mahl ei hakka korralikult liikuma. Pange burger pooleks tunniks külmkappi, sest toatemperatuuril olev pihv kaotab küpsetamisel liiga kiiresti rasva ja muutub kuivaks. Määrige pihv ning pann või grillrest õliga kokku ja pange liha küpsema. Parema tulmuse saate mitte pannil, vaid söe- või gaasigrillil küpsetades. Grillil küpsetage suurel kuumusel, kuni märkate, et lihast hakkavad mahlad välja imbuma. Siis on paras aeg kotlet ümber pöörata. Küpsetage veel paar-kolm minutit ja lisage juust.

Parima maitse saate, kui jätate pihvi poolküpseks, nii et liha jääb seest õrnalt roosaks. Selleks kulub u 8 minutit. Juustu lisage kohe uhkelt, võttes ühe pihvi kohta vähemalt kolm viilu.

Juustukrõpsude tegemiseks soojendage pann keskmise kuumuseni ja lisage oliiviõli. Jagage riivjuust neljaks võrdseks osaks ja tõstke need paari kaupa pannile, patsutades igast kuhjast pannilabidaga lameda ja ümmarguse koogi. Pöörake juust ringi alles siis, kui on tekkinud koorik. Küpsetage ka teiselt poolt krõbedaks.

Serveerimisel määrige pannil soojendatud koorikleiva alumine osa ketšupiga, pange peale pihv ja sellele juustukrõps. Laduge juurde salat koos tomati, kurgi ja sibulaga ning kõige peale tõstke sinepiga määritud leivapoolik.

Kanatiivad

neljale kuni kuuele

  • 2 kg kanatiibu

Marinaad

  • 200 ml värskelt pressitud apelsinimahla
  • 1 sl soola
  • 1 sl pipart
  • 2 sl mett
  • 1 peeneks hakitud tšillikaun
  • 1 tl suhkrut
  • 4 sl toiduõli
  • 2 sl küüslaugupulbrit
  • riivitud apelsinikoort

Segage marinaadiained ning hõõruge kanatiivad seguga korralikult kokku. Marineerige külmikus toidukilega kaetult 12 tundi. Küpsetage grillil või 200kraadises ahjus u 15 minutit, kuni tiivad on küpsenud kuldpruuniks.

Kana-satay-tikud maapähklikastmega

neljale

  • 2 broileri rinnafileed
  • 1 tl kurkumit
  • 2 sl Thai Choice’i austrikastet
  • 2 sl kookospiima
  • praadimiseks õli
  • grilltikke

Kaste

  • 100 ml kookospiima
  • 1 sl maapähklivõid
  • 1 tl Thai Choice’i punast karripastat
  • 1 sl purustatud röstitud maapähkleid
  • 50 ml vett
  • 1 tl suhkrut
  • 1 sl kalakastet

Lõigake broilerifilee õhukesteks pikkadeks viiludeks. Asetage liharibad kaussi ning maitsestage need kurkumi, austrikastme ja kookospiimaga. Torgake tikud liharibadesse. Segage väikeses kastrulis kastme komponendid ja laske vaiksel tulel keema tõusta. Samal ajal kuumutage väiksemas potis õli. Õli on kuum, kui sellesse visatud köögivili kiirelt pinnale kerkib. Pange kanatikud mõneks minutiks kuuma õli sisse praadima, kuni kana muutub kuldpruuniks. Tõstke majapidamispaberile nõrguma. Serveerige soojalt koos kastmega.

Kodused friikartulid

neljale

  • 8–10 kartulit (kokku u 800 g)
  • soola
  • frittimiseks õli

Koorige kartulid, lõigake pulkadeks ja asetage u 20 minutiks külma vette. Enne frittimist laske kartulitel majapidamispaberil nõrguda. Kartuleid peab frittima kaks korda. Esmalt pange kastrulisse 7 cm õli ja frittige mõni minut, kuni need on pehmed ja saanud kuldse värvuse. Tõstke kartulid taas majapidamispaberile nõrguma. Hea oleks, kui need oleksid enne järgmist frittimist jahtunud. Enne serveerimist kuumutage õli 180 kraadini. Nüüd peaksid kartulid paari minutiga muutuma krõbedaks ja kuldpruuniks. Serveerige majoneesi või ketšupiga.

Sõõrikupallid mustasõstramoosiga

24 tk

  • 2 tl kuivpärmi
  • 150 ml käesooja piima
  • 2 muna
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 0,5 tl kardemoni
  • 50 g sulatatud võid
  • 350 g jahu

Täidis

  • 2 dl mustasõstramoosi
  • 100 g toorjuustu
  • veeretamiseks tuhksuhkrut
  • frittimiseks õli

Sõõrikupallid mustasõstramoosiga.

Segage pärm piima ja 1 tl suhkruga. Laske umbes 10 minutit seista, kuni pärm muutub aktiivseks ja segu hakkab mullitama. Kloppige kokku munad ja ülejäänud suhkur, apelsinikoor ja kardemon ning või. Lisage saadud segu vaheldumisi sõelutud jahuga pärmivedelikule. Sõtkuge korralikult u 10 minutit, kuni tainas on pehme ja ühtlane. Jätke kauss 45 minutiks toidukile alla kerkima. Vormige kerkinud tainast supilusikatäie suurused tainapallid ja laduge küpsetuspaberiga kaetud alusele. Laske veel paarkümmend minutit kerkida.

Kuumutage õli potis 180 kraadini. Kuumus on paras, kui sissepistetud saiatükk hakkab särisema ja kergelt pruunistuma. Tõstke tainapallid nelja-viiekaupa õlisse ja küpsetage mõlemalt poolt kuldpruuniks. Nõrutage majapidamispaberil ja veeretage soojalt tuhksuhkru seest läbi. Laske jahtuda. Püreestage moos koos toasooja toorjuustuga ühtlaseks. Torgake igasse sõõrikupalli terava noaga väike auk ja täitke tordipritsi abil moositäidisega.

Jäine banaanikohv

6–8 tk

  • 1 banaan
  • 1,5 dl kondenspiima
  • 1,5 dl jahutatud espressot või kanget kohvi
  • 3 sl rummi
  • 2 dl kookospiima
  • soovi korral röstitud kookoshelbeid

Jäine banaanikohv.

Tükeldage banaan ja valage koos ülejäänud koostisainetega kannmikserisse. Töödelge ühtlaseks seguks ja valage jäätisevormidesse. Külmutage 3–4 tundi või säilitage nädal aega sügavkülmikus. Enne serveerimist võite kohvipulgad korraks röstitud kookoshelveste sisse pista.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare