Emajõe hommikukala ehk praetud haug

  • 1 kg jagu haugifileed
  • 1 muna (vajadusel 2)
  • paras hunnik täistera-riivleiba
  • soola, pipart
  • võid ja oliiviõli
  • ohtralt tilli
  • sidrunilõike serveerimiseks

Segage sool ja pipar riivleivaga. Kloppige supikausis lahti muna või kaks. Lõigake filee umbes 5 cm tükkideks. Paneerige kala algul munas ja siis riivleivas. Ajage pannil või ja õli segu tuliseks ning praadige kala mõlemalt poolt kuldseks. Serveerimisel puistake peale ohtralt tilli, lisage sidrunilõik ja sööge koos teraleivaga, millele on paksult võid määritud.

Rohelised oad ja läätsed munakatte all

  • 1 purk (400 g) aurutatud läätsi
  • 150 g rohelisi ube
  • 1 punane sibul
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 1 suur purk (800 g) purustatud tomateid
  • 3 tl Itaalia ürdisegu
  • 8 suurt muna
  • 2 dl riivitud juustu (parmesani)
  • 1 dl peeneks hakitud rukolat
  • oliiviõli
  • soola, pipart

Keetke rohelised oad kergelt soolatud vees poolpehmeks, kurnake ja loputage külma vee all. Valage oad ja läätsed ahjuvormi. Hakkige sibul ja küüslauk peeneks ning kuumutage pannil oliiviõli paar minutit. Lisage tomatikonserv, maitsestage soola, pipra ja ürdiseguga. Laske vaiksel tulel viis-kuus minutit keeda. Valage segu kaunviljadele. Kloppige munad lahti, lisage riivjuust ja rukola ning valage vormi. Küpsetage 175kraadises ahjus umbes tunnike.

Värviline Supilinna supp

  • 2 porgandit
  • 2 kartulit
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • paar sellerivart
  • 4 tomatit
  • 1 pisike lillkapsas
  • 10 cm porru valget osa
  • 150 g rohelisi ube
  • 150 g rohelisi herneid
  • soola, pipart
  • 1 tšillikaun
  • oliiviõli
  • Itaalia ürdisegu

Lõigake porgandid ja kartulid kuubikuteks, hakkige sibul ja küüslauk, viilutage õhukeselt seller ja porru. Koorige tomatid (selleks kastke need enne korraks tulisesse vette) ja lõigake sektoriteks, jagage lillkapsas õisikuteks. Kuumutage potis oliiviõli ja hautage sibulat ning küüslauku mõni minut. Lisage porgandid, kartulid, seller ja porru ning küpsetage veel paar minutit vahetevahel segades. Lisage tomatid ja kuumutage edasi, kuni tomatid muutuvad pehmeks. Maitsestage soola, pipra ja ürdiseguga. Valage peale umbes 1,5 l vett, ajage keema, alandage kuumust ja laske kaane all valmida, kuni kartulid ja porgandid on poolpehmed. Seejärel lisage tšilli, lillkapsaõisikud, rohelised oad ja keetke veel 10 minutit. Vahetult enne tulelt võtmist lisage herned.

Lemmik-kartulisalat

  • 4 keskmist kartulit (mitte pudru oma)
  • 2 porgandit
  • 2 kõvaks keedetud muna
  • 2 dl külmutatud herneid
  • 2 haput õuna
  • 2 sl kappareid
  • 200 g taist saunasuitsusinki
  • 6–7 sibulapealset
  • 100 g riivitud parmesani
  • 100 g mädarõikamaitselist majoneesi
  • 100 g Smetana hapukoort
  • pisut maitserohelist (peterselli, tilli, murulauku)
  • soola, pipart

Keetke koorega kartulid ja porgandid pehmeks, ent mitte lödiks. Laske täielikult jahtuda. Ajage vesi keema, valage vette külmutatud herned, lugege kahekümneni, kurnake ja jahutage külma vee all. Koorige kartulid, porgandid, munad ja õunad ning hakkige need sobivateks tükkideks. Lõigake sink kuubikuteks, viilutage sibul peeneks. segage kõik komponendid koos kapparitega kausis läbi. Teises kausis segage kokku majonees, hapukoor, riivitud juust ja maitseroheline, maitsestage soola ja pipraga. Kallake kaste salatile ja segage veel kõik ettevaatlikult läbi. Laske enne söömist tunnike külmkapis maitsestuda.

Kohupiimakorbid

  • 30 väikest barankat (magusaid, mooniseemnetega vms)
  • 200 g magusat vanillikohupiima
  • 1 muna
  • 2 tl mooniseemneid
  • vett

Pange barankad kaussi ja valage peale külm vesi. Jätke 20–40 minutiks ligunema. Suuremad ja pehmemad rõngikud peaksid ligunema vähem aega kui väikesed ja kõvad. Ärge valage barankadele kuuma vett, need hakkavad siis kooruma ja pudenema ega ima vett ühtlaselt. Kui barankad on paisunud ja pehmenenud, võtke need veest välja ja pange küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Segage kohupiima sisse munad ja mooniseemned ning tõstke segu teelusikaga rõngikute aukudesse. Peale võite riputada ka pähklipuru. Küpsetage 200kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni korbid on kuldpruunid ja küpsed.

Kõrvitsa-õunakook

  • 1 kg puhastatud kõrvitsat
  • 2 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 4 dl jahu
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 õuna
  • 0,5 dl rosinaid
  • aprikoosi- või apelsinimarmelaadi

Tükeldage kõrvits, kummutage tükid sõelale, tõstke sõel vähese veega täidetud poti kohale, nii et vesi ei puutuks sõelaga kokku, katke kaanega ja aurutage kõrvits pehmeks. Valage kõrvitsatükid suuremasse kaussi ja püreestage. Laske jahtuda. Kui püree tundub liiga vedel, nõrutage seda sõelal. Vispeldage püreesse muna, suhkur ja maitseained. Segage jahu küpsetuspulbriga, seejärel valage kuivained kõrvitsavahusse ja segage korralikult läbi. Koorige ja viilutage õunad ja segage koos rosinatega tainasse. Valage tainas umbes 26 cm läbimõõduga ahjuvormi ja küpsetage 175kraadises ahjus ligikaudu tunnike. Serveerimisel maitsestage soojendatud marmelaadiga.

Popkorn soolaiirisega

Popkorn

  • 100 g maisiteri
  • 40 ml õli
  • Soolaiirisekate
  • 250 ml suhkrut
  • 125 ml heledat siirupit
  • 100 g võid
  • 0,5 tl vanillipulbrit
  • soola

Valmistage mais kahes osas. Ajage õli suures potis täiesti kuumaks. Valage pool maisist potti ning jääge ootama. Kui maisiterad hakkavad plaksuma, siis raputage potti. Kui plaksumine lakkab, ongi paismais valmis.

Soolaiirisekatte tegemiseks sulatage või, lisage suhkur ja siirup ning laske segul keema tõusta. Keetke kogu aeg segades 3–4 minutit. Lisage vanillipulber ja segage veel. Tõstke iiris tulelt. Laotage popkorn küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Niristage peale iiris ning segage kõik korralikult läbi. Viimaks raputage peale ka soola.