RETSEPTID: Viis maitsvat hoidist küpsetest tomatitest


Tomat
TomatAgo Tammik

Käes on aeg, mil kodumaised tomatid on lõpuks valmis ja isu neist täis söödud. See, mis üle kipub jääma, on mõistlik purki panna.

Head ideed tomatite sissetegemiseks on pärit retseptiraamatust “Kodused hoidised”.

“Valed” päikesekuivatatud tomatid

Kasutage väiksemaid tomateid, kuivatada saab ka näiteks ploom- ja kirsstomateid. Kõigepealt peske ja kuivatage tomatid. Poolitage need ja laduge ahjuplaadile, lõikepind ülespoole. Jätke vahele õhuvahed. Peale võite raputada soola ja maitseürte. Kasutage kuivatamiseks pöördõhuga ahju.

"Valed" päikesekuivatatud tomatid.

Kuivatage tomateid, sõltuvalt ahjust, 80–90 kraadi juures. Aega kulub selleks keskmiselt 5–6 tundi. Valmis tomatid on nahkjad, ei kleepu käte külge. Kuna kõik tomatid ei pruugi korraga valmida, kontrollige aeg-ajalt nende valmidust. Säilitage tomateid õlis. Maitsestada võite näiteks rosmariini ja küüslauguga. Samuti võib säilitada tihedalt kilekotti pakituna külmutuskapis.

Pastakaste tomatitest

  • 4 dl tomatipüreed
  • 60 g sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 150 g kukeseeni
  • 1 tl soola
  • pipart, suhkrut
  • õli kuumutamiseks
  • 1 tl palsamiäädikat
  • 60 g porgandeid
  • maitseürte
Seotud lood:

Tehke tomatitele noaga peale rist ja pange need minutiks keevasse vette. Koorige tomatid ja pange keema. Keetke, kuni tomatid on muutunud püreeks, pehmendades neid keemise ajal pudrunuiaga. Ajage keedetud tomatid läbi sõela.

Pastakaste tomatitest.

Koorige ja tükeldage porgandid ja sibulad ribadeks, küüslauk väikesteks kuubikuteks. Kuumutage pannil õli, lisage sibularibad, seejärel porgand ja küüslauk. Kuumutage pannil kukeseeni, kuni vesi on aurustunud ja lisage sibula-porgandi-küüslaugusegule. Lisage segu tomatipüreele. Kuumutage vesi keemiseni, keetke tasasel tulel. Lisage sool, suhkur, pipar ja maitseürdid, kontrollige maitset. Lisage palsamiäädikas ja kuumutage veel mõni hetk. Pange kohe kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja sulgege õhukindlalt. Pastaroa valmistamiseks kuumutage pannil hakkliha ja lisage purk pastakastet. Kuumutage koos pannil 5 minutit ja ongi valmis.

Aedoa-tomatisalat

  • 1 kg aedoakaunu
  • 1,5 kg tomateid
  • 1 klaas õli
  • 2 sl soola
  • 100 g suhkrut
  • 6 küüslauguküünt
  • 800 g sibulat
  • pipart
  • veidi äädikat
  • 100 g punast paprikat
  • tilli
  • basiilikut

Aedoa-tomatisalat.

Tükeldage sibul, kuumutage õlis 10 minutit, lisage aedoakaunad ja veidi vett. Hautage 15–20 minutit. Lisage tomatisektorid ja tükeldatud paprika. Kuumutage veel 2–3 minutit. Lisage tükeldatud maitseroheline. Kuumutage 1 minut, pange kuumalt purkidesse ja sulgege õhukindlalt. Seda hoidist saab kasutada salatina, kuid veel saab sellest ka maitsva supi. Selleks kuumutage vesi või puljong ja keetke selles riis pehmeks. Kui riis on peaaegu pehme, lisage salat. Kuumutage keemiseni ja supp ongi valmis.

Ketšup

  • 3 kg küpseid tomateid
  • 3 punast paprikat
  • 3 küüslauguküünt
  • 150 g sibulat
  • 3 sl rapsiõli
  • 70 g suhkrut
  • 5 nelki
  • 4 kardemoni
  • 0,5–1 tl jahvatatud musta pipart
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsi
  • 2–3 tl jämedat soola
  • soovi korral 0,5 tl kaneeli
  • 100–150 g veiniäädikat

Ketšup.

Peske tomatid ja paprikad, tükeldage need. Koorige ja hakkige küüslauk ja sibul. Kuumutage tükeldatud sibul poti põhjas õlis ja lisage sellele mõne aja pärast paprika. Jätkake kuumutamist, kuni sibul on muutunud klaasjaks. Lisage tükeldatud tomatid, nelk ja kardemon, segage läbi ja kuumutage keemiseni. Keetke tasasel tulel umbes pool tundi, lisage hakitud küüslauk ja jätkake kuumutamist 10 minutit. Hõõruge kuum segu läbi sõela. Pange segu tagasi keedupotti ja kuumutage seda veel u 30 minutit kuni 1 tund (kuni 1/3 massist on aurustunud). Lisage 10 minutit enne keetmise lõppu suhkur, sool ja jahvatatud maitseained. Keetmise lõpul maitsestage ketšup veiniäädikaga. Kuumutage keemiseni, kontrollige maitset ning tõstke ketšup kuumadesse steriliseeritud purkidesse. Sulgege õhukindlalt ja säilitage jahedas.

Loe veel

Tomatipüree

  • 1 kg hästi valminud tomateid
  • 0,5 sl soola
  • 0,5–1 sl suhkrut
  • rapsiõli

Tomatipüree,

Peske tomatid, lõigake ära varreotsad ning tükeldage. Keetke tükeldatud tomatid pehmeks. Hõõruge läbi sõela. Keetke püreed umbes 1 tund. Eemaldage vaht. Lisage 10 minutit enne keetmise lõppu sool ja suhkur. Steriliseerige purgid. Tõstke hoidis ettevalmistatud purkidesse. Iga purgi peale võite valada veidi eelnevalt kuumutatud õli. Sulgege purgid õhukindlalt ja jahutage.

Tomatipüreed võite kasutada pitsa, lasanje ja pastaroogade valmistamisel, samuti suppides ja vormiroogades.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare