RETSEPTID: Toortatar on kodumaine supertoit! Vaata, kuidas seda valmistada

 (28)
Foto: Raamatu retsept

1930. aastatel kasvatati tatart oma tarbeks igas kolmandas Lõuna-Eesti talus. Kaasajal on ülimalt väärtuslik toortatar saanud taas populaarseks.

Lia Virkus ja Nelly Vahtramaa on Ajakirjade Kirjastuse sarjas “100 rooga” ilmutanud tatratoitude retseptiraamatu, kus on välja toodud ka toortatra tervisele kasulikud omadused.

Enne sõda kooriti tatraterad veskites ja neist keedeti piimaga mahedamaitselist valget putru. Sõja järel saabus meile koos uue korraga mõrkja maitsega idatatar, mida jääb ka pärast aurutamist katma pruun kile.

Taasiseseisvumisjärgselt on toortatar taas avastatud ja seda kasvatatakse eelkõige mahetaludes.

Kui eestimaine toortatar on hele, miks siis poes müüdav on hoopis tumepruun? Seda sellepärast, et tööstuses aurutatakse tera kestadest vabanemiseks umbes 80 kraadi juures, kuni terad paisuvad ja koorest eralduvad. Sellised tatraterad kaotavad kuumuse tõttu oma toiteväärtuse. Toortatar on aga “elus”, sest seda puhastatakse kestadest mehaanilistes veskites. Sellisest tatratangust toit valmib kiiremini ning tatraterades on alles kõik bioaktiivsed ained, elujõud ja idanemisvõime.

Toortatrapuder

1 dl toortatratangu

1 sl külmpress-oliiviõli

maitse järgi soola

Võtke 1 dl tangu ühe sööja kohta ja pange kaanega potti külma vette. Vett peaks olema nii palju, et ulatub umbes 2 cm üle tangude pinna. Lisage maitse järgi soola ja oliiviõli. Kuumutage kõrgel kuumusel keemiseni, alandage siis kuumus miinimumini ja keetke kaane all 5 minutit. Et tatra paisumisel osaleks rohkem auru, ei tohi kaant tõsta ega putru segada. Tatraputru ei peaks kunagi keetma kauem kui 15 minutit. Lõplikuks maitsestamiseks hoidke putru veel vähemalt 5 minutit kaane all (võimaluse korral 30 minutit või isegi 2 tundi soojas kohas, praeahjus või sooja hoidvas mähises). Puder saab maitsvam, kui tangude pinnale keetmise lõpus ja enne hautamist lisada taluvõi tükikesi.

Foto: Raamatu retsept

Toortatrasõrnikud

600 g (3 pakki) kohupiima

poole sidruni mahl

4 sl pruuni roosuhkrut

1 tl vanillsuhkrut

soola

3 keskmise suurusega muna

2,5 dl toortatrajahu paneerimiseks

praadimiseks võid või oliiviõli

serveerimiseks maasika-toormoosi, marju ja vahtrasiirupit

Segage omavahel kohupiim, sidrunist pressitud mahl ja suhkrud. Maitsestage näpuotsatäie soolaga. Lisage munad, jahu ja segage läbi. Jätke tainas 15 minutiks paisuma. Seejärel vormige tainast kotletid, paneerige jahus ning küpsetage võis või õlis kuldpruuniks. Serveerige marjade ja vahtrasiirupiga.

Kreemjas toortatrasalat

200 g toortatratangu

200 g värsket kurki

2 sellerivart

200 g broileri- või kalafileed või lihapalle

100 g külmutatud rohelisi herneid

70 g valgeid või punaseid rediseid

soola ja pipart

2 dl kodust majoneesi

värsket tilli, murulauku või peterselli

Pange tatar ööseks (8–12 tundi) vette likku, vesi peaks ulatuma paar sentimeetrit tatra pinnast üle. Hommikul nõrutage tatar, tükeldage kala- või broilerifilee või poolitage lihapallid. Viilutage kurgid ja sellerivarred. Kallake herned sõelale ja valage kuuma veega üle. Segage kõik ained majoneesiga. Maitsestage soola ja pipraga ning hakitud värskete ürtidega.

Foto: Raamatu retsept

Lillkapsa-tatragratään

500 g lillkapsast

100 g porrut

2,5 sl toortatrajahu

4 dl kitsepiima või kohvikoort

1–2 sl oliiviõli

soola, valget pipart

1 tl kurkumit

2 dl riivitud juustu

0,5 dl seesamiseemneid

Lõigake lillkapsas õisikuteks, keetke 5 minutit ja nõrutage. Viilutage porru ja kuumutage õlis klaasjaks. Võtke 2 supilusikatäit piima või koort ja segage jahuga, ülejäänud piim või koor kuumutage potis keemiseni. Vispeldage vähehaaval hulka koore või piimaga segatud jahu. Maitsestage soola, pipra ja kurkumiga. Segage hulka riivjuust. Laotage lillkapsas ja porru ühte suurde (või mitmesse väiksesse) võiga määritud ahjuvormi. Kallake peale kaste ja puistake üle seesamiseemnetega. Küpsetage 200kraadises ahjus 10–12 minutit. Serveerige liha- või kalatoitude lisandina.

Põdraliha toortatra ja mustade ploomidega

500 g põdraliha

200 g musti ploome

1 dl toortatratangu

3 keskmist küüslauguküünt

2 sl õuna- või veiniäädikat

1 suurem sibul

4–5 dl köögivilja- või lihapuljongit

1,5 sl toortatrajahu

1 sl meresoola

praadimiseks võid

serveerimiseks basiilikut või lehtpeterselli

Lõigake filee väiksemateks ribadeks. Hakkige sibul ja küüslauk ning kuumutage pannil võis klaasjaks. Lisage liharibad, äädikas ja puljong ning hautage kaane all umbes 30 minutit. Lõigake ploomid ribadeks (või kolmeks), lisage koos toortatraga hautisele ja hautage veel 15 minutit madalal kuumusel kaane all. Segage toortatrajahu vähese veega ja paksendage sellega hautis. Hakkige peale värskeid ürte ja serveerige.

Foto: Raamatu retsept

Ahjusoojad toortatra-marjavormid

2 dl toortatart

1 suurem banaan

2–3 dl (külmutatud) musti sõstraid

1 tl kaneeli

1 tl vanillsuhkrut

2 sl sidrunimahla

2 muna

serveerimiseks soovi korral granaatõuna seemneid

Leotage ja nõrutage toortatar. Lisage hakitud banaan, mustad sõstrad (külmutatud marjad otse sügavkülmikust), sidrunist pressitud mahl, kaneel ja vanillsuhkur ning püreestage. Vajadusel maitsestage veel banaani või sidruniga. Segage hulka lahtiklopitud munad. Küpsetage väikestes vormides 200kraadises ahjus umbes 10 minutit. Tulemusena saate väikesed manna-kohupiimavormide sarnased küpsetised, mida on hea serveerida kisselli, külma piima või lihtsalt granaatõunaseemnetega.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare