SOMBUSEKS HOMMIKUKS | Hellitage meeli maitsekohviga. Juba täna!

Kõrvitsavürtsiga latte. Foto: Shutterstcok

Kohvikutest võib lisaks tavapärasele kohvimenüüle leida ka hulgaliselt põnevate nimedega kohvijooke. Kui sombuse ilmaga pole aga soovi nina välja pista, saab maitsekohvi kerge vaevaga valmistada ka kodus.

Ehkki maitsekohvi valmistamine võib tunduda keeruline, saab maitseka joogi valmistada käepäraste vahenditega. Selleks lisage kuumale espressole kodus leiduvaid maitseaineid.

Vürtsika espresso saamiseks lisage tavalisele espressole maitse järgi kaneeli, ingverit, muskaatpähklit, kardemoni ja nelki, aga ka vanillikauna või vanillsuhkrut. Veel sobivad espressosse koriander ja ingver ning ka kuivatatud puuviljad ja kakaopulber.

Maailmas oli sügisel väga populaarne Pumpkin Spice Latte ehk kõrvitsavürtsiga latte, mille magusalt vürtsika maitse loovad püreestatud kõrvits, vanillsuhkur, nelk, ingver ja muskaatpähkel.

Kes soovib espressot magusamaks muuta, saab seda teha siirupitega. Kõige levinumad on karamelli-, pähkli ja vanillimaitselised siirupid, kuid saadaval on ka eksootilisemad maitsed nagu granaatõun, banaan ja sidrunimakroon. Siirup on ideaalne asendus suhkrule, kuna annab lisaks magususele joogile ka erilise maitse. Jõulude paiku lisab joogile hooajale omase meki näiteks piparmündi- või vahtrasiirup.

Kaneel, nelk ja kardemon sobivad ka kohvijooke maitsestama. Foto: Shutterstock

Et siirupi maitse kõige paremini esile tuleks, tasuks eelistada võimalikult kvaliteetseid espressoubasid, ent vähem oluline ei ole ka kvaliteetne espressomasin.

Kui on soov juua maitsestatud kohvi ning sellest ka maitseelamus saada, tasuks investeerida keraamilise kohviveskiga espressomasinasse, sest see ei lase ubadel ära kõrbeda ega nende algupärast maitset rikkuda.

Ingveri-mee-latte

  • 240 ml espressot
  • 60 ml piima
  • pöidlaotsasuurune tükk ingverit
  • 1 tl mett

Valage piim tassi, lisage kooritud ja viilutatud ingver ning oodake kümme minutit. Seejärel valage ingveri ja piima segu väiksemasse potti ning kuumutage madalal temperatuuril. Lisage mesi ning oodake kuni piim hakkab kergelt podisema. Kuumutage segu umbes kaks minutit pidevalt segades, kuid ärge laske piima keema. Eemaldage piimast ingveritükid ning valage piim espressole.

Piparmündi-latte

  • 240 ml espressot
  • 60 ml piima
  • 2 sl kakaopulbrit
  • ½ tl piparmündisiirupit
  • 2 tl suhkrut

Segage tassi põhjas kakaopulber ja suhkur ning valage peale kuum espresso. Lisage suhkur ja vahustatud piim ning segage. Eriti suure magusaisu korral või külalistele pakkumiseks võib kohvi peale asetada ka koheva vahukooremütsi.

Maitsekohvi võib täiendada vahukooremütsiga. Foto: Shutterstock
Maakodu