Potis hautatud aedoad
Potis hautatud aedoad.
300 g aedube
2 porgandit
2 sibulat
250 g seeni
piparrohtu ja piparmünti
3–4 sl õli
soola

Puhastage ja peske aedoad ning pange mõneks tunniks külma vette ligunema. Seejärel pange oad koos õhukeste sibula- ja porgandiviiludega keraamilisse potti, lisage maitseained, õli ning pestud ja tükeldatud seened. Valage hautisele vett ja katke kaanega. Määrige kaaneäär leotatud ja kuivaks pigistatud leivasisuga kinni. Tõstke pott soojaks aetud praeahju ja laske sel 4–5 tundi madalal kuumusel haududa. Kui oad on küpsed, lisage sool. Serveerige toit ahjupotis. Aedube võib edukalt hautada ka tuliste süte vahel.

Kana juustukastmes
Kana juustukatmes.
1 kg kanapoeg
200 g sulatatud juustu
125 g hapukoort
soola, pipart

Tükeldage kana ja laduge võiga määritud savipotti või muusse keraamilisse nõusse. Maitsestage soola ja pipraga. Katke kana sulatatud juustu tükkidega ja valage peale hapukoor. Küpsetage väheses kuumuses vähemalt kaks tundi. Serveerige koos värske aedviljasalati ja praetud kartulitega.

Rooma köögiviljavorm
Rooma köögivlijavorm.
500 g sea šašlõkiliha
400 g kartuleid
500 g suvikõrvitsat
250 g porgandit
250 g mugulsibulat
1 küüslauk
2 loorberilehte
1 kl valget veini
soola, musta pipart
petersellilehti

Puhastage ja tampige küüslauk, lõigake kartulid, porgandid, suvikõrvitsad ning sibulad viiludeks. Tükeldage liha sobivateks tükkideks. Segage kõik savipotis segamini ja kallake peale vein. Katke pott kaanega ja asetage praeahju. Lülitage ahi algul

150 kraadi peale, hiljem tõstke see kuni 250 kraadini. Hautage 20 minutit ning serveerige savipotis.

Praetud liha aedoakaunadega
Praetud liha aedoakaunadega.
4 tk seakarbonaadi
1 kg aedoakaunu
2 küüslauguküünt
400 g maitsestamata jogurtit
150 g riivjuustu
soola, pipart
õli
kimp tilli
vett

Vasardage karbonaad õrnalt, lisage soola ja pipart ning hautage vähese veega kuni vee aurustumiseni. Lõigake pestud ja puhastatud aedoakaunad väiksemaks, keetke soolases vees poolpehmeks ning nõrutage. Määrige savipott või keraamiline nõu võiga ja laduge selle põhja pooled oad. Nendele pange lihatükid ning katke ülejäänud ubadega. Segage jogurtisse peenestatud till ja küüslauk ning valage see toidule. Küpsetage varem kuumutatud praeahjus pool tundi. Enne söömist võib toidule raputada riivitud juustu.