RETSEPTID | Traditsioonilise hõnguga, kuid väikeste trikkidega pidulauaroad
Eelroog. Kiluvõileib
Koostisained
- mistahes tera- või koorikleib
- pool pakki kilu
- 2 sinist kartulit
- redise idud
- tüümian
- murulauk
- vutimune
- moosisibul (vett, oliiviõli, sibul, soola, pipart, mett, mustsõstrasiirupit, sidrunimahla)
- hapukoorekaste (sool, pipar, maitseroheline, roheline sibul, paks hapukoor)
Moosisibul
Haki 1 keskmisest suurem punane sibul. Pane see potti koos 2 spl vee ja 2 spl oliiviõliga. Lase keema. Seejärel lisa pool tl soola, näpuotsatäis pipart. Kui sibul hakkab värvi kaotama, lisa 1 spl mett, 2 spl mustsõstrasiirupit ja 1 spl sidrunimahla. Seejärel jahuta.
Hapukoorekaste
Sega omavahel sool, pipar, maitseroheline, hakitud roheline sibul ja paks hapukoor.
Valmistamisõpetus
Keeda kartulid. Lase neil veidi jahtuda ning lõika viiludeks.
Keeda vutimune 2 minutit. Seejärel lase need külma vee alt läbi ja koori ettevaatlikult, sest muna on seest vedel ja koor tuleb raskelt ära.
Kasuta koorikleival alumist osa. Lõika kaarjad osad ära ja tee leib võimalikult neljakandiliseks. Võid teha ühe pika leiva või ka üksikud leivad.
Seejärel hakka tooraineid leiva peale laduma. Alusta kartulist ja kiludest, seejärel lisa vutimunad ning moosisibul. Kõige peale jäta hapukoore kaste, redise idud ning tüümian. Lõika peale veel veidi murulauku.
Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 1 h 5 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 35 min
Pearoog. Ahjukael leidliku seenekastmega
Seakael
- Nõo ahjukael
Kartuli-bataaditamp
- 1,5 kg kartulit
- 1 (u 300 g) bataati
- 2 spl võid
- 4 spl hapukoort
- Laimi
Seenekaste
- Mamma seenesupp
- 2 spl õli
- 2 spl võid
- 1 spl jahu
- 50 – 150 ml vahukoort (mida rohkem, seda paksem kaste tuleb)
Seakael
Juhised on karbi peal kenasti olemas, kuid tegelikult pole vaja teha rohkem, kui torgata karpi paar auku ning pista siga eelsoojendatud (200 *C / 392 *F) ahju 65 minutiks.
Kartuli-bataaditamp
Koori kartulid ja bataat. Pane kartul keema. Kui kartul on poolpehme, lisa bataat.
Kui kõik on pehme, kergelt lagunev, vala suurem osa veest ära – jäta umbes 1,5 cm vett poti põhja.
Lisa potti 2 spl võid ja 4 spl hapukoort. Tambi läbi väikse kuumuse peal. Väga pudruks pole vaja teha.
Lisa maitseks soola-pipart ja pisut laimi (see tasakaalustab bataadi magusat maitset).
Seenekaste
Sega pannil kokku õli, või ja jahu. Kuumuta see läbi, et ei jääks jahu maitset. Lisa pidevalt segades vähehaaval pannile supp. Lisa vahukoor. Mida rohkem vahukoort paned, seda vedelam kaste tuleb.
Märkmed
Soovitame serveerida värske salatiga. Selleks sega kahvliga läbi võrdses koguses õli ja sidrunimahla ning maitsesta soola, pipra ja balsamicoga. Saadud salatikaste vala oma lemmik salatirohelisele.
Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Magustoit: Vana Tallinna segadus
Koostisained
- 200 g vahukoort (vahustatuna)
- suur pits (u 40-50 g) Vana Tallinn Ice Cream likööri
- 2-3 suurt (u 110 g) besee küpsist
- marju (talvel võib kasutada ka külmutatud marju – näiteks vaarikad sobivad hästi)
- granaatõuna seemneid
- kaunistuseks pipramündilehti ja tuhksuhkrut
Valmistamisõpetus
Sega omavahel spelta- ja nisujahu, küpsetuspulber, sool, või ja rafineerimata suhkur. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Raputa purutaigen ühtlaselt koogivormi põhja, kuid ära seda kokku suru, vaid jäta puru õhuliseks.
Tükelda õun kuubikuteks või laastudeks. Väga peeneks ei tasu lõigata, siis pole õunatükke tunda.
Sega õunakuubikud kohupiimasegu (kohupiim, soovikorral hapukoor, maitse järgi vanillisuhkur, sidrunikoor ja -mahl ning suhkur) sisse. Meie välja toodud kohupiimasegu on vaid üks variant. Kohupiima võid maitsestada millega iganes sa soovid: rosinate, vanilli, kaneeli, sidrunikoore või apelsinikoorega.
Vala segu taignale ning pane umbes 40 minutiks või kuni kook on pealt kuldpruun 180 kraadisesse ahju.
Märkmed
Allikas: Retseptisahtel.ee